Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: ΠΟΥ και ΗΠΑ στέλνουν φάρμακα για τους δεκάδες χιλιάδες ασθενείς με HIV

Ουκρανία: ΠΟΥ και ΗΠΑ στέλνουν φάρμακα για τους δεκάδες χιλιάδες ασθενείς με HIV

Περίπου 260.000 άτομα εκτιμάται ότι ζουν με HIV στην Ουκρανία, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποστέλλει σε συνεργασία με τις ΗΠΑ αντιρετροϊκά φάρμακα για δεκάδες χιλιάδες ασθενείς στην Ουκρανία που ξεμένουν από προμήθειες.

Περίπου 260.000 άτομα εκτιμάται ότι ζουν με HIV στην Ουκρανία, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία. Μόνοι οι μισοί υπολογίζεται ότι λάμβαναν αντιρετροϊκή αγωγή πριν από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο ΠΟΥ, σε συνεργασία με το πρόγραμμα PEPFAR της αμερικανικής κυβέρνησης, στέλνει 290.000 συσκευασίες του γενόσημου κοκτέιλ TLD για την κάλυψη των αναγκών της Ουκρανίας τους επόμενους 12 μήνες.

Τον περασμένο μήνα, η υπηρεσία UNAIDS του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τα αποθέματα της Ουκρανίας θα επαρκούσαν για λιγότερο από έναν μήνα.

«Δεν μπορούσαμε να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο την ώρα που η Ουκρανία είχε αρχίσει να σημειώνει πρόοδο με τον HIV» δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Η πρώτη παρτίδα αντιρετροϊκών φαρμάκων έφτασε στην Ουκρανία από την Πολωνία και πρόκειται να μοιραστεί σε εξειδικευμένα κέντρα όλης της χώρας, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Όμως ο HIV δεν είναι η μόνη ασθένεια που απειλεί να επιδεινώσει τα προβλήματα της εμπόλεμης χώρας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα έναντι του κοροναϊού είναι μικρή, περίπου 65%, σε κάποιες επαρχίες όμως το ποσοστό πέφτει στο 20%.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες ότι θα προμηθευτεί εμβόλια για την ιλαρά, την Covid-19 και την πολιομυελίτιδας για τις ανάγκες των προσφύγων που καταφθάνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες..

Η καχυποψία του πληθυσμού απέναντι στα εμβόλια έχει κρατήσει χαμηλά την εμβολιαστική κάλυψη και για άλλες επικίνδυνες ασθένειες όπως η ιλαρά, η οποία προκάλεσε επιδημία με 115 κρούσματα το διάστημα 2017-2020.

Το 2020, η εμβολιαστική κάλυψη έναντι της ιλαράς περιοριζόταν στο 80%, κάτω από το όριο του 95% που απαιτείται σύμφωνα με τον ΠΟΥ για επαρκή συλλογική ανοσία. Το ποσοστό πέφτει στο 80% για περιοχές όπως το Χάρκοβο, το οποίο εγκαταλείπουν μαζικά οι κάτοικοι.

Πολυανθεκτική φυματίωση

Ακόμα και πριν από τον πόλεμο η Ουκρανία ήταν μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο φορτίο πολυανθεκτικής φυματίωσης (MDR TB). Περίπου 32.000 Ουκρανοί διαγιγνώσκονται με φυματίωση κάθε χρόνο και το ένα τρίτο των νέων περιστατικών αφορούν την πολυανθεκτική μορφή της βακτηριακής ασθένειας. Το 22% των ασθενών είναι μολυσμένοι και με τον ιό HIV, ο οποίος αποτελεί πρώτη αιτία θανάτου για τη συγκεκριμένη ομάδα.

Πολυανθεκτικά στελέχη φυματίωσης εμφανίζονται σε ασθενείς που δεν τηρούν αυστηρά το πρόγραμμα της θεραπείας και δίνουν στο βακτήριο το περιθώριο να αναπτύσσει ανθεκτικότητα στα φάρμακα.

Διακοπή εμβολιασμών για πολιομυελίτιδα

Ακόμα, η εμπόλεμη σύγρουση οδήγησε στη διακοπή καμπάνας για τον εμβολιασμό 140.000 παιδιών κατά τις πολιομυελίτιδας, ιογενούς ασθένειας που έχει εξαλειφθεί στις Δυτικές χώρες. Τον Δεκέμβριο είχαν καταγραφεί δύο κρούσματα και 19 φορείς του ιού, και η Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας, με έδρα τη Γενεύημ, προειδοποιεί ότι ο ιός που μπορεί να προκαλέσει παράλυση ίσως μεταδίδεται σιωπηλά.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024