Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν: Τα τρία κρυφά νοήματα της έκκλησής του στον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Ερντογάν: Τα τρία κρυφά νοήματα της έκκλησής του στον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Κρυφά νοήματα βλέπουν αναλυτές στην έκκληση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αναλάβει πρωτοβουλία ειρήνευσης προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε μια εντυπωσιακή κίνηση, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον ομόλογό της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει ένα έντιμο βήμα και να γίνει ειρηνοποιός, γράφει στα αραβικά η τουρκική ιστοσελίδα Turkey al Aan (φωτογραφία αρχείου, επάνω, Presidential Press Service via AP).

Τα κρυφά νοήματα

Ωστόσο, οι παρατηρητές είδαν ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν περιείχαν κρυφά νοήματα πέρα από αυτά που κατάλαβε ο κόσμος, ειδικά από τη στιγμή που η Τουρκία δεν άλλαξε τη θέση της στη ρωσο-ουκρανική κρίση, επισημαίνει η Turkey al Aan.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο συγγραφέας και ερευνητής τουρκικών υποθέσεων Σαΐντ αλ Χάτζι αναφέρει σε άρθρο του ότι η δήλωση του Ερντογάν έχει τρεις σημασίες, η πρώτη από τις οποίες είναι πως ο πρόεδρος προσπαθεί να επενδύσει στις καλές προσωπικές σχέσεις μεταξύ αυτού και του Πούτιν για την επίλυση της κρίσης, σημειώνοντας ότι οι δύο άνδρες μαζί ξεπέρασαν πολλά προβλήματα περισσότερες από μία φορές, ειδικά στη Συρία.

Το δεύτερο νόημα που έχει η δήλωση του Ερντογάν – σύμφωνα με τον αλ Χάτζι – είναι ότι ο Πούτιν είναι αυτός που ξεκίνησε τον πόλεμο και επομένως έχει την ευθύνη να τον σταματήσει, ενώ η δήλωση ήταν ένδειξη ότι η Ρωσία είναι το ισχυρότερο μέρος, πράγμα που σημαίνει πως η απόφαση να σταματήσει ο πόλεμος και να προχωρήσουμε σε μια βιώσιμη πολιτική λύση, επαφίεται στη βούλησή του και θα έχει τον αντίκτυπό της.

Οσο για το τρίτο νόημα, είναι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να προσφέρει στον φίλο του Πούτιν μια σκάλα για να κατέβει από το δέντρο, με τρόπο που να μην ανταγωνίζεται τον ρώσο ομόλογό του και να μην αγγίζει τις ευαισθησίες του, δεδομένων των εξελίξεων επί του πολεμικού πεδίου και της επιβράδυνσης στη ρωσική επέλαση κατά την τελευταία περίοδο καθώς και την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας του.

Δεν σημαίνει αλλαγή θέσης

Ο αλ Χάτζι πρόσθεσε ότι αυτή η δήλωση δεν σημαίνει αλλαγή θέσης ελλείψει θεμελιωδών αλλαγών στις εξελίξεις του ίδιου του πολέμου και στις θέσεις των διαφόρων μερών, ιδιαίτερα του ΝΑΤΟ.

Ο ερευνητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κάλεσμα του Ερντογάν είναι παρόμοιο με τις προηγούμενες δηλώσεις του σχετικά με την κρίση του Κόλπου, όταν η Αγκυρα πήρε θέση υπέρ της Ντόχα, αλλά χωρίς να ανταγωνίζεται το Ριάντ. Ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε πολλές φορές ότι η Σαουδική Αραβία είναι η «μεγάλη αδερφή» του Κόλπου.

Νωρίτερα χθες Τρίτη, στο προεδρικό μέγαρο ολοκληρώθηκε ο γύρος διαπραγματεύσεων της Κωνσταντινούπολης, υπό την αιγίδα της Τουρκίας, μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι οι δύο αντιπροσωπείες κατέληξαν σε συμφωνία αρχών σε πολλά θέματα.

Ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η χθεσινή διαπραγματευτική σύνοδος κατέγραψε πιο σημαντική πρόοδο από την έναρξη των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών.

Πηγή: turkeyalaan.net,echedoros-a.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024