Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιαπωνία: Πρόωρη άνθηση κερασιών εξαιτίας της κλιματικής κρίσης

Ιαπωνία: Πρόωρη άνθηση κερασιών εξαιτίας της κλιματικής κρίσης

Έντεκα ημέρες νωρίτερα άνθησαν οι κερασιές Sakura στην Ιαπωνία – Τα αίτια και η σημασία τους

Πρόωρη άνθηση των κερασιών στην Ιαπωνία, των διάσημων φυτών Sakura, έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

Ερευνητές από το Met Office, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο της Οσάκα, στην Ιαπωνία, αναφέρουν ότι η κλιματική κρίση και η αστική υπερθέρμανση έχουν κάνει τα φυτά Sakura να φτάσουν στην κορύφωση της άνθησής τους 11 ημέρες νωρίτερα.

Το 2021, η άνθηση των κερασιών στην ιστορική πόλη του Κιότο κορυφώθηκε στις 26 Μαρτίου, τη νωρίτερη ημερομηνία άνθησης Sakura που έχει καταγραφεί εδώ και περισσότερα από 1.200 χρόνια. Φέτος, οι κερασιές στην περιοχή ανθοφόρησαν την 1η Απριλίου.

Τα αίτια της πρόωρης άνθησης

Η πρόωρη άνθηση των φυτών Sakura συσχετίζεται, αφενός, με την άνοδο της θερμοκρασίας. Οι μέσες θερμοκρασίες Μαρτίου στο κέντρο της πόλης του Κιότο έχουν αυξηθεί κατά αρκετούς βαθμούς, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης των πόλεων.

Παράλληλα, ακόμη ένα αίτιο αποτελεί η αστικοποίηση. Στις πόλεις σημειώνονται υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τις γύρω αγροτικές περιοχές, επειδή τα κτίρια και οι δρόμοι απορροφούν τη θερμότητα του ήλιου περισσότερο από τα φυσικά τοπία – φαινόμενο γνωστό ως «φαινόμενο θερμικής νησίδας».

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σημαντικότερο αίτιο είναι η κλιματική κρίση, καθώς η καύση ορυκτών καυσίμων έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας.

Εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη, συνεχίσουν με τους σημερινούς ρυθμούς, μέχρι το τέλος του αιώνα οι κερασιές στην πόλη του Κιότο θα μπορούσαν να φτάσουν στην κορύφωση της άνθησής τους μέχρι και μία εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Γιατί είναι τόσο σημαντικές;

«Στην Ιαπωνία, η ανθοφορία των κερασιών Sakura την άνοιξη είναι ένα πολιτιστικά σημαντικό γεγονός», δήλωσε ο συγγραφέας Yasuyuki Aono από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο της Οσάκα. Τα ανοιξιάτικα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται κατά την περίοδο ανθοφορίας των κερασιών συμβάλλουν σημαντικά στην τοπική οικονομία, επομένως, η δυνατότητα πρόβλεψης της περιόδου ανθοφορίας θεωρείται σημαντική.

Πέραν όμως του τουρισμού που προσελκύουν τα φεστιβάλ αυτά, όπως αναφέρεται στη μελέτη, η πρόωρη άνθηση των κερασιών θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις πρακτικές γεωργίας και διαχείρισης της Γης στη χώρα.

Ακόμη, η άνθηση των Sakura επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό, τα φυτά, τα έντομα και τα ζώα, τα οποία βασίζονται στον κύκλο ζωής για την ανάπτυξή τους. Επομένως, πιθανή αλλαγή στον κύκλο αυτό μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση, προκαλώντας σοβαρή ζημιά στα οικοσυστήματα.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024