Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Pegasus: Καρατομήσεις στην Ισπανία για το μεγάλο σκάνδαλο χάκινγκ

Pegasus: Καρατομήσεις στην Ισπανία για το μεγάλο σκάνδαλο χάκινγκ

Το ισραηλινό spyware βρέθηκε στα κινητά του πρωθυπουργού και προσώπων που συνδέονται με το καταλανικό κίνημα.

Η ισπανική κυβέρνηση απέλυσε την επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, Παθ Εστέμπαν, μετά την αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και πρόσωπα του καταλανικού κινήματος παρακολουθούνταν με το διαβόητο λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, γράφει την Τρίτη η εφημερίδα El Pais, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Το χάκινγκ στα κινητά του Σάντσεθ και της υπουργού Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες θορύβησε μάλιστα την ΕΕ, οι οποίες ελέγχουν τώρα τα κινητά tvn ευρωβουλευτών για το Pegasus, λογισμικό κατασκοπείας που πουλά σε κυβερνήσεις η ισραηλινή NSO Group.

Διαβάστε επίσης: 

Τον περασμένο μήνα, το εργαστήριο Citizen Lab στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο αποκάλυψε ότι περισσότερα από 60 πρόσωπα που συνδέονταν με το καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα αποτέλεσαν στόχο του Pegasus, προϊόν της ισραηλινής εταιρείας NSO Group.

Αυτό ώθησε το αριστερό κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ERC, βασικό σύμμαχο της κυβέρνησης μειοψηφίας της Ισπανίας, να δηλώσει ότι δεν θα την στηρίζει έως ότου η Μαδρίτη λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε εξάλλου μερικές μέρες έπειτα από αυτό ότι εντόπισε το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus στα κινητά τηλέφωνα του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και της υπουργού Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024