Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Δεκάδες φαρμακευτικές θα παράγουν γενόσημα της θεραπείας της Pfizer

Κοροναϊός: Δεκάδες φαρμακευτικές θα παράγουν γενόσημα της θεραπείας της Pfizer

Στόχος να καλυφθούν οι ανάγκες 95 χωρών χαμηλού και μέσου εισοδήματος.

Συνολικά 35 φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο θα παράγουν φθηνότερες βερσιόν του χαπιού της Pfizer κατά της Covid-19, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες 95 φτωχών χωρών.

Η Pfizer κατέληξε πέρυσι σε συμφωνία με την Δεξαμενή Ιατρικών Πατεντών (MPP) του ΟΗΕ για την παραγωγή γενοσήμων που θα διατεθούν σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος. Την Πέμπτη ανακοίνωσαν σε ποιες φαρμακοβιομηχανίες θα αναθέσουν την παραγωγή.

Το χάπι της Pfizer αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας, καθώς οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από την αποτελεσματικότητα της αντίστοιχης θεραπείας της MSD (Meck στις ΗΠΑ), η οποία μειώνει τον κίνδυνο κατά περίπου 30%.

Τόσο η Pfizer όσο και η Merck συμφώνησαν με την MPP για την παραγωγή γενοσήμων, μια σπάνια κίνηση για φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες συνήθως προστατεύουν σθεναρά την πνευματική ιδιοκτησία τους για τη διάρκεια ισχύος των πατεντών τους.

Δεκάδες φαρμακοβιομηχανίες έχουν αναλάβει να παράγουν φθηνές βερσιόν του χαπιού της Merck, οι οποίες είναι ήδη διαθέσιμες σε ορισμένες χώρες.

Διαβάστε επίσης: 

Οι 25 εταιρείες που θα παράγουν τη θεραπεία της Pfizer βρίσκονται σε 12 χώρες. Η λίστα περιλαμβάνει ορισμένους από τους μεγαλύτερους παρασκευαστές γενοσήμων όπως η ισραηλινή Teva, η ινδική Sun και η αμερικανική Viatris.

Έξι εταιρείες θα παράγουν τις δραστικές ουσίες, εννέα θα μετατρέπουν τις ουσίες αυτές στο τελικό προϊόν και οι υπόλοιπες θα κάνουν και τα δύο.

Η Pfizer δεν θα λαμβάνει αμοιβή από την πώληση των γενοσήμων για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.

Κατόπιν αυτού, θα λαμβάνει ποσοστό 10% από τις πωλήσεις στον ιδιωτικό τομέα χωρών υψηλού και μέσου εισοδήματος και 5% από τις πωλήσεις στο Δημόσιο. Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος θα συνεχίσει να μην λαμβάνει αμοιβή.

Η ίδια η Pfizer σχεδιάζει να παραγάγει φέτος αρκετή ποσότητα για τις ανάγκες 120 εκατομμυρίων ασθενών.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024