Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ζευγάρι που έφυγε από τον πόλεμο σώζοντας 19 σκυλιά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ζευγάρι που έφυγε από τον πόλεμο σώζοντας 19 σκυλιά

Η Anastasiya Tikha και ο σύζυγός της, Arthur Lee, πέρασαν μέσα από βόμβες και πυροβολισμούς για να σώσουν τα ζώα που φτοντίζουν

Η εικόνα μιας νεαρής γυναίκας που κρατά σφιχτά τα λουριά εννέα σκύλων κάτω από έναν δυσοίωνο σκοτεινό ουρανό «ταξίδεψε» πολύ μακριά την εποχή της Μάχης του Κιέβου.

Η γενναιότητα της γυναίκας, η οποία επιχειρούσε να ξεφύγει μέσω μιας σπασμένης γέφυρας και η ευπάθεια των ζώων, μερικά από τα οποία ήταν δεμένα σε αναπηρικά καροτσάκια σκύλων, ήταν η επιτομή της σκληρότητας του πολέμου που διεξήγαγε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και της αξιοπρέπειας της ουκρανικής απάντησης.

Η πλήρης ιστορία της Anastasiya Tykha φοιτήτριας κτηνιατρικής και του συζύγου της Arthur Lee είναι ίσως ακόμη πιο εντυπωσιακή από τη φωτογραφία, την οποία το ζευγάρι ανακάλυψε ότι είχε γίνει viral όταν είδε η Tykha η ίδια στις ειδήσεις και άκουσε τον παρουσιαστή να αναφέρει ότι πέθανε.

Μιλώντας στο Ιρπίν, την πόλη 13 μίλια βόρεια του Κιέβου από όπου το ζευγάρι είχε φύγει στις 9 Μαρτίου, η Tykha είπε ότι κατέληξαν να κάνουν επτά διελεύσεις της γέφυρας συνολικά, καθεμία από τις οποίες έπεφταν πυρά.

«Είχαμε πάρα πολλά να κάνουμε ώστε να ανησυχήσουμε ή να φοβηθούμε», είπε η Tykha, η οποία διατηρεί ένα καταφύγιο ζώων στο Ιρπίν εδώ και τέσσερα χρόνια και που σε εκείνο το πρώτο ταξίδι προσπαθούσε να δραπετεύσει με 19 σκυλιά, πέντε γάτες, μια χελώνα, έναν χαμαιλέοντα, δύο σαύρες Triton, ένα axolotl και ένα χάμστερ.

Δεν ήταν εύκολη η απόφαση να φύγουν, αλλά οι Ρώσοι είχαν πάρει τον έλεγχο της πόλης, δεν υπήρχε ρεύμα ή τρεχούμενο νερό και τα σκυλιά έπρεπε να πίνουν από το ενυδρείο του καταφυγίου.

Ήταν η Snizhana Bugryk μια φίλη που συμμετείχε στην εύρεση εγκαταλελειμμένων και ανάπηρων ζώων για το καταφύγιο της Tykha και του Lee, που έπεισε το ζευγάρι ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να φύγουν.

«Η Snizhana είπε ότι έπρεπε να φύγουμε διαφορετικά θα μας σκότωναν, ότι αυτή ήταν η τελευταία μας ευκαιρία να επιβιώσουμε εμείς και τα ζώα», είπε η Tykha. «Και είχε δίκιο», πρόσθεσε ο Λι. «Το σπίτι μας βρέθηκε αργότερα στην καρδιά των σκληρών μαχών».

Ήταν δύο μίλια με τα πόδια μέχρι τη γέφυρα όπου Ουκρανοί στρατιώτες βοηθούσαν τους ανθρώπους να περάσουν.

Το χρονικό της απόδρασης

Δύο από τα σκυλιά – Strong και Baileys που είχαν σπασμένη ράχη – ήταν σε αναπηρικά καροτσάκια, ενώ η Life, μια τετράχρονη με ακρωτηριασμένα πόδια, είχε αρνηθεί να δεθεί και σέρνονταν. «Σκέφτηκα κάποια στιγμή ότι δεν θα τα καταφέρναμε», είπε ο Λι, «αλλά η Σνιζάνα τηλεφώνησε και είπε ότι θα υπήρχε ένα μίνι λεωφορείο από την άλλη πλευρά για να βοηθήσει».

Χρειάστηκαν τρεις ώρες για να φτάσουμε στη γέφυρα. Ένας σκύλος, η Πανδώρα, ένας βελγικός ποιμενικός ενάμιση ετών, ήταν τόσο τρομοκρατημένος που δάγκωσε μέρος της γλώσσας του, ενώ τέσσερις από τους άλλους, συμπεριλαμβανομένου του σκύλου του ζευγαριού, του Δία, ενός λαγωνικού, καταπονήθηκαν τόσο πολύ από τους ήχους του πολέμου που μάσησαν τα λουριά τους και τράπηκαν σε φυγή.

Φτάνοντας εξουθενωμένοι στο ουκρανικό σημείο ελέγχου δίπλα στη γέφυρα, το ζευγάρι και τα ζώα τους τράβηξαν την προσοχή των φωτογράφων του Τύπου, που συνωστίστηκαν γύρω τους.

«Τότε τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία – απλώς ήθελα να μας αφήσουν να περάσουμε στη γέφυρα», είπε η Tykha. «Ανησυχούσα γιατί υπήρχαν καμένα αυτοκίνητα και πολλά σπασμένα γυαλία και μέταλλα και δεν ήθελα να τραυματιστούν τα ζώα».

Μια ομάδα Ουκρανών στρατιωτών τους πλησίασε για να τους βοηθήσει, απομακρύνοντας τους φωτογράφους. «Υπήρχαν εκρήξεις και πυροβολισμοί, αλλά μετά από δύο εβδομάδες ρωσικής κατοχής, είχαμε συνηθίσει», είπε ο Λι.

Ζούσαν σε μια σάουνα

Το ζευγάρι βρήκε το μίνι βαν και τους πήγε σε μια νοτιοδυτική συνοικία του Κιέβου, όπου είχε τεθεί στη διάθεση τους και των ζώων τους μια σάουνα στο πλάι ενός σπιτιού για να μείνουν.

Ήταν την επόμενη μέρα που το ζευγάρι ανακάλυψε ότι οι περιπέτειές τους συζητούνταν σε όλη την Ουκρανία και ότι ο Tykha εικαζόταν νεκρός.

Ήταν αποφασισμένοι να επιστρέψουν για να βρουν τον Δία και τα άλλα σκυλιά που είχαν τραπεί σε φυγή φοβισμένα.

«Ήμασταν στη σάουνα για πέντε ημέρες, αλλά κάθε μία από αυτές τις μέρες η Anastasiya πήγαινε στο ουκρανικό στρατιωτικό σημείο ελέγχου και απαιτούσε να της επιτραπεί να περάσει τα σκυλιά που δραπέτευσαν», είπε ο Lee. Κάθε μέρα ο διοικητής στο σημείο ελέγχου αρνιόταν, και κάθε μέρα επέστρεφε.

Αφού πέρασαν τη γέφυρα, και πάλι κάτω από πυρά, έπρεπε να περπατήσουν τρία μίλια για να φτάσουν σε ένα καταφύγιο εγκαταλελειμμένων ζώων, όπου ήξεραν ότι υπήρχαν πεινασμένα σκυλιά που χρειάζονταν βοήθεια.

«Ήταν ένας δύσκολος περίπατος γιατί είχαμε όλο αυτό το βαρύ φαγητό», είπε ο Λι. Επέστρεψαν στο σπίτι τους, όπου βρήκαν τον Δία, και πήραν μερικά σκυλιά γειτόνων, συμπεριλαμβανομένου ενός γερμανικού ποιμενικού, φέρνοντας το πάρτι των ζώων τους για την επιστροφή στα πέντε.

Ο Lee είπε ότι το τελευταίο τους ταξίδι πίσω στο Ιρπίν, στις 29 Μαρτίου, ήταν το πιο τρομακτικό. «Το συμβούλιο είχε πει ότι οι Ρώσοι είχαν πάει την προηγούμενη μέρα και ότι ήταν ασφαλές – αλλά δεν ήταν», είπε ο Λι. «Οι βόμβες έπεφταν μόλις 2 μέτρα από εμάς. Κρυφτήκαμε ανάμεσα στο μίνι βαν και έναν φράχτη, αλλά ήταν κοντά».

Τώρα είναι πίσω στο Ιρπίν σε ένα νέο σπίτι. Επειδή τόσοι πολλοί πρώην κάτοικοι έχουν φύγει, η συλλογή των προστατευόμενων ζώων τους έχει αυξηθεί σε 30 σκύλους και 10 γάτες. Είναι, λέει το ζευγάρι, απλά χαρούμενοι που ζουν τη ζωή που αγαπούν.

Πηγή: TheGuardian

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024