Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αλεξάντερ Ουάνγκ: Ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο

Αλεξάντερ Ουάνγκ: Ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο

Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Ουάνγκ και πώς κατάφερε μια φτιάξει την «αυτοκρατορία» Scale AI.

Παράτησε το MIT στα 19 του για να ιδρύσει την Scale AI. Τώρα βοηθά επιχειρήσεις ή οργανισμούς, όπως η Πολεμική Αεροπορία, ο Στρατός, η GM και η Flexport, να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητες των δεδομένων τους.

Ο Αλεξάντερ Ουάνγκ μεγάλωσε στη σκιά του Εθνικού Εργαστηρίου του Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό, της άκρως απόρρητης τοποθεσίας όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν την πρώτη τους ατομική βόμβα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι γονείς του ήταν φυσικοί που εργάζονταν σε έργα όπλων για τον στρατό. Τώρα το κάνει ο ίδιος. Η εξάχρονη εταιρεία του Ουάνγκ με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, Scale AI, έχει ήδη υπογράψει τρία συμβόλαια αξίας περίπου 350 εκατομμυρίων δολαρίων, για να βοηθήσει την Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό της Αμερικής να χρησιμοποιήσουν τεχνητή νοημοσύνη. Αρκετά εντυπωσιακό για έναν 25χρονο, όπως γράφει και το Forbes.

Η τεχνολογία της Scale αναλύει δορυφορικές εικόνες πολύ πιο γρήγορα από τους ανθρώπινους αναλυτές για να προσδιορίσει πόση ζημιά προκαλούν οι ρωσικές βόμβες στην Ουκρανία. Είναι χρήσιμο όχι μόνο για τον στρατό. Περισσότερες από 300 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των General Motors και Flexport, χρησιμοποιούν το Scale, το οποίο ξεκίνησε ο Wang όταν ήταν 19 ετών, για να τις βοηθήσει να συλλέξουν χρυσάφι από ποτάμια ακατέργαστων πληροφοριών -εκατομμύρια έγγραφα αποστολής ή ακατέργαστα πλάνα από αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα.

«Κάθε βιομηχανία βασίζεται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων», λέει ο Ουάνγκ, ο οποίος εμφανίστηκε στη λίστα Forbes Under 30 το 2018 . «Στόχος μας είναι να τους βοηθήσουμε να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητες των δεδομένων και να υπερφοτώσουν τις επιχειρήσεις τους με AI».

Ως παιδί, ο Wang ήταν μαθηματικός που συμμετείχε σε εθνικούς διαγωνισμούς μαθηματικών και κωδικοποίησης. Στην 6η δημοτικού, εγγράφηκε στον πρώτο του εθνικό διαγωνισμό μαθηματικών με σκοπό να εξασφαλίσει ένα δωρεάν εισιτήριο για το Disney World. Δεν κέρδισε τον διαγωνισμό, αλλά ολοκλήρωσε το ταξίδι του στο μαγικό βασίλειο. Στα 17 του, δούλευε με πλήρη απασχόληση στον ιστότοπο ερωτήσεων και απαντήσεων Quora, όπου γνώρισε τη συνιδρυτή του Scale, Lucy Guo. Έκανε μια γρήγορη παράκαμψη στο MIT για να σπουδάσει μηχανική μάθηση και ξεκίνησε το Scale με τον Guo το καλοκαίρι μετά την πρώτη του χρονιά, με μια επένδυση από το Y Combinator. «Είπα στους γονείς μου ότι θα ήταν κάτι που έκανα για το καλοκαίρι», λέει ο Wang. «Προφανώς, δεν επέστρεψα ποτέ στο σχολείο».

Πόσο αξίζει η εταιρεία του

Πέρυσι η αξία της εταιρείας στα 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Με τον Ουάνγκ να έχει μερίδιο 15%, αυτό θα τον καθιστούσε περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια, καθιστώντας τον τον νεότερο αυτοδημιούργητο δισεκατομμυριούχο στα 25 του.

Ο δισεκατομμυριούχος πρόσφατα έγραψε στο Twitter: «Η τάση των λευκών παπουτσιών ήταν σίγουρα σχέδιο από εταιρείες υποδημάτων να πουλήσουν περισσότερα παπούτσια. Και ναι, μόλις λέρωσα τα λευκά μου παπούτσια. Και ναι, σκοπεύω να αγοράσω ένα πανομοιότυπο αντίγραφο.»

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024