Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμαζόνιος: Αμφιλεγόμενη πρόταση διάσωσης με χορηγίες NFT

Αμαζόνιος: Αμφιλεγόμενη πρόταση διάσωσης με χορηγίες NFT

Στη Βραζιλία, μια εταιρεία που ονομάζεται Nemus την Παρασκευή άρχισε να πουλά NFTs παρέχοντας στους αγοραστές μοναδική χορηγία δασικών εκτάσεων διαφόρων μεγεθών

Μια βραζιλιάνικη εταιρεία που κατέχει εκτάσεις 410 τετραγωνικών χιλιομέτρων τροπικού δάσους του Αμαζονίου προσφέρει έναν νέο τρόπο χρηματοδότησης για τη διάσωση του μεγάλου πνεύμονα της Γης: την πώληση NFT που επιτρέπουν στους αγοραστές να χρηματοδοτούν τη διατήρηση συγκεκριμένων περιοχών της ζούγκλας.

Τα NFT (ή «non-fungible tokens») που κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση πέρυσι, είναι ένα ειδικό είδος κρυπτογραφικού περιουσιακού στοιχείου στο οποίο κάθε token είναι μοναδικό – σε αντίθεση με τα «ανταλλάξιμα» περιουσιακά στοιχεία όπως τα Bitcoin και χαρτονομίσματα του δολαρίου, τα οποία αξίζουν όλα ακριβώς το ίδιο ποσό. Επειδή κάθε NFT είναι μοναδικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πιστοποίηση της κυριότητας ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως έργα τέχνης, ηχογραφήσεις και εικονικά ακίνητα ή κατοικίδια ζώα.

Άλλες παρόμοιες προσπάθειες χρηματοδότηση της διατήρησης άγριας ζωής, μέσω NFTs περιλαμβάνουν σχέδια για ένα καταφύγιο άγριας ζωής στη Νότια Αφρική.

Στη Βραζιλία, μια εταιρεία που ονομάζεται Nemus την Παρασκευή άρχισε να πουλά NFTs παρέχοντας στους αγοραστές μοναδική χορηγία δασικών εκτάσεων διαφορετικού μεγέθους, με τα έσοδα να προορίζονται για τη διατήρηση των δέντρων, την αναγέννηση καθαρών περιοχών και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι κάτοχοι των NFTs δεν θα είναι κάτοχοι της ίδιας της γης, αλλά θα έχουν πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες σχετικά με τη διατήρησή της, από δορυφορικές εικόνες έως αδειοδότηση και άλλη τεκμηρίωση, δήλωσε ο ιδρυτής της Nemus, Φλάβιο ντε Μέιρα Πένα.

Σύμφωνα με τον Πένα, η Nemus είχε πουλήσει το 10% μιας αρχικής προσφοράς ΝFTs για 8.000 εκτάρια την πρώτη ημέρα.

«Εικάζω ότι αυτό θα επιταχυνθεί γρήγορα τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Πενα στο Reuters, προσθέτοντας ότι η τεχνολογία blockchain θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στη χρήση των κεφαλαίων.

Τα κομμάτια γης ποικίλλουν σε μέγεθος, από ένα τέταρτο του εκταρίου έως 81 εκτάρια (0,6 έως 200 στρέμματα), τα οποία οι αγοραστές θα μπορούν να εντοπίσουν με διαδικτυακούς χάρτες.

Τα NFTs για τα μικρότερα οικόπεδα πωλούνται για 150 δολάρια και τα μεγαλύτερα αγγίζουν τα 51.000 δολάρια, σημείωσε ο Πένα, ο οποίος ελπίζει να συγκεντρώσει 4 έως 5 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει επιπλέον 2 εκατομμύρια εκτάρια γης που βρίσκονται ήδη υπό διαπραγματεύσεις στον δήμο Παουίνι στην πολιτεία Αμαζόνας.

Στήριξη βιώσιμης ανάπτυξης

Μαζί με τη διατήρηση του δάσους, ο Πένα δήλωσε ότι τα κεφάλαια θα υποστηρίξουν προσπάθειες βιώσιμης ανάπτυξης, όπως η συγκομιδή μούρων acai και φιστικών Βραζιλίας από τις τοπικές κοινότητες του Παουίνι, που έχει το μέγεθος του Βελγίου.

Κάθε token συνοδεύεται από ένα έργο τέχνης φυτού ή ζώου του Αμαζονίου και επεξεργάζεται από το Concept Art House με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, έναν προγραμματιστή και εκδότη περιεχομένου για NFTs.

.

Οι επικριτές αμφισβήτησαν την αξία των NFT για περιβαλλοντικούς λόγους, επειδή τα token που χρησιμοποιούν την τεχνολογία blockchain απαιτούν έντονη υπολογιστική ισχύ, αυξάνοντας τη ζήτηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που απελευθερώνει αέρια θερμοκηπίου που θερμαίνουν το κλίμα.

Ο Πένα απέρριψε αυτή την άποψη, λέγοντας ότι η διατήρηση των απειλούμενων περιοχών του Αμαζονίου υπερτερεί κατά πολύ του περιβαλλοντικού κόστους των συναλλαγών NFT.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024