Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο: Τι προβλέπει η Moderna για την τέταρτη δόση

Εμβόλιο: Τι προβλέπει η Moderna για την τέταρτη δόση

Η δεύτερη αναμνηστική δόση μάλλον αυξάνει τα επίπεδα προστασίας αλλά ίσως δεν είναι απαραίτητη για τον γενικό πληθυσμό.

Διαφορετική άποψη από τον Αλβέρτο Μπουρλά της Pfizer, ο οποίος εκτιμά ότι ο γενικός πληθυσμός θα χρειαστεί και τέταρτη δόση εμβολίου Covid-19, εξέφρασε ο πρόεδρος της Moderna, o οποίος θεωρεί ότι ο επαναληπτικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος μόνο σε ευάλωτες ομάδες.

«Είναι απαραίτητη; Νομίζω πως αυτή η λέξη είναι πολύ δυνατή. Νομίζω ότι θα προσφέρει οφέλη σε όσους την κάνουν» δήλωσε ο δρ Στίβεν Χόουγκ στο Business Insider.

H επιπλέον αναμνηστική δόση είναι απαραίτητη «για τους ανοσοκατεσταλμένους, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 50 ή τουλάχιστον των 65» είπε. Και έδωσε έμφαση στους ασθενείς με καρκίνο, στους οποίους ο εμβολιασμός μπορεί να είναι λιγότερο αποτελσματικός.

«Για όσους πάσχουν από καρκίνο, η Covid μπορεί να είναι ασθένεια που απειλεί τη ζωή, ακόμα και μετά τον εμβολιασμό. Νομίζω πως δεν θέλουμε να παίξουμε με αυτό» δήλωσε.

Για τον υπόλοιπο πληθυσμό η απάντηση στο ερώτημα της τέταρτης δόσης δεν είναι σαφής. «Το εάν οι αρχές δημόσιας Υγείας θα συνεχίσουν να τη συστήνουν για όλους είναι πιο περίπλοκο ερώτημα επειδή υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να λάβουν τις δύο πρώτες δόσεις» είπε ο πρόεδρος της Moderna.

Τον περασμένο μήνα, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η χορήγηση τέταρτης δόσης μπορεί να εξαρτηθεί από παράγοντες όπως η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα.

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν συστάσεις που θα ισχύουν το ίδιο για όλους» είπε. Οι διαθέσιμες μελέτες δείχνουν ότι η προστασία που προσφέρει ο αρχικός εμβολιασμός φθίνει έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης, διατηρείται όμως σε υψηλά επίπεδα όσον αφορά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.

Ο Χόουγκ, πάντως, δήλωσε πως ο ίδιος σκοπεύει να εμβολιάζεται επαναληπτικά κάθε χρόνο για να αποφύγει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της λεγόμενης long Covid.«Δεν θέλω να χάσω τη γεύση ή την όσφρησή μου. Η long Covid ακούγεται άσχημη» είπε.

Εκτίμησε δε ότι το διπλό εμβόλιο που ετοιμάζεται να δοκιμάσει η εταιρεία του για την πρόληψη της Όμικρον και προηγούμενων παραλλαγών του κοροναϊού είναι η κατάλληλη προσέγγιση στην πανδημία.

«Πιστεύουμε ότι η διπλή αναμνηστική δόση είναι η σωστή απάντηση για το 2022. Πιστεύω πως αν το κάνεις το φθινόπωρο θα προσφέρει καλή προστασία για τουλάχιστον έξι μήνες, ίσως και εννέα».

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024