Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Facebook και Instagram επιτρέπουν την υποκίνηση σε βία κατά Ρώσων και Πούτιν

Facebook και Instagram επιτρέπουν την υποκίνηση σε βία κατά Ρώσων και Πούτιν

Αλλάζει προσωρινά η πολιτική για τη ρητορική μίσους. Η Ρωσία αντέδρασε κατηγορώντας τη Meta για «εξτρεμιστικές δραστηριότητες».

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Meta Platforms (τέως Facbook Inc.) ανακοίνωσε και επιτρέπει προσωρινά στους χρήστες ορισμένων χωρών να υποκινούν με αναρτήσεις τους βίαιες ενέργειες κατά των ρώσων στρατιωτών, ή ακόμα και να ζητούν τον θάνατο του Πούτιν.

Η κίνηση της αμερικανικής εταιρείας προκάλεσε την οργή της Ρωσίας, η οποία κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να βάλει φρένο στις «εξτρεμιστικές δραστηριότητες» της Meta.

Η Μόσχα μάλιστα απείλησε να απαγορεύσει τη δραστηριότητα στη Μeta στη χώρα, ενώ ρώσοι εισαγγελείς ζήτησαν να χαρακτηριστεί η εταιρεία «εξτρεμιστική οργάνωση».

Εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που περιήλθαν στην κατοχή του Reuters δείχνουν ότι το Facebook και το Instagram θα επιτρέπουν αναρτήσεις που ζητούν τον θάνατο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ή του λευκορώσου ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο, αρκεί να μην αναφέρονται σε συγκεκριμένα σχέδια δολοφονίας.

Επιτρέπονται επίσης αναρτήσεις που υποστηρίζουν το ακροδεξιό Τάγμα Αζόφ στην Ουκρανία, εφόσον αναφέρονται στην άμυνα της Ουκρανίας ή τον ρόλο του τάγματος στην ουκρανική Εθνοφρουράς.

Ο νέος κανόνας ισχύει για χρήστες σε Ουκρανία, Ρωσία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Εσθονία, Γεωργία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία,  Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία, δείχνει εσωτερικό email.

«Ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προχωρήσαμε σε προσωρινές παραχωρήσεις για μορφές πολιτικής έκφρασης οι οποίες κανονικά θα παραβίαζαν τους κανόνες μας για βίαιο λόγο, όπως ‘θάνατος στους ρώσους εισβολείς’. Συνεχίζουμε να μην επιτρέπουμε πιστευτές εκκλήσεις για βία κατά ρώσων πολιτών» δήλωσε εκπρόσωπος της Meta.

Επικαλούμενη το ρεπορτάζ του Reuters, η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ζήτησε παρέμβαση των αμερικανικών αρχών.

«Οι χρήστες του Facebook και του Instagram δεν έδωσαν στους ιδιοκτήτες της πλατφόρμας το δικαίωμα να αποφασίσουν τα κριτήρια της αλήθειας και να στρέφουν το ένα κράτος εναντίον του άλλου» έγραψε η πρεσβεία στο Twitter.

Η οδηγία που εστάλη στους επόπτες περιεχομένου της Meta προβλέπει ότι προβλέπονται εκκλήσεις βίας όταν« (α) στοχοποιούνται ρώσοι στρατιώτες, ΕΚΤΟΣ από αιχμαλώτους πολέμου ή (β) στοχοποιούνται Ρώσοι εφόσον είναι σαφές ότι σχετίζεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (π.χ. το περιεχόμενο αναφέρεται στην εισβολή, την αυτοάμυνα κλπ».

Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία απαγόρευσε τo Facebook ως αντίποινα στους περιορισμούς που επέβαλε η εταιρεία στην πρόσβαση σε κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Περιορισμένη είναι η πρόσβαση των ρώσων πολιτών και στο Twitter, το οποίο επίσης μπλόκαρε τα κρατικά μέσα Russia Today και Sputnik.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024