Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Facebook: Γυναικείο άβαταρ δέχτηκε «σεξουαλική επίθεση» στο metaverse

Facebook: Γυναικείο άβαταρ δέχτηκε «σεξουαλική επίθεση» στο metaverse

Τραυματικό περιστατικό στην εικονική πραγματικότητα καταγγέλλει νεαρή ερευνήτρια.

Επίθεση σεξουαλικού χαρακτήρα από δύο άντρες καταγγέλλει νεαρή γυναίκα που εμφανιζόταν ως άβαταρ στο Horizon Worlds, την πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας της Meta Platforms, τέως Facebook Inc.

Η γυναίκα, 21 ετών, εξερευνούσε το εικονικό περιβάλλον ως ερευνήτρια της οργάνωσης SumOfUs για την εταιρική λογοδοσία, αναφέρει το BBC.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης τόνισε ότι οι εικονικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις στο λεγόμενο metaverse μπορούν να είναι εξίσου τραυματικές με αντίστοιχα περιστατικά στον πραγματικό κόσμο.

«Είναι κάτι που μετράει ως επίθεση, έχει πραγματικό αντίκτυπο στους χρήστες» δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο η Βίκι Ουάιατ, υπεύθυνη εκστρατείας της SumOfUs.

Όπως είπε, το θύμα του περιστατικού «από τη μια πλευρά πραγματικά σοκαρίστηκε, από την άλλη σκέφτηκε ‘ΟΚ, δεν είναι το πραγματικό μου σώμα, είναι απλώς ένα άβαταρ’». Φρόντισε πάντως να καταγράψει το συμβάν σε βίντεο.

Σύμφωνα με το BBC, το οποίο είδε αποσπάσματα του βίντεο, το άβαταρ ενός άνδρα την πλησίασε σε μικρή απόσταση ενώ ένας δεύτερος άντρας τον παρακολουθούσε. Και οι δύο έκαναν χυδαία σχόλια και μετά μοιράστηκαν ένα εικονικό ποτό.

Λόγω προηγούμενων διαμαρτυριών για ανάρμοστες συμπεριφορές στο metaverse, η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ λάνσαρε τη λειτουργία Personal Boundary που εμποδίζει τα άβαταρ να πλησιάσουν υπερβολικά το ένα το άλλο.

Το εργαλείο αποτρέπει άλλους χρήστες από το να «εισβάλουν στον προσωπικό χώρο του άβατάρ σας» λέει η Meta.

Σύμφωνα όμως με την SumOfUs, το Horizon Worlds «ενθάρρυνε» την ερευνήτρια να απενεργοποιήσει το Personal Boubdary.

Η οργάνωση κατήγγειλε επίσης ομοφοβικά σχόλια και περιστατικά βίας με εικονικά όπλα.΄

Όπως είπε η Ουάιατ, «αντί να βιάζεται να χτίσει αυτό το metaverse […] η Facebook θα πρέπει να κοιτάξει όλες αυτές τις βλάβες που προκαλούνται στην πλατφόρμα της αυτή τη στιγμή».

«Ας μην επαναλάβουμε και αναπαράγουμε τα ίδια φαινόμενα στο metaverse. Χρειαζόμαστε ένα καλύτερο σχέδιο για το πώς θα περιορίσουμε τις online βλάβες».

Προς το παρόν, το Horizon Worlds είναι διαθέσιμο μόνο για χρήστες στις ΗΠΑ και τον Καναδά που διαθέτουν τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας Oculus της Meta.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024