Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέλη του βραζιλιάνικου στρατού διέδιδαν fake news στο Facebook για την καταστροφή του Αμαζονίου

Μέλη του βραζιλιάνικου στρατού διέδιδαν fake news στο Facebook για την καταστροφή του Αμαζονίου

Έκθεση της Meta κατηγορεί στρατιωτικούς για τη δημιουργία ψεύτικων προφίλ που ισχυρίζονταν ότι η αποδάσωση δεν είναι πάντα επιβλαβής.

Ενεργά μέλη του στρατού της Βραζιλίας δημιούργησαν ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook για να υποβαθμίσουν τους κινδύνους της αποψίλωσης του Αμαζονίου, αποκάλυψε σε έκθεσή της η Meta Platforms, η οποία μπλόκαρε τα παραπλανητικά προφίλ.

Πηγή που μίλησε ανώνυμα στο Reuters δήλωσε ότι η εταιρεία δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει αν οι στρατιωτικοί εκτελούσαν διαταγές, αν και επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για εν ενεργεία στρατιωτικούς.

Η κυβέρνηση του Ζαΐρ Μπολσονάρου, ακροδεξιού τέως στρατιωτικού αξιωματούχου, κατηγορείται εδώ και χρόνια από περιβαλλοντιστές και τη διεθνή κοινότητα ότι ενθαρρύνει την αποψίλωση της ζούγκλας προκειμένου να δημιουργηθούν βοσκότοποι και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Η έκθεση της Meta για τις απειλές στον κυβερνοχώρο θα μπορούσε να βλάψει τον Μπολσονάρου, ο οποίος έχει στείλει τον στρατό για να προστατεύσει το μεγαλύτερο υγρό τροπικό δάσος του κόσμου, μια επιχείρηση που δεν δείχνει να αποδίδει αποτελέσματα.

Ο Μπολσονάρου κατηγορείται επίσης ότι χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης για να διαδίδει ψευδές ειδήσεις σχετικά με τον κοροναϊό και ισχυρισμούς που υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας.

Η Meta αναφέρει στην έκθεσή της ότι το δίκτυο παραπληροφόρησης για τον Αμαζόνιο δημιούργησε λογαριασμούς στο Facebook και το Instagram και αρχικά πόσταρε αναρτήσεις για την πανδημία και τη μεταρρύθμιση στη χρήση γης. Πέρυσι, η προσοχή του στράφηκε στο θέμα του Αμαζονίου.

«Το 2021 δημιούργησαν Σελίδες που υποδύονταν ανύπαρκτες μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακτιβιστές που εξέταζαν περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής Αμαζόνας στη Βραζιλία. Έγραφαν για την αποδάσωση, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι πάντα επιβλαβής, και ασκούσαν κριτική σε υπαρκτές μη κυβερνητικές οργανώσεις που τάσσονταν κατά της αποψίλωσης του Αμαζονίου» αναφέρει η Meta στην έκθεσή της.

«Αν και τα άτομα πίσω από το δίκτυο επιχείρησαν να αποκρύψουν τις ταυτότητες και τον συντονισμό τους, η έρευνά μας εντόπισε σχέσεις με άτομα που συνδέονται με τον στρατό της Βραζιλίας».

Ο στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι θα ζητήσει από τη Meta πρόσβαση στα δεδομένα της έρευνας.

Στην ίδια έκθεση, η Meta αποκάλυψε επίσης ότι πράκτορες που δρουν για λογαριασμό της ρωσικής και της λευκορωσικής κυβέρνησης στοχοποίησαν λόγαριασμούς στο Facebook για κυβερνοκατασκοπεία και σκιώδεις καμπάνιες προπαγάνδας σε βάρος της Ουκρανίας.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024