Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί στην Τουρκία χορεύουν… συρτάκι: Η άλλη όψη των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Γιατί στην Τουρκία χορεύουν… συρτάκι: Η άλλη όψη των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Εδώ και μια δεκαετία στην Τουρκία χορεύουν... συρτάκι και μιλούν ελληνικά. Ο Τάσος Χατζηγιοβάνης έρχεται για να συνεχίσει μια παράδοση άκρως επιτυχημένη ως ο 15ος Ελληνας που παίρνει μεταγραφή στη γειτονική χώρα

Τρίτη απόγευμα, λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του πρώτου του τίτλου με τον Παναθηναϊκό, ο Τάσος Χατζηγιοβάνης υπέγραφε συμβόλαιο με τη νέα του ομάδα. Η Ανκαραγκουτσού, νεοφώτιστη στην πρώτη κατηγορία της Τουρκίας, του είχε ασκήσει έντονο πρέσινγκ όλο το προηγούμενο διάστημα. Και τελικά τον έκανε δικό της, με ένα συμβόλαιο κατά πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που είχε στον Παναθηναϊκό. Αυτά, δηλαδή τα χρήματα που δίνουν οι Τούρκοι τα τελευταία χρόνια, είναι ένα μεγάλο κίνητρο για τους έλληνες ποδοσφαιριστές που ολοένα και πιο συχνά βρίσκουν τη γη της ποδοσφαιρικής τους επαγγελίας στη γειτονική χώρα. Δεν ήταν, όμως, μονάχα αυτά που έπεισαν τον Τάσο Χατζηγιοβάνη.

Μια ματιά στο τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τους Ελληνες που πηγαίνουν για να παίξουν ποδόσφαιρο στην Τουρκία είναι αρκετή για να πείσει κάποιον που έχει πρόταση από εκεί. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα; Ο Τάσος Μπακασέτας και ο Μανώλης Σιώπης. Πρωταθλητές Τουρκίας ως πρωταγωνιστές στην Τραμπζονσπόρ. Οχι στη Γαλατασαράι, στη Φενερμπαχτσέ, στην Μπεσίκτας που είναι οι παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας. Αλλά στην Τραμπζονσπόρ, στο γήπεδο της οποίας χορεύουν… συρτάκι για τα ελληνόπουλα που τους οδήγησαν στον τίτλο. Δεν είναι ένας και δύο οι έλληνες παίκτες που πήγαν στην Τουρκία. Ο Τάσος Χατζηγιοβάνης θα γίνει ο 15ος Ελληνας που θα αγωνιστεί στη γειτονική χώρα. Κι όλοι αυτοί; Την τελευταία δεκαετία.

Από το 2012 όταν ο Φάνης Γκέκας άρχισε τον… χορό και άνοιξε την όρεξη: και των τουρκικών συλλόγων για στροφή στην ελληνική αγορά και των ελλήνων ποδοσφαιριστών να στρέψουν το βλέμμα τους προς ένα πρωτάθλημα που ολοένα και περισσότερα βήματα προς τα μπροστά κάνει. Που γίνεται περισσότερο αστραφτερό, περισσότερο λαμπερό, που φιλοξενεί όλο και περισσότερα σπουδαία ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Και βρήκαν και οι μεν και οι δε τον τρόπο για να συνεργάζονται άψογα. Αν οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας παραμένουν τεταμένες σε πολιτικοκοινωνικό επίπεδο, δεν συμβαίνει το ίδιο και σε αθλητικό. Η άλλη όψη των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι εντελώς διαφορετική με οτιδήποτε γνωρίζουμε, μαθαίνουμε, ακούμε, διαβάζουμε.

Φάνης Γκέκας ο πρώτος

H καταπληκτική πορεία του Φάνη Γκέκα στη Γερμανία είχε φέρει την τουρκική Σαμσουνσπόρ στην πόρτα του. Μαζί και αρκετά εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν τόσο στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης όσο και στον ίδιο τον έλληνα ποδοσφαιριστή. Ακολούθησε η Ακχισάρ, η Κόνιασπορ, η Εσκισεχισπόρ και φυσικά η Σίβασπορ, η ομάδα στην οποία έκλεισε και την καριέρα του.

Ακολούθησαν ο Αβραάμ Παπαδόπουλος και ο Αλέξανδρος Τζιόλης. Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο πρώτος μεταγράφηκε από τον Ολυμπιακό στην Τραμπζονσπόρ, όπου και αγωνίστηκε για έξι μήνες. Εξι μήνες είχε μείνει και ο Τζιόλης στην Καϊσερισπόρ στην οποία είχε δοθεί δανεικός από τον ΠΑΟΚ στο δεύτερο μισό της σεζόν 2013-2014. Η… έκρηξη των ελληνοτουρκικών ποδοσφαιρικών σχέσεων έρχεται την τελευταία πενταετία. Από το 2017 και μετά ολοένα και περισσότεροι έλληνες παίκτες πηγαίνουν στη γειτονική χώρα για να αγωνιστούν. Και οι περισσότεροι; Κάνουν… θραύση και γίνονται από τους αγαπημένους των εξεδρών.

Γιώργος Τζαβέλλας και Γιάννης Μανιάτης με διαφορά λίγων μηνών πήγαν στην Αλάνιασπορ το 2017 και ήταν συμπαίκτες για δύο χρόνια. Με τον Τζαβέλλα μάλιστα να μένει μια τετραετία, έως το 2021 όταν και πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ. Ο Τζαβέλλας είναι και ο Ελληνας με τις περισσότερες συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Τουρκίας, αφού κατέγραψε 124. Τους ακολούθησε τον Φεβρουάριο του 2019 ο Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος πήγε δανεικός από τη Μαρσέιγ στη Γαλατασαράι με την οποία κατέκτησε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Η εκτόξευση με Πέλκα, Μπακασέτα, Σιώπη

Τον Αύγουστο του 2019 τρεις έλληνες ποδοσφαιριστές έκαναν το δρομολόγιο Ελλάδα – Τουρκία. Η Ρίζεσπορ έδωσε μισό εκατομμύριο ευρώ στον ΠΑΟΚ για να πάρει τον κεντρικό αμυντικό, Δημήτρη Χατζηϊσαΐα, ενώ η Αλανιασπόρ έβγαλε από τα ταμεία της ένα εκατομμύριο ευρώ. Δίνοντας το μισό στον Αρη για να κάνει δικό της τον Μανώλη Σιώπη και το άλλο μισό στην ΑΕΚ για να πάρει τον Δημήτρη Μπακασέτα. Οι δύο τελευταίοι σάρωσαν τα πάντα με την παρουσία τους στην Αλάνια, με αποτέλεσμα η Τραμπζονσπόρ να «θαμπωθεί» απ’ όσα έβλεπε και να τρέξει και εκείνη το πρότζεκτ «Ελληνες παίκτες» επενδύοντας εκατομμύρια σε αυτούς. Γενάρη του 2021 η νυν πρωταθλήτρια Τουρκίας έδωσε τρία εκατομμύρια ευρώ στην Αλάνιασπορ για να πάρει τον Μπακασέτα και μερικούς μήνες αργότερα επένδυσε άλλο ένα εκατομμύριο για τα… μάτια του Σιώπη. Η δικαίωση δεν άργησε να έρθει, αφού πριν από μερικές ημέρες η Τραπεζούντα γιόρταζε για την πρωταθλήτρια στα… ελληνικά.

Ελληνικά που μιλούν τα δύο τελευταία χρόνια και στην κιτρινόμαυρη μεριά της Κωνσταντινούπολης για χάρη του Δημήτρη Πέλκα, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2020 πουλήθηκε έναντι 2,2 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΠΑΟΚ στη Φενερμπαχτσέ, στην οποία μεσουρανεί. Το ίδιο έκανε και ο Στέλιος Κίτσιου, ο οποίος το 2019 έφυγε από τον ΠΑΟΚ για την Ανκαραγκουτσού και είναι ο δεύτερος Ελληνας σε αριθμό συμμετοχών στο τουρκικό πρωτάθλημα με 107 (πλέον αγωνίζεται στην Γκαζιαντεσπόρ), ενώ τη δική του πορεία στη γειτονική χώρα έχει και ο Δημήτρης Κολοβέτσιος που έφυγε το 2020 από τον Παναθηναϊκό για την Καϊσερισπόρ.

Στην Τουρκία χορεύουν… συρτάκι εδώ και δέκα χρόνια και ο Τάσος Χατζηγιοβάνης είναι ένας ακόμα έλληνας ποδοσφαιριστής που οι γείτονες επέμειναν για να τον κάνουν δικό τους, βλέποντας πως βάσει… προϊστορίας οι πιθανότητες για να δικαιωθούν για την επένδυσή τους είναι αυξημένες. Και εκείνες του Χατζηγιοβάνη για να ανεβάσει και πάλι τόσο την αγωνιστική όσο και τη χρηματιστηριακή του αξία.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024