Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σάρα Τζέιν Μουρ: Η γυναίκα που πυροβόλησε τον αμερικανό πρόεδρο και αστόχησε για λίγα εκατοστά

Σάρα Τζέιν Μουρ: Η γυναίκα που πυροβόλησε τον αμερικανό πρόεδρο και αστόχησε για λίγα εκατοστά

Ο Τζέραλντ Φορντ ήταν ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που γλίτωσε από δυο δολοφονικές απόπειρες εναντίον του που έγιναν και οι δυο από γυναίκες.

Η πρώτη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Τζέραλντ Φορντ έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1975. Μια γυναίκα η Άλις Φρομ – πιστή ακόλουθος του δολοφόνου Τσαρλς Μάνσον, πλησίασε τον Αμερικανό πρόεδρο, τον σημάδεψε με το 45άρι της και πριν πατήσει τη σκανδάλη ακινητοποιήθηκε από έναν άνδρα της προσωπικής του φρουράς.

Στην επόμενη παρουσία του Φορντ σε κόσμο, 17 ημέρες μετά τα μέτρα ασφαλείας ήταν κάτι περισσότερο από αυξημένα. Και όμως μια άλλη γυναίκα η Σάρα Τζέιν Μουρ, τον πλησίασε, σημάδεψε και πάτησε τη σκανδάλη.

Για δεύτερη φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ στάθηκε τυχερός. Την ώρα που η Μουρ πατούσε τη σκανδάλη, έξω από το ξενοδοχείο St. Francis του Σαν Φρανσίσκο από όπου έβγαινε ο Φορντ, ο βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ Όλιβερ Σιπλ, την είδε να σηκώνει το όπλο και πρόλαβε να της σπρώξει το χέρι. Η Μουρ αστόχησε για λίγα εκατοστά.

Η σφαίρα χτύπησε στον τοίχο του ξενοδοχείου, εξοστρακίστηκε και στη συνέχεια καρφώθηκε σε έναν οδηγό ταξί που περνούσε από το σημείο. Το τραύμα ήταν επιπόλαιο και ο οδηγός δεν πέθανε.

Αμέσως έπεσαν επάνω στην Μουρ οι άνδρες της ασφάλειας του αμερικανού προέδρου και την ακινητοποίησαν. Ο Τζέραλντ Φορντ είχε γλιτώσει από τον θάνατο πάλι από τα χέρια γυναίκας.

Η δίκη

Η Μουρ είχε αξιολογηθεί σαν επικίνδυνη από τη Μυστική Υπηρεσία νωρίτερα το 1975, αλλά οι πράκτορες αποφάσισαν ότι δεν αποτελούσε κίνδυνο για τον πρόεδρο. Ενώ μια μέρα πριν επιχειρήσει να σκοτώσει τον αμερικανό πρόεδρο την είχε συλλάβει η αστυνομία για παράνομη οπλοκατοχή, όμως την άφησε ελεύθερη.

Κατά τη διάρκεια της δίκης η Μουρ δήλωσε ένοχη και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Η ίδια χρόνια μετά είπε πως όταν πήγε να αγοράσει το όπλο τη συνόδευε ένας ομοσπονδιακός πράκτορας αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν θύμα μιας μεγαλύτερης συνομωσίας.

Το 2007, ύστερα από 32 χρόνια στις φυλακές της Δυτικής Βιρτζίνια, σε ηλικία 77 ετών (και ενώ ο Φορντ είχε πεθάνει μόλις έναν χρόνο πριν) η Σάρα Τζέιν Μουρ αποφυλακίζεται εξαιτίας ενός ομοσπονδιακού νόμου που απελευθέρωνε όσους κρατούμενους καταδικασμένους σε ισόβια έχουν εκτίσει τουλάχιστον 30 χρόνια και έχουν επιδείξει άριστη διαγωγή.

Όταν ρωτήθηκε για το έγκλημά της σε μια συνέντευξη, η Μουρ δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενη που δεν τα κατάφερα. Ξέρω τώρα ότι έκανα λάθος που προσπάθησα.»

Τον Φεβρουάριο του 2019, η Μουρ συνελήφθη επειδή παραβίασε τους όρους  της αποφυλάκισή της, καθώς δεν ενημέρωσε τον αστυνομικό της για ένα ταξίδι που θα έκανε εκτός της χώρας. Τελικά αφέθηκε ελεύθερη.

Η Μουρ

Η Μουρ γεννήθηκε στο Τσάρλεστον της Δυτικής Βιρτζίνια. Οι παππούδες της ήταν Γερμανοί μετανάστες. Απέκτησε 4 παιδιά και παντρεύτηκε 5 φορές. Τότε στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 στράφηκε προς την επαναστατική αριστερά. Στη φυλακή ασπάστηκε τον Ιουδαϊσμό. Σήμερα είναι 92 ετών

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024