Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρώσοι ολιγάρχες κατηγορούνται ότι προσέλαβαν χάκερ για επιχειρήσεις κατασκοπείας

Ρώσοι ολιγάρχες κατηγορούνται ότι προσέλαβαν χάκερ για επιχειρήσεις κατασκοπείας

«Πολλοί δισεκατομμυριούχοι» απευθύνθηκαν σε ισραηλινό ντετέκτιβ για να προσλάβουν χάκερ που θα αναλάμβαναν «επιχειρήσεις παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών.

O μεγιστάνας της χαλυβουργίας Όλεγκ Ντεριπάσκα και άλλοι ρώσοι ολιγάρχες προσέλαβαν χάκερ στην Ινδία για επιχειρήσεις παρακολούθησης χρησιμοποιώντας ως μεσάζοντα έναν ισραηλινό ιδιωτικό ντετέκτιβ, σύμφωνα με έγγραφα που κατέθεσε δημοσιογράφος σε αμερικανικό δικαστήριο.

Ο ανεξάρτητος ρεπόρτερ Σκοτ Στέντμαν κατέθεσε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης ότι ο ισραηλινός ιδιωτικός ντετέκτιβ Αβιράμ Αζάρι, ο οποίος κρατείται στις ΗΠΑ, εργαζόταν  σε «επιχειρήσεις παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών στον κυβερνοχώρο για λογαριασμό ρώσων ολιγαρχών», επικαλούμενος προηγούμενα ρεπορτάζ και εμπιστευτικές πηγές.

Σύμφωνα με τον Στέντμαν, ο Ντεριπάσκα είχε προσλάβει έμμεσα τον ντετέκτιβ για υπόθεση επιχειρηματικής διαμάχης στην Αυστρία. Εκπρόσωπος του ολιγάρχη διέψευσε πάντως τις κατηγορίες με ανακοίνωση προς το Reuters.

Ο ρώσος μεγιστάνας Όλεγκ Ντερίπασκα το 2019ν (Reuters)

Ο Στέντμαν προέβη στην καταγγελία προκειμένου να πείσει το δικαστήριο να καλέσει για κατάθεση τον φυλακισμένο Αζάρι ως μάρτυρα υπεράσπισης για αγωγή που είχε υποβάλλει κατά του Στέντμαν ο βρετανο-ισραηλινός σύμβουλος ασφάλειας Ουόλτερ Σοριάνο το 2020.

Η αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση κατατέθηκε όταν ο δημοσιογράφος υποστήριξε με σειρά άρθρων του στην έκδοση Forensic News ότι ο Σοριάνο λειτουργούσε ως μεσάζοντας ανάμεσα σε πλούσιους ρώσους και εταιρείες παρακολουθήσεων.

Όπως είπε στο δικαστήριο ο δικηγόρος του δημοσιογράφου, ο Αζάρι «συνεργαζόταν στενά με τον Σοριάνο για χρόνια» και επομένως μπορεί να γνωρίζει στοιχεία που θα δικαίωναν τα ρεπορτάζ του Forensic News.

Ο ίδιος ο Στέντμαν δήλωσε στο Reuters ότι ο Αζάρι συνεργαζόταν με τον Σοριάνο για κυβερνοεπιχειρήσεις για λογαριασμό «πολλών ρώσων ολιγαρχών και άλλων δισεκατομμυριούχων».

Ο Αζάρι κρατείται σήμερα σε ομοσπονδιακή φυλακή του Μπρούκλιν αφότου δήλωσε ένοχος για χάκινγκ και πλαστοπροσωπία που συνδέεται με τη χρεοκοπημένη γερμανική εταιρεία τεχνολογίας Wirecard AG.

Πέρυσι, το Reuters είχε αναφέρει ότι ο Αζάρι κατηγορείτο ότι προσέλαβε την ινδική εταιρεία χάκινγκ BellTrox για λογαριασμό ισχυρών πελατών. Η BellTrox έχει κατηγορηθεί για χάκινγκ και από ερευνητές του Facebook.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024