Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Smokefreegreece: Η Ελλάδα θα πετύχει τον ευρωπαϊκό στόχο για το κάπνισμα

Smokefreegreece: Η Ελλάδα θα πετύχει τον ευρωπαϊκό στόχο για το κάπνισμα

Εκδήλωση στο Βυζαντικό Μουσείο για την πρωτοβουλία που βραβεύτηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και της Πρωτοβουλίας Smokefreegreece που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Βυζαντινό Μουσείο, παρουσία υπουργών, υφυπουργών, επιστημόνων, εκπαιδευτικών και άλλων εκλεκτών καλεσμένων.

«Το βραβείο δεν είναι το τέλος, το βραβείο είναι μόνον η αρχή: θα συνεχίσουμε ακούραστοι την προσπάθειά μας, ώστε το όνειρο του να μειωθούν οι καπνιστές στο 5% του πληθυσμού να γίνει πραγματικότητα μέχρι το 2040» δήλωσε ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, επικεφαλής της πρωτοβουλίας κλείνοντας την εκδήλωση.

Μια εκδήλωση που οργανώθηκε μαζί με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, το Υπουργείο Υγείας και το American College of Greece, με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος αλλά και την πρόσφατη ευρωπαϊκής διάκρισης του Smokefreegreece ως επιτυχέστερης καμπάνιας ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα βραβεύτηκε στις αρχές Μαίου από την Ευρωπαϊκη Επιτροπή, σε ειδική τελετή στο κτήριο της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες, με το Βραβείο Υγείας 2021 για την Πρόληψη του Καρκίνου 2021 (EU Health Award on Cancer Prevention).

Εδώ και δεκατρία χρόνια, η εκστρατεία Smokefreegreece αγωνίζεται για να απομακρύνει τους Έλληνες –και ιδίως τα παιδιά και τους νέους– από τον κίνδυνο του τσιγάρου. Η προσπάθειά αυτή όχι μόνον οδήγησε στη δραστική μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος (33% στην ηλικία 16-24 ετών και 27% στον συνολικό πληθυσμό), αλλά άνοιξε και το πεδίο της εφαρμογής ευρύτερων νομοθετικών ρυθμίσεων, με επιστέγασμα την ψήφιση και την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου από τη σημερινή κυβέρνηση.

Παρόντες στη χθεσινή εκδήλωση ήταν οι υπουργοί Υγείας και Τουρισμού, η υφυπουργός Παιδείας, βουλευτές, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, καθώς και υποστηρικτές του αντικαπνιστικού κινήματος.

«Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία αισθάνεται  υπερήφανη, επειδή πρωτοστάτησε σε αυτόν τον αγώνα και κατάφερε με καίριες δράσεις να επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα. Κάποτε κάπνιζε το 50% του πληθυσμού. Σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε πίσω» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Παρόλο που ο αντικαπνιστικός νόμος υφίσταται στην Ελλάδα από το 1856, «χρειαστήκαμε να φτάσουμε στο 2019, με τον νόμο που εισήχθη από την τωρινή κυβέρνηση και τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, ώστε να δούμε να γίνεται πράξη η εφαρμογή του μη καπνίσματος στους κλειστούς χώρους και στους χώρους εστίασης», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.

«Ανησυχώ, επειδή υπάρχει η αίσθηση ότι άλλα καπνικά προϊόντα (ηλεκτρονικό τσιγάρο ή άτμισμα) είναι κάτι διαφορετικό από το κάπνισμα. Θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και να ξέρουμε ότι μόνη λύση είναι η διακοπή και όχι η καταφυγή σε άλλο μέσο» επισήμανε.

Ο υπουργός τόνισε με αισιοδοξία ότι για πρώτη φορά η μέριμνα για τη Δημόσια Υγεία τίθεται με όρους δομημένους και με προγράμματα στοχευμένα, όπως το πρόγραμμα «Δοξιάδης» του Ταμείου Ανάκαμψης που συνδυάζεται με τον καρκίνο (του μαστού, του τράχηλου, του πνεύμονα κ.ά.). «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η φιλοσοφία μας αλλάζει και τώρα η έμφαση μεταφέρεται από το να θεραπεύουμε την ασθένεια στο να κρατάμε τους πολίτες υγιείς. Η πρόληψη είναι ο στόχος. Και δεν υπάρχει πιο σημαντική δράση όσον αφορά την πρόληψη από το κομμάτι της ενημέρωσης, της αποτροπής του καπνίσματος και της βοήθειας στους συνανθρώπους μας που καπνίζουν, έτσι ώστε να μπορέσουν να διακόψουν το κάπνισμα». Κλείνοντας επεσήμανε ότι στο Υπουργείο επεξεργάζονται επιπλέον δράσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα συνδυαστούν με τον περαιτέρω περιορισμό του καπνίσματος και τη σωστή ενημέρωση των πολιτών.

Ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέας Ξανθός, σημείωσε τη μεγάλη αξία της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, που ήταν μια εκκρεμότητα πολλών ετών, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται εφεξής είναι «αλλαγή κουλτούρας και δραστικός περιορισμός της καπνιστικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι μια υπόθεση διατομεακή, διεπιστημονική και διυπουργική, διότι το κάπνισμα είναι μια εδραιωμένη κοινωνική συμπεριφορά και έχουμε ακόμη αρκετή δουλειά να κάνουμε: Να περιορίσουμε την επιρροή των νέων καπνικών προϊόντων και να εξαλείψουμε ει δυνατόν την επιρροή του καπνίσματος στην κοινωνία, να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας της χώρας, που έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία, και να ενδυναμώσουμε το δημόσιο σύστημα, έτσι ώστε μέσα από τις δομές του να προωθηθούν δράσεις πρόληψης, προαγωγής της υγείας και παρεμβάσεων στην κοινότητα που να περιορίζουν αυτή τη συμπεριφορά».

Η καμπάνια της SmokeFreeGreece, στην εκπαιδευτική διάσταση της αποστολής της, προχώρησε, από το 2009 μέχρι σήμερα σε προληπτικές παρεμβάσεις, μαθητικά συνέδρια, βιωματικά σεμινάρια, δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού καθώς και σε γόνιμες συνεργασίες με διάφορους φορείς. «Χωρίς φόβο, χωρίς άσχημες εικόνες, χωρίς απωθητικά μηνύματα, πλησιάζουμε το παιδί για να του εμπνεύσουμε το μη κάπνισμα ως θετική επιλογή ζωής. Το συνδέουμε με σωματική άσκηση, σωστή διατροφή, κι έτσι διαπλάθουμε έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος αγαπά την υγεία. Δεν φοβάται το κάπνισμα, επιλέγει να μην καπνίζει επειδή αυτό είναι πιο συνδεδεμένο με τη νεανικότητα και με την εφηβεία του», επεσήμανε.

Αν το 2009 κάπνιζε το 32% των Ελλήνων, τότε το 2014 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 27% και, πέντε χρόνια αργότερα, στο 25%. Στους εφήβους, από 27,2% το 2009, πήγαμε στο 17,3% το 2014, και στο 14,4% το 2019. Αυτό σημαίνει 52,4% μείωση των καπνιστών σε ηλικίες 16-24 ετών (στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής για το σύνολο του πληθυσμού). Η επόμενη καταμέτρηση θα γίνει το 2024. Το 88% των Ελλήνων θεωρούν σημαντικό εθνικό στόχο τη μείωση του καπνίσματος.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024