Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ημέρες Θάλασσας» στον Πειραιά - Η μεγάλη γιορτή ξεκινά

«Ημέρες Θάλασσας» στον Πειραιά – Η μεγάλη γιορτή ξεκινά

Συναυλίες, ρεμπέτικες βραδιές, γλέντια με χορό και μουσική και το street party στην Τρούμπα, ενώ θα υπάρχουν διάφορα δρώμενα στους εμπορικούς δρόμους της πόλης

Με στίχους από τραγούδια που αναφέρονται στον Πειραιά έχει γεμίσει η πόλη ενόψει του 8ου εορτασμού των «Ημερών Θάλασσας» οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 27 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου στον δήμο Πειραιά. Ένας θεσμός γεμάτος χαρά, αισιοδοξία, ενημέρωση, διασκέδαση και ψυχαγωγία με πάνω από 100 εκδηλώσεις

Ο Δήμος Πειραιά, επτά χρόνια μετά από τον εορτασμό -με απόλυτη επιτυχία- της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας έχει καταρτίσει και εφέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα δωρεάν εκδηλώσεων, το οποίο καλύπτει ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και φιλοδοξεί να ικανοποιήσει τους Πειραιώτες, αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες που βρίσκονται καθημερινά στην πόλη μας.

Η Τριήρης «Ολυμπιάς» δένει και εφέτος στον Πειραιά, όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να θαυμάσουν το μοναδικό λειτουργικό αντίγραφο της αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π.Χ., ενώ και εφέτος Πειραιώτες και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις εν πλω ξεναγήσεις στις ακτές της πόλης μας.

Οι «Ημέρες Θάλασσας» ξεκινούν με την τελετή έναρξης, την Πέμπτη 26 Μαΐου στην πλατεία Αλεξάνδρας, με μια θαλασσινή συναυλία από τους «the Swingin Cats», ενώ τις επόμενες μέρες θα προπβληθεί η αγαπημένη ταινία «O άνθρωπος του Θεού». Το κέφι θα κορυφωθεί στο διήμερο Street Party στην Τρούμπα.

Παρών σε όλη τη διάρκεια των «Ημερών Θάλασσας» θα είναι και εφέτος ο Ζαχαρίας, η χαριτωμένη μασκότ- καρχαρίας που έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους.

Μώραλης: Μεγαλύτερο χαμόγελο και άνοιγμα

«Η αίσθηση που είχα το 2014 όταν και ανέλαβα δήμαρχος είχα την εντύπωση ότι ο Πειραιάς είχε μπει σε ένα κλίμα εσωστρέφειας και θέλαμε να το αλλάξουμε. Η ευκαιρία μας ήρθε το 2015 όταν γιορτάσαμε την ευρωπαϊκή μέρα θάλασσας στον Πειραιά και αποφασίσαμε να θεσμοθετήσουμε λοιπόν αυτόν τον εορτασμό. Πλέον υπάρχει στην πόλη ένα μεγαλύτερο άνοιγμα και ένα χαμόγελο παραπάνω, στο οποίο έχουν παίξει ρόλο οι ημέρες θάλασσας και γιατί γίνεται από την πόλη για την πόλη, είμαστε πραγματικά χαρούμενοι για αυτό που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα. Ελπίζω να είναι η φετινή οργάνωση η καλύτερη, μέχρι την επόμενη. Περάσαμε δυο χρόνια πανδημία θα έχουν την ευκαιρία να αγκαλιάσουμε αυτές τις εκδηλώσεις» δήλωσε κατά τη συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

«Αυτό που μας έλειψε από την πανδημία ήταν ο στόχο, λόγω της πανδημίας ήταν ο στόχος των ημερών θάλασσας, δηλαδή να μπορέσουμε να ξαναφέρουμε πίσω ότι δεν μπορέσαμε να κάνουμε αυτά τα δυο χρόνια. Αυτά είναι η μουσική, ο χορός, το τραγούδι, το να βρισκόμαστε όλοι μαζί, να αγκαλιαζόμαστε. Ο στόχος των ημερών θάλασσας φέτος ήταν αυτός και γι’ αυτό ξεκινήσαμε με τα τραγούδια. Ευχαριστούμε τους φορείς για τη συμβολή τους, τις ιδέες τους και την πολλή μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουν προκειμένου να αναδείξουμε τις ημέρες θάλασσας που είναι μια γιορτή-θεσμός για την πόλη μας, αλλά και για τον τροπο με τον οποίο μπορούμε να διοργανώνουμε εκδηλώσεις που προσελκύουν διάφορα κοινά. Η τριήρης «Ολυμπία» έρχεται την Πέμπτη στην τελετή έναρξης στην πλατεία Αλεξάνδρας ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με τους Swinging Cats ενώ τις επόμενες μέρες θα προπβληθεί η αγαπημένη ταινία ο άνθρωπος του θεού» ανέφερε η Ζαρακέλη Ανδριάνα, Αντιδήµαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισµού και Ευρωπαϊκών Προγραµµάτων.

Συναυλίες, ρεμπέτικες βραδιές, γλέντια με χορό και μουσική και το street party στην Τρούμπα, ενώ θα υπάρχουν διάφορα δρώμενα στους εμπορικούς δρόμους της πόλης.

Μεταξύ άλλων θα υπάρχουν και δράσεις προσκοπισμού και αθλητισμού.

«Στόχος μας είναι μετά από δύο χρόνια πανδημίας και περιορισμού να δώσουμε την δυνατότητα στους δημότες μας αλλά και εκτός Πειραιά να μπορέσουν να περάσουν καλά και να διασκεδάσουν. Προτεραιότητα μας είναι φέτος τα παιδιά ώστε να περάσουν καλά» δήλωσε από πλευράς του ο Πρόεδρος Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά, Ιωσήφ Βουράκης.

«Βλέπετε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο είχε την ευαισθησία η δημοτική αρχή Μώραλης να το εξελίξει κάνοντας τις ημέρες θάλασσας του Πειραιά το οποίο είχε μεγάλη αποδοχή. Ο Πειραιάς είναι η θάλασσα και τις ημέρες θάλασσας τιμούμε την πόλη μας. Εμείς σαν κανάλι ένα είναι να αναδείξουμε τον Πειραιά. Οι ημέρες θάλασσας εκπαιδεύουν, αναδεικνύουν την οικονομία γιατί ο Πειραιάς είναι η γαλάζια οικονομία» ανέφερε ο Πρόεδρος της δημοτικής ραδιοφωνίας Πειραιά Κανάλι Ένα 90,4 Αλέξανδρος Τζεφεράκος.

«Φέτος τα δίνουμε όλα. Έχοντας την πανδημία δυο χρόνια δυστυχώς δεν μπορέσαμε να κάνουμε το προηγούμενο διάστημα τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Στα πλαίσια των ημερών θάλασσας δημιουργούμε τρία πάρκα κυκλοφοριακής, στο ΣΕΦ, το πάρκο Δελαβέρη και στην πλατεία Πηγάδας, όπου απευθυνόμαστε σε κάθε ηλικίας παιδιά. Συνδέουμε τα την οδική ασφάλειας με την βιώσιμη κινητικότητα. Για εμάς έχει μια ιδιαίτερη αξία καθώς είναι όραμα του δημάρχου μας να κάνουμε μια ποδηλατούπολη. Άλλοτε οι χώρες της Ευρώπης σήμερα μας δείχνουν τον δρόμο. Σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό μετανάστευσης στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθεί δράση από παιδιά μεταναστών και Ελλήνων καθαρισμού της παραλίας Βοτσαλάκια» τόνισε ο Καρύδης Δηµήτριος, Αντιδήµαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιµης Ανάπτυξης.

Πάνω από 100 δωρεάν εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους

Η Τριήρης «Ολυμπιάς» δένει και εφέτος στον Πειραιά, όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να θαυμάσουν το μοναδικό λειτουργικό αντίγραφο της αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π.Χ., ενώ και εφέτος Πειραιώτες και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις εν πλω ξεναγήσεις στις ακτές της πόλης μας.

Συναυλίες, Μουσική, Χορός, Τραγούδι

Οι «Ημέρες Θάλασσας» ξεκινούν με την τελετή έναρξης, την Πέμπτη 26 Μαΐου στην πλατεία Αλεξάνδρας, με μια θαλασσινή συναυλία από τους «the Swingin’ cats», ακολουθούν το Κρητικό Πανηγύρι στο Νέο Φάληρο, η συναυλία αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία με τους Χρήστο Θηβαίο και Κώστα Θωμαΐδη στο Βεάκειο Θέατρο, η Ρεμπέτικη βραδιά στα βράχια της Πειραϊκής με τον Μπάμπη Τσέρτο, την Νάντια Καραγιάννη και τον Νίκο Κραγιάννη, ενώ οι μουσικές βραδιές μας συνεχίζονται με τη  συναυλία της Λένας Αλκαίου στο Πασαλιμάνι. Την ίδια ώρα, οι μουσικοί περίπατοι της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Πειραιά θα δώσουν μια ευχάριστη νότα στους δρόμους της πόλης.

Το κέφι θα κορυφωθεί στο διήμερο Street Party στην Τρούμπα, όπου η θρυλική περιοχή του Πειραιά θα ενωθεί σε ένα τεράστιο πάρτι, σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, διασκέδαση και πολλές εκπλήξεις.

Ο Όρμος της Αφροδίτης μετατρέπεται και εφέτος σε θερινό σινεμά, όπου το τριήμερο 27, 28 και 29 Μαΐου δημότες και επισκέπτες θα απολαύσουν τις ταινίες «LUCA», «Ουζερί Τσιτσάνης», «Ο άνθρωπος του Θεού» και «Η Ρόζα της Σμύρνης» με θέα το ηλιοβασίλεμα και υπό τους ήχους του κύματος.

Αθλητισμός, δράσεις για παιδιά

Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστιοπλοΐα, αλλά και τις αρετές του αθλητισμού και του προσκοπισμού. Θα έχουν την  ευκαιρία να διασκεδάσουν σε μεγάλες παιδικές γιορτές στο Βεάκειο Θέατρο, να παίξουν στον «Ναυτικό Κήπο» της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και να συμμετάσχουν στο κυνήγι θησαυρού στο πάρκο Δηλαβέρη.

Από το πρόγραμμα δεν λείπουν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους, όπως τα μαθήματα ρομποτικής στο Σ.Ε.Φ. και τα εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού.

Η πλατεία Αλεξάνδρας μετατρέπεται σε ένα πάρκο ευαισθητοποίησης για το θαλάσσιο περιβάλλον. Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του “BLUE PARK”, παιδιά και γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν μέσω διαδραστικών παιχνιδιών για τους τρόπους προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις ελληνικές θάλασσες, ενώ μέσα από συναρπαστικές δραστηριότητες μικροί και μεγάλοι θα γνωρίσουν τον κόσμο της θάλασσας.

Στις δράσεις που εστιάζουν στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει μια συμβολική «ποδηλατοβόλτα με θέα θάλασσα», από την παραλία του Σ.Ε.Φ. έως το Μικρολίμανο, ενώ στα Πάρκα Ποδηλάτου & Κυκλοφοριακής Αγωγής, που θα στηθούν στις γειτονιές της πόλης οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις πρώτες τους πεταλιές με βοήθεια από εξειδικευμένους εκπαιδευτές.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η πλατεία Κανάρη μετατρέπεται και εφέτος σε «πάρκο ανακύκλωσης» με δράσεις ενημέρωσης και πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος, διαδραστικά παιχνίδια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες,  ενώ την ίδια ημέρα στα Βοτσαλάκια,  την Φρεαττύδα και το Μικρολίμανο θα πραγματοποιηθούν εθελοντικοί παράκτιοι και υποβρύχιοι καθαρισμοί.

Το εφετινό πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο με ειδικές δράσεις για τα αδέσποτα ζώα, που θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Κοραή.

Το Posidonia Running Event επιστρέφει μετά από τέσσερα χρόνια, ενώ  εφέτος θα πραγματοποιηθεί το 1st Indoor Rowing Cup 2022, οι πρώτοι διασυλλογικοί αγώνες κλειστής κωπηλασίας στην Πλατεία Αλεξάνδρας.

Πολιτισμός, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, τέχνη στην πόλη

Οι «Ημέρες Θάλασσας» προάγουν την πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης, έτσι οι δράσεις πολιτισμού έχουν και εφέτος τον πρώτο λόγο. Εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, αρχαιολογικές ξεναγήσεις, θεατρικές παραστάσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, συμπληρώνουν το πάζλ του προγράμματος των Ημερών Θάλασσας.

Τα Μουσεία του Πειραιά ανοίγουν τις πύλες τους και προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις σε δημότες και επισκέπτες συμμετέχοντας στη γιορτή – θεσμό για την πόλη μας.

Ξεχωριστή θέση στο εφετινό πρόγραμμα έχουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιάτικη Καταστροφή.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης μας θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους αρχαίους λιμένες της πόλης μας, να ξεναγηθούν στα Μακρά Τείχη του Πειραιά και να συμμετάσχουν σε περιπατητικές ξεναγήσεις σε ιστορικές γειτονιές του μεγάλου λιμανιού.

Στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας εγκαινιάζεται εφέτος η 34η Έκθεση Βιβλίου Πειραιά, με το Πασαλιμάνι να γίνεται πόλος έλξης για τους φίλους του βιβλίου από ολόκληρη την Αττική.

Ημερίδες, ομιλίες, συνέδρια

Οι «Ημέρες Θάλασσας» θα φιλοξενήσουν και τη διημερίδα για τη “Γαλάζια Επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη”, το συνέδριο της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος blueAct,  αλλά και την παρουσίαση των νικητών των διαγωνισμών καινοτομίας από τις 7 ευρωπαϊκές πόλεις-λιμάνια.

Στο πρόγραμμα της εφετινής διοργάνωσης υπάρχουν ημερίδες και συνέδρια για τον αλιευτικό τουρισμό, τη ναυτιλία, την επιχειρηματικότητα, αλλά και σεμινάρια ιστορικού χαρακτήρα, ενώ εφέτος φιλοξενούμε το Συνέδριο Ναυτιλιακής & Οικονομικής Στρατηγικής, Mareport 2022.

Ο Δήμος Πειραιά σε μια διαρκή προσπάθεια ενίσχυση και τόνωση της τοπικής αγοράς, διοργανώνει σε συνεργασία με τα καταστήματα της πόλης την «Γαλάζια Νύχτα», όπου τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά έως τα μεσάνυχτα και θα περιμένουν τους καταναλωτές με ειδικές προσφορές, σε μια βραδιά με ειδικά happenings και εκπλήξεις. Στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας θα πραγματοποιηθεί επίσης, επίδειξη μόδας στο προαύλιο του Δημοτικού Θεάτρου από τα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, παραστάσεις καραγκιόζη, φαντασμαγορικά show στη θάλασσα, θα ψυχαγωγήσουν δημότες και επισκέπτες.

Παρών φυσικά σε όλη τη διάρκεια των «Ημερών Θάλασσας» θα είναι και εφέτος ο Ζαχαρίας, η χαριτωμένη μασκότ- καρχαρίας που έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ημερών Θάλασσας 2022, πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης στο:  www.imeresthalassas.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024