Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απώλεια μνήμης λόγω κατάθλιψης προκαλεί η περιβαλλοντική ρύπανση

Απώλεια μνήμης λόγω κατάθλιψης προκαλεί η περιβαλλοντική ρύπανση

Καταστροφές που θα πυροδοτήσουν ψυχοσωματικά νοσήματα, φέρνει η κλιματική αλλαγή, με κύριες επιπτώσεις την κατάθλιψη, τη βία, αλλά και αλλαγές στη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ανασφάλεια, άγχος, αγωνία και κατάθλιψη, αλλά και κατακόρυφη αύξηση της βίας αναμένεται να φέρει η κλιματική αλλαγή. Το πρόβλημα είναι ανθρωπογενές και προβλέψιμο, οφείλεται στην υπερκατανάλωση των ορυκτών καυσίμων που έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενος θερμοκηπίου, την αύξηση των νιτρικών οξειδίων, την εξάτμιση του νερού.

Οι επιπτώσεις αυτών είναι εξαιρετικά οξέα φαινόμενα που θα φέρουν έκτακτα θερμικά κύματα, πυρκαγιές, καταιγίδες, τσουνάμι, ξηρασία.

Όλες αυτές οι φυσικές καταστροφές προκαλούν πολλούς νοσογόνους παράγοντες, θανάτους, αλλά και δυστυχία των ανθρώπων εξαιτίας στερήσεων κάθε είδους όπως έλλειψη τροφών, φυσικών πόρων που σήμερα μας βοηθούν να αντιμετωπίζουμε το ψύχος και τη θερμότητα, καθώς και συνθήκες ανεργίας εξαιτίας των καταστροφών που θα οδηγήσουν και σε αναγκαστική μετανάστευση.

Στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική μας υγεία, αναφέρεται ο ομ. Καθ. Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ Αντώνης Μαΐλλης μιλώντας στο in.gr με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγείας που φέτος είναι αφιερωμένη στην προστασία του πλανήτη.

«Όλα αυτά δημιουργούν πολλά στοιχεία ατομικής ανασφάλειας, άγχος αγωνία και κατάθλιψη», σημειώνει ο καθηγητής και τονίζει πως «αυτά είναι τα πρώτα που εμφανίζονται όταν οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με βίαια εξτρεμιστικά φαινόμενα που επισυμβαίνουν.

Ύφεση και ανθρωποκτονίες

Χαρακτηριστικά, τα άτομα που ζουν από την καλλιέργεια της γης, θα υποστούν ύφεση και ανεργία. Έχει διαπιστωθεί από μελέτες, ότι μια ποσοστιαία μονάδα ύφεσης στην οικονομία προκαλεί 0,8% αύξηση στις ανθρωποκτονίες και στις αυτοκτονίες. Αν το 1% της ύφεσης τριπλασιαστεί, τότε η αύξηση στις ανθρωποκτονίες και αυτοκτονίες είναι εκθετική, φτάνει το 4%, αυξάνοντας αντίστοιχα και την συμφορά.

Και αυτά είναι τα πρώτα που φαίνονται. Γιατί ακολουθούν και πολλές άλλες διεργασίες».

Χάνεται η μνήμη – νοητικό έλλειμμα

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «τα άτομα που βιώνουν αυτή τη συνθήκη της ανασφάλειας, υφίστανται αισθήματα αυτο-υποτίμησης έναντι των άλλων στην προσπάθειά τους να ζήσουν. Αυτό δημιουργεί συνθήκες στον εγκέφαλο για υπερπαραγωγή κορτιζόλης. Όταν μάλιστα πρόκειται για νέες γυναίκες που εγκυμονούν, το αποτέλεσμα είναι να γεννιούνται παιδιά με μικρότερο ιππόκαμπο στον εγκέφαλο. Ο ιππόκαμπος είναι ένας σχηματισμός στους κροταφικούς λοβούς, η εστία εισόδου επεξεργασίας και διατήρησης της μνήμης των ανθρώπων.

Τα άτομα που υπολείπονται στη διατήρηση της μνήμης, υπολείπονται πνευματικά, γιατί είναι καταδικασμένα σε ελλιπή πρόσληψη, συγκράτηση, καταγραφή και ανάπτυξη πληροφοριών, άρα υπολείπονται νοητικά. Και η επίπτωση αυτή διατηρείται για τρεις γενιές.

Η ύφεση που φέρνει η κλιματική αλλαγή επιδρά μαζικά, όμως πλήττει μεγάλες οικογένειες των φτωχότερων ανθρώπων. Στοιχεία του ΠΟΥ το 2011, ανέφεραν ότι το 1% του κόσμου υπό τις τότε σταθερές συνθήκες, ήταν κάτω από το όριο της απελπιστικής φτώχειας.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει μόνο στις υποσιτιζόμενες χώρες, αλλά και σε ανεπτυγμένες χώρες εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, στις οποίες όμως επικρατούν ανισότητες. Για παράδειγμα, δεν ξέραμε γιατί στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια γεννιούνται παιδιά με μικρότερες παρεγκεφαλίδες. Η επιστημονική έρευνα μας έδειξε την επίδραση του στρες στις εγκύους. Το θέμα απασχόλησε την επιστημονική έρευνα, γιατί τα παιδιά αυτά υπολείπονται επίσης νοητικά, καθώς η παρεγκεφαλίδα εμπλέκεται και στη μνήμη και όχι μόνο στην ισορροπία».

Διατροφή

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαΐλλης, δεν είναι μόνο η έλλειψη τροφής που θα προκληθεί από μεγάλα καταστροφικά φαινόμενα, αλλά ακόμη και τα υπάρχοντα τρόφιμα χάνουν σταδιακά τη διατροφική τους αξία, καθώς η αύξηση στις εκπομπές διοξειδίου, μεθανίου και άλλων τοξικών αερίων, δεσμεύουν το σελήνιο στην επιφάνεια της γης. Έτσι τα ζώα και τα φυτά που δεν παίρνουν το σελήνιο που χρειάζονται δεν τρέφονται σωστά, έχουν μειωμένη βιολογική αξία.

Από την άλλη πλευρά, με τις διατροφικές αλλαγές που έχουν επέλθει, καταστράφηκαν τεράστιες εκτάσεις δασών στον Αμαζόνιο για την καλλιέργεια σόγιας, ουσιαστικά καταστρέφοντας τον πνεύμονα της γήινης σφαίρας.

Επιστρέφοντας στα τοξικά αέρια, έχουμε το φαινόμενο της όξινης βροχής και συνακόλουθα την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται είδη. Τεράστιες περιοχές κοραλλιών εξαφανίζονται και αυτά είναι σημεία τροφής για τα θαλάσσια είδη, με επιπτώσεις που φαίνονται ήδη στην αλιεία.

Ψυχοσωματικά νοσήματα

Σύμφωνα με τον καθηγητή, εκτός από το άγχος και την κατάθλιψη, στις κρίσεις αυξάνονται επίσης τα ψυχοσωματικά νοσήματα και  μαζί με αυτά και η επιθετικότητα, καθώς και η κατάχρηση ουσιών με πρώτη και συνηθέστερη το αλκοόλ.

«Όμως αυτά, είναι απλά μερικοί τίτλοι» υπογραμμίζει ο κ. Μαΐλλης και εξηγεί: «Το συνεχιζόμενο άγχος και η κατάθλιψη, εμφανής ή συγκεκαλυμένη, τροποποιούν το ανοσολογικό σύστημα, δημιουργώντας συνθήκες για εκδήλωση αυτοάνοσων νόσων από θυρεοειδίτιδα Χασιμότο μέχρι μυασθένεια Γκράβις, ρευματοειδή αρθρίτιδα, καρκίνους κλπ. Μεγάλες μελέτες του Χάρβαρντ έχουν δείξει ότι το 76% των ατόμων που εμφανίζουν για πρώτη φορά οξύ καρδιακό στεφανιαίο συμβάν ή εγκεφαλικό, πάσχουν από άγχος ή συγκαλυμμένη κατάθλιψη την οποία δεν έχουν καταλάβει και μάλιστα, το εύρημα αφορά νέους ανθρώπους μεταξύ 30-50 ετών.

Ήδη, «οι αριθμοί έχουν τρελαθεί», με την αύξηση νευρολογικών και αυτοάνοσων νοσημάτων, γεγονός που δείχνει ότι το ανθρώπινο είδος δεν μπόρεσε να αντέξει τις αλλαγές που έχουν ήδη επέλθει.

Τα άτομα γίνονται επιρρεπή γιατί κάτω από αυτές τις συνθήκες εναλλαγής περιβάλλοντος, αναπτύσσονται παθογόνα, από βακτηρίδια και πρωτόζωα μέχρι ιούς και ότι άλλο, που βρίσκουν κατάλληλο έδαφος να πολλαπλασιαστούν. Αυτά είναι γνωστά ήδη τουλάχιστον από το 4.000 π.Χ. Όμως τώρα, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο που οι σχετικοί μελετητές των κλιματικών αλλαγών που επέρχονται, αναφέρουν ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας καινούριας καταστροφής με τα δεδομένα να είναι εξαιρετικά ανησυχητικά».

Τι μπορούμε να σώσουμε

Όλες αυτές οι καταστροφές που αναμένονται, θα οδηγήσουν σε αδυναμία των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, είτε γιατί δεν θα υπάρχουν υπηρεσίες υγείας, είτε γιατί οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να μεταναστεύουν από τον τόπο τους. Το τελευταίο μάλιστα, είναι ακόμη μια παράμετρος που μπορεί να πυροδοτήσει βιαιοπραγίες, όπως ήδη βλέπουμε.

«Εκτός από τα οξέα περιστατικά που καταγράφηκαν με τις μελέτες του Χάρβαρντ που προαναφέραμε» σημείωσε ο κ. Μαΐλλης, «οι μεγαλύτερη σε ηλικία χάνουν τη ζωή τους πιο εύκολα. Γιατί η συννοσηρότητα από πολλαπλά νοσήματα, εξανεμίζουν τα εισοδήματα και οδηγούν σε ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι άνθρωποι ζουν στην ένδεια και κάτω από κατάθλιψη και δίνουν τέλος αυτοκτονώντας, με το φαινόμενο να έχει μεγαλύτερη επίπτωση στους άνδρες απ΄ ότι στις γυναίκες. Αυτές προσβάλλονται σε μεγαλύτερο ποσοστό από άνοια. Στο τελευταίο συμβάλλει και η ιατρική αμέλεια γνώσης της βιολογίας των γυναικών, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται πέρα από την κοινωνική καταπίεση που επίσης εξακολουθεί να υφίσταται.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Είναι συλλογικό το θέμα. Χρειάζεται κατάργηση των διακρίσεων οποιουδήποτε τύπου, ισονομία, ισοτιμία και ίδιες ευκαιρίες σε όλους, στην τροφή, τη στέγαση, τη φροντίδα των παιδιών κλπ. Δεν μπορείς να έχεις υπηκόους 4-5 κατηγοριών. Δεν μπορούν οι άνθρωποι να αισθάνονται στο περιθώριο και απομονωμένοι.

Πρώτος ήταν ο Ρούσβελτ που είπε «Δουλειά σε όλους». Είναι το πρώτο μέλημα του κάθε ηγέτη, γιατί μειώνει τη νοσηρότητα με την ισότητα. Γι΄ αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μιλά για καθολική κάλυψη, ώστε «να μην μείνει κανείς πίσω».

Από την άλλη, ο Κάρολος Ντίκενς είχε πει ότι αν κάποιος κερδίζει 20 λίρες το χρόνο και του περισσεύουν έξι πένες, είναι ευτυχής. Αν κάθε χρόνο από τις 20 λίρες του λείπουν 6 πένες, τότε οδηγείται στη δυστυχία και τη μιζέρια.

Και ο σοφός Κάχενταν, έγραψε ότι «για να αποδείξει μια κοινωνία και ένας ηγέτης ότι έχει κατανοήσει το κοινωνικοικονομικό πρόβλημα που υφίσταται ο κόσμος και τις συνέπειες που μπορεί να έχει στη συμπεριφορά του κόσμου, θα πρέπει να μπορεί να βρει τον τρόπο να επαναφέρει την ισορροπία. Διαφορετικά δεν τα έχει κατανοήσει».

Κι αυτό συμβαίνει στην παγκόσμια ηγεσία του σήμερα. Είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση».

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024