Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μπόρις Τζόνσον και ο… Λόρδος της Σιβηρίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μπόρις Τζόνσον και ο… Λόρδος της Σιβηρίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται πυρ ομαδόν για τις στενές σχέσεις του ίδιου και του κόμματός του με Ρώσους ολιγάρχες. Στο «κάδρο» τώρα μπαίνει και ο Ρωσο-βρετανός στενός φίλος του, Λόρδος Λεμπέντεφ

Κατόπιν καθυστερήσεων, πιέσεων από την αντιπολίτευση και αναπάντητων ερωτημάτων για τις δωρεές ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων λιρών στους κυβερνώντες Τόρις από άτομα διπλής ρωσο-βρετανικής υπηκοότητας ή με σημαντικούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Μόσχα, η βρετανική κυβέρνηση διεύρυνε τελικά τη λίστα των Ρώσων ολιγαρχών, στους οποίους  επιβάλει κυρώσεις το Λονδίνο.

Προφανής αιτία: η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Άλλοι επτά Ρώσοι ολιγάρχες προστέθηκαν σε αυτή τη λίστα λοιπόν την Πέμπτη, με ή χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα στα Ηνωμένο Βασίλειο και συμμετοχή στο «πλυντήριο» του «Λόντονγκραντ», όπως αποκαλείται εδώ και χρόνια το Λονδίνο, λόγω της μαζικής πλην νομότυπης εισροής παράνομων κεφαλαίων, με «όχημα» εταιρείες-«βιτρίνα».

Μεταξύ αυτών είναι ο -διασημότερος όλων στην Αγγλία- Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, καθώς και ο Ντμίτρι Λεμπέντεφ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ιδιωτικής Bank Rossiya, που θεωρείται ευρέως ως η τράπεζα του Κρεμλίνου.

Είναι ωστόσο ένας άλλος συνονόματος Λεμπέντεφ που βάζει τώρα «φωτιά στα μπατζάκια» του Βρετανού πρωθυπουργού.

Πρόκειται για τον Ρωσο-βρετανό επιχειρηματία Εβγκένι Αλεξάντροβιτς Λεμπέντεφ, που από το 2020 φέρει -με τις «ευλογίες» του Μπόρις- έναν… μακροσκελέστατο τίτλο ευγενείας: «Βαρόνος Λεμπέντεφ του Χάμπτον στο δημοτικό διαμέρισμα Ρίτσμοντ επί του Τάμεση του Λονδίνου και της Σιβηρίας στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ο Λόρδος της… Σιβηρίας

«Κανείς δεν αποτελεί πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των στενών δεσμών μεταξύ των Ρώσων και του [βρετανικού] κατεστημένου από τον κ.Λεμπέντεφ», γράφουν χαρακτηριστικά οι New York Times για τον 41χρονο κροίσο.

Είναι γιος του Ρώσου ολιγάρχη Αλεξάντερ Λεμπέντεφ, πρώην πράκτορα της KGB και της διάδοχης Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR) μέχρι το 1992.

Το 2014, ο Αλεξάντερ τάχθηκε υπέρ της ρωσικής προσάρτησης της Κριμαίας, όπου διατηρεί αλυσίδα ξενοδοχείων. Το 2017 μάλιστα οργάνωσε στην περιοχή συνέδριο κατά της «προκατάληψης» των δυτικών ΜΜΕ για το θέμα.

Κατά τα λοιπά, από το 2010 είναι συνιδιοκτήτης μαζί με τον γιο του, Εβγκένι, των βρετανικών εφημερίδων The Independent και Evening Standard (στην οποία ήταν έως το 2020 διευθυντής ο Βρετανός πρώην υπουργός Οικονομικών της συντηρητικής κυβέρνησης Κάμερον, Τζoρτζ Όσμπορν).

Σύμφωνα δε με τους Sunday Times, όπως και άλλα βρετανικά ΜΜΕ, ο Αλεξάντερ Λεμπέντεφ «θεωρείται ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο και εκτιμάται ότι βρίσκεται στη Μόσχα».

Ο γιος του, Εβγκένι, γεννήθηκε το 1980 στη Μόσχα. Από τα οκτώ του ωστόσο μετακόμισε στη βρετανική πρωτεύουσα, όταν ο κατάσκοπος πατέρας του μετατέθηκε στη τότε σοβιετική πρεσβεία στο Λονδίνο.

Ο νεαρός Λεμπέντεφ έγινε αγγλοτραφής και μόνιμος κάτοικος Βρετανίας. Πήγε μάλιστα σε σχολείο της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Αργότερα, πήρε μεταπτυχιακό στην ιστορία της τέχνης από το LSE.

Για καιρό έκανε φιλανθρωπίες και ντόλτσε βίτα, με συνεχείς κοσμικές εμφανίσεις, χλιδάτα πάρτι με βότκα και χαβιάρι και στενές φιλίες με πολιτικούς, διασημότητες, ακόμη και μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας.

Από τους πιο στενούς φίλους του έγινε το 2009 ο τότε δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο ο Εβγκένι στήριξε έκτοτε ανοιχτά με τις εφημερίδες του, σε όλο τη μετέπειτα πολιτική σταδιοδρομία του μέχρι και την Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο Τζόνσον πήγαινε κάθε φθινόπωρο για ένα Σαββατοκύριακο στο πολυτελές κάστρο των Λεμπέντεφ στην Ούμπρια [στην Ιταλία], μερικές φορές χρησιμοποιώντας το ιδιωτικό τζετ του Λεμπέντεφ», γράφει στο περιοδικό The Spectator ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρόμπερτ Πέστον.

Εξαίρεση, θυμάται, ήταν «το 2016, όταν ο Τζόνσον ήταν υπουργός Εξωτερικών και χρησιμοποίησε εμπορική πτήση, αφήνοντας πίσω την προσωπική του ασφάλεια»…

Την επομένη της νίκης του στις βουλευτικές εκλογές του 2019, είχε πάει στο πάρτι των εξηκοστών γενεθλίων του πατέρα Λεμπέντεφ: ένα από τα πολλά της οικογένειας, όπου ο Τζόνσον είχε δώσει το παρόν.

Την άνοιξη του 2020, εν μέσω πανδημίας -και μόλις δέκα χρόνια αφότου ο Εβγκένι Λεμπέντεφ είχε πάρει και τη βρετανική υπηκοότητα- η βασίλισσα Ελισάβετ του απένειμε, μέσω του Τζόνσον, τον τίτλο ευγενείας του «Βαρόνου του Χάμπτον και της Σιβηρίας».

Κι έτσι, τον Δεκέμβριο του 2020 διορίστηκε ισόβιο μέλος στη Βουλή των Λόρδων, που μαζί με τη Βουλή των Κοινοτήτων αποτελούν το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Καυτά» ερωτήματα

Έναν και πλέον χρόνο μετά, η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα ακόμη σκάνδαλο για τον Βρετανό πρωθυπουργό. Και μάλιστα σε μια δύσκολη συγκυρία.

Στο τελευταίο φύλλο τους, οι Sunday Times υποστηρίζουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον όχι απλά προώθησε την απονομή του τίτλου ευγενείας στον Ρωσο-βρετανό φίλο του και γιο ενός Ρώσου πρώην πράκτορα της KGB και ολιγάρχη, αλλά και ότι παρενέβη προσωπικά για να αποσύρουν οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών MI5 και MI6 τις προειδοποιήσεις τους ότι ο Λεμπέντεφ αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Βρετανίας.

Εκτίμηση, βάσει της οποίας ειδική επιτροπή της Βουλής των Λόρδων είχε αρχικά ταχθεί κατά του ισόβιου διορισμού του νέου Άγγλου ευγενή στο νομοθετικό σώμα.

Ο Τζόνσον και ο Εβγκένι Λεμπέντεφ διέψευσαν το δημοσίευμα των έγκριτων Sunday Times -ο τελευταίος είχε στο μεσοδιάστημα απευθύνει μέσω άρθρου του στην Evening Standard και «ως Ρώσος πολίτης» έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν «να σταματήσετε τους Ρώσους στρατιώτες από το να σκοτώνουν τα αδέλφια τους τους Ουκρανούς».

«Προφανώς και θα υπερέβαινε τα όρια» τυχόν τέτοια παρέμβαση στις υπηρεσίες πληροφοριών, σχολίασε το δημοσίευμα ο Τζόνσον.

Υποστήριξε, δε, ότι ο πολιτικός σάλος που έχει προκληθεί με την υπόθεση Λεμπέντεφ «εξυπηρετεί την ατζέντα του Πούτιν, όταν λέει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ είμαστε αντι-ρωσικές».

Σε κάθε περίπτωση «υπάρχουν πολλά ερωτήματα» που χρήζουν απαντήσεων, επισημαίνει ο Ρόμπερτ Πέστον, συμπεριλαμβανομένων των «ακριβών ανησυχιών» της MI5 και της MI6.

Γιατί επίσης ο Τζόνσον, εν μέσω των δικών του κορονοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ, προσθέτει, «είχε εμμονή με την απονομή του τίτλου ευγενείας» και δη σε μια περίοδο που «η Covid-19 σε έξαρση» και η βρετανική κυβέρνηση αντιμετώπιζε τη «χειρότερη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»;

Σύμφωνα με το Business Insider εν τω μεταξύ, ο Λεμπέντεφ «δεν έχει μιλήσει, ούτε ψηφίσει» στη Βουλή των Λόρδων από τότε που έκανε την παρθενική εμφάνισή του, τον περασμένο Μάιο.

Για την ακρίβεια, γράφει, έχει εμφανιστεί στις συνεδριάσεις του σώματος μόνο τρεις φορές…

«Νομίζω ότι αυτό απαντά στις κατηγορίες ότι με κάποιο τρόπο [ο Λεμπέντεφ] διαστρεβλώνει τη βρετανική πολιτική, δεδομένου ότι δεν συμμετέχει στην ψήφιση των βρετανικών νόμων», ήταν το βολικό, πλην πολιτικά έωλο σχόλιο του Βρετανού υπουργού αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Τζέιμς Κλέβερλι, στο ραδιόφωνο του BBC.

Όσο για τον ίδιο τον Εβγκένι Λεμπέντεφ; Είπε ότι οι ισχυρισμοί των Sunday Times είναι «όλοι» λανθασμένοι και, ως εκ τούτου,  «δεν άξιζαν καν απάντηση».

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024