Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Ο ΠΟΥ ετοιμάζεται για ενδεχόμενες χημικές επιθέσεις

Ουκρανία: Ο ΠΟΥ ετοιμάζεται για ενδεχόμενες χημικές επιθέσεις

Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για σχέδια χημικών επιθέσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταρτίσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενη χρήσης χημικών όπλων στον πόλεμο της Ουκρανίας, ένδειξη ότι λαμβάνει σοβαρά τις προειδοποιήσεις που έρχονται τόσο από τη Δύση όσο και από τη Ρωσία.

«Δεδομένης της αβεβαιότητας στην τρέχουσα κατάσταση, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι ο πόλεμος δεν θα γίνει χειρότερος» δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, μιλώντας σε συνέντευξη από την Λβιβ στην Ουκρανία.

«Ο ΠΟΥ εξετάζει όλα τα σενάρια και καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για διάφορες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τους ανθρώπους της Ουκρανίας, από την αντιμετώπιση μαζικών απωλειών ζωής μέχρι τις χημικές επιθέσεις» ανέφερε. Αρνήθηκε πάντως να δώσει λεπτομέρειες.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η οποία καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω συναγερμού για επικείμενο βομβαρδισμό, η διευθύντρια διαχείρισης έκτακτων περιστατικών του ΠΟΥ Χέδερ Πάποβιτς επισήμανε ότι η Ουκρανία είναι βιομηχανική χώρα με διάσπαρτους «χημικούς κινδύνους».

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά και βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, χωρίς όμως να παρουσιάσουν αποδείξεις.

Από την άλλη πλευρά, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει υποστηρίζει ότι το Κίεβο σχεδιάζει χημική επίθεση εναντίον Ουκρανών προκειμένου να κατηγορήσει τη Μόσχα για χρήση χημικών όπλων. Και σε αυτή την περίπτωση δεν παρουσιάστηκαν αποδείξεις.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα ρωσικής χημικής επίθεσης στην Ουκρανία ο Κλούγκε είπε πως «η σύντομη απάντηση είναι ότι ο ΠΟΥ προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο εντός της αρμοδιότητάς του.

Σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει ο ΠΟΥ, μέχρι σήμερα έχουν δεχθεί επίθεση 91 νοσοκομεία και άλλες υποδομές υγείας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 73 άτομα.

Όπως προειδοποίησε η Πάποβιτς, η διευθύντρια έκτακτων περιστατικών του ΠΟΥ, ο πόλεμος θα οδηγήσει σε θανάτους από αντιμετωπίσιμες ασθένειες όπως η πνευμονία και η διάρροια σε παιδιά.

Ο Κλούγκε ανέφερε ακόμα ότι ο ΠΟΥ συνεργάζεται με την ΕΕ για την διαλογή ασθενών που καταφθάνουν από την Ουκρανία σε άλλες χώρες και τη μεταφορά τους σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024