Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Twitter: Το μεγάλο τεστ για τον Έλον Μασκ

Twitter: Το μεγάλο τεστ για τον Έλον Μασκ

O Μασκ φαινομενικά επέλεξε μια κακή στιγμή για να αναιρέσει την εποπτεία περιεχομένου στο Twitter

Γράφει ο Zach Meyers*

Project Syndicate

Με τον Έλον Μασκ να αγοράζει το Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι σχολιαστές προσπαθούν να καταλάβουν τι θα σημαίνει για την πλατφόρμα ο «απολυταρχισμός του ελεύθερου λόγου» που υποστηρίζεται από τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου. Αλλά η αρχή αυτή θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει πονοκεφάλους στον ίδιο τον Μασκ.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζονται να θεσπίσουν νόμους που στοχεύουν να καταστήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασφαλέστερα και πιο υπεύθυνα, ο Μασκ φαινομενικά επέλεξε μια κακή στιγμή για να αναιρέσει την εποπτεία περιεχομένου στο Twitter. Στην πραγματικότητα, παρά τις απειλές των αξιωματούχων, ο Μασκ θα είναι σε θέση να ξεπεράσει τους περιορισμούς περιεχομένου της πλατφόρμας στο όνομα της ελευθερίας του λόγου, εάν αυτό επιθυμεί να κάνει. Αλλά μπορεί να το ξανασκεφτεί μόλις συνειδητοποιήσει ότι αυτή η ελευθερία θα σημαίνει σύντομα μεγαλύτερη ευθύνη.

Σήμερα, το Twitter απαγορεύει ένα ευρύ φάσμα νομικού αλλά απαράδεκτου περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων αναρτήσεων που εκφράζουν την ελπίδα ότι κάποιος θα βλαφτεί ή που περιέχουν «υπερβολικά» βίαιες εικόνες και περιεχόμενο. Και, φυσικά, το Twitter έχει απαγορεύσει αμφιλεγόμενους χρήστες υψηλού προφίλ όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μασκ θέλει να το αλλάξει αυτό, με το Twitter να απαγορεύει μόνο το παράνομο περιεχόμενο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ δεν θα το παραδεχτούν ανοιχτά, αλλά οι νόμοι τους για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο θα αφήσουν τον Μασκ ελεύθερο να αντιστρέψει τις απαγορεύσεις χρηστών του Twitter και να χαλαρώσει τους κανόνες περιεχομένου του, ώστε να απαγορευτεί μόνο το παράνομο περιεχόμενο.

Οι ρυθμιστικές Αρχές, οι ερευνητές και το κοινό θα μπορούν να κοιτάξουν πώς λειτουργούν οι μεγάλες πλατφόρμες – και θα εξετάσουν προσεκτικά εάν προτιμούν τη μια πλευρά μιας πολιτικής συζήτησης έναντι της άλλης. Ο Μασκ είπε μάλιστα ότι θέλει να κάνει τους αλγόριθμους του Twitter ανοιχτού κώδικα, κάτι που θα εντείνει αυτόν τον έλεγχο. Εάν ο Μασκ πιστεύει ότι η δέσμευση για την ελευθερία του λόγου θα κάνει το Twitter «πολιτικά ουδέτερο» και ότι οι χρήστες θα αγνοήσουν πώς οι αλγόριθμοί του επηρεάζουν τη δημόσια συζήτηση, κάνει σοβαρό λάθος.

Η υποστήριξη της ελευθερίας του λόγου είναι εύκολη. Ομως, όπως γνωρίζει καλά η τρέχουσα διοίκηση του Twitter, η πραγματικότητα της λειτουργίας μιας πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πιο δύσκολη. Οι νόμοι της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα δώσουν στον Μασκ ελευθερία να χαλαρώσει την εποπτεία περιεχομένου στην πλατφόρμα, αλλά θα φέρουν επίσης πολύ περισσότερο δημόσιο έλεγχο των στρατηγικών και επιχειρησιακών αποφάσεών του. Μπορεί αρχικά να χαρεί για τη νομική ελευθερία. Δεν θα χαρεί για την ευθύνη που αναλαμβάνει.

*Ο Zach Meyers είναι ερευνητής του Centre for European Reform

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024