Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Long Covid: «Φαντάσματα» του κοροναϊού ίσως στοιχειώνουν τους ασθενείς για μήνες

Long Covid: «Φαντάσματα» του κοροναϊού ίσως στοιχειώνουν τους ασθενείς για μήνες

Ο ιός ίσως συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται στο έντερο για πολύ καιρό μετά την αρχική λοίμωξη.

Γενετικό υλικό και πρωτεΐνες του πανδημικού κοροναϊού ανιχνεύονται σε ορισμένους ασθενείς πολλούς μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, ένα φαινόμενο που ίσως εξηγεί τα επίμονα συμπτώματα της μακράς Covid-19.

Δύο ανεξάρτητες μελέτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ ανιχνεύουν μόρια του κοροναϊού στο έντερο ανθρώπων που είχαν προσβληθεί μήνες νωρίτερα, πολλοί από τους οποίους εμφάνισαν long Covid.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι ότι ο ιός συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται στο έντερο για μήνες, ωστόσο η ανίχνευση μορίων του δείχνει να οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα.

Στην πρώτη μελέτη, η ομάδα της Έιμι Μπατς στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ αναφέρει ότι περίπου το 4% των ασθενών της Covid-19 συνεχίζουν να απεκκρίνουν RNA του κοροναϊού στα κόπρανα επτά μήνες με την αρχική διάγνωση. Η Μπατς αποκαλεί αυτά τα μόρια «φαντάσματα» του SARS-CoV-2.

Διαβάστε επίσης: Οι μισοί που νοσηλεύτηκαν με κοροναϊό έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα δύο χρόνια μετά

Η παρουσία αυτών των «φαντασμάτων» στα κόπρανα συνδέεται με επίμονα γαστρεντερικά συμπτώματα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Med των εκδόσεων Cell. Το συμπέρασμα είναι ότι ο κοροναϊός πράγματι μολύνει το γαστρεντερικό σύστημα, γράφουν.

Στη δεύτερη μελέτη, η ομάδα του Τίμον Άντολφ στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία ανιχνεύει μόρια του κοροναϊού σε δείγματα ιστού από γαστρεντερολογικές βιοψίες. Σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για RNA αλλά για πρωτεΐνες του περιβλήματος του ιού.

Τα πειράματα έδειξαν ότι 32 από τους 46 συμμετέχοντες που ασθένησαν από ήπια Covid-19 φέρουν πρωτεΐνες του ιού στο έντερο επτά μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Τα δύο τρίτα αυτών των 32 ασθενών είχαν συμπτώματα long Covid, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Gastroenterology.

Τα ευρήματα, επισημαίνει ο δικτυακός τόπος του Nature, έρχονται να προστεθούν σε άλλες έρευνες που εντοπίζουν επίμονες «δεξαμενές» του ιού σε άλλους ιστούς. Πρόσφατη μελέτη που παρουσιάζεται ως προδημοσίευση δείχνει για παράδειγμα ότι το RNA του κοροναϊού ανιχνεύεται σε πολλά όργανα όπως η καρδιά, τα μάτια και ο εγκέφαλος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι η long Covid-19 οφείλεται στη σιωπηλή παραμονή του ιού, και όχι σε άλλους παράγοντες που έχουν προταθεί, όπως υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ή μικροσκοπικούς θρόμβους.

Περισσότερα στοιχεία αναμένονται από μεγάλες μελέτες όπως το πρόγραμμα RECOVER του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, το οποίο διερευνά το μυστήριο της μακράς Covid-19 και θα εξετάσει μεταξύ άλλων δείγματα ιστών από βιοψίες στο παχύ έντερο.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024