Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Χωρίς φάρμακα χιλιάδες ασθενείς που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χωρίς φάρμακα χιλιάδες ασθενείς που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές

Στην πολιορκούμενη χώρα εκκρεμούν 592 κλινικές μελέτες.

Στον αέρα βρίσκονται εκατοντάδες κλινικές δοκιμές φαρμάκων που διεξάγονταν στην Ουκρανία, εν μέσω της ρωσικής εισβολής, με τις φαρμακοβιομηχανίες να αναζητούν τρόπο για την αποστολή φαρμάκων σε χιλιάδες εθελοντές των μελετών.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι δημοφιλείς χώρες για κλινικές δοκιμές λόγω της σχετικά περιορισμένης πρόσβασης σε φάρμακα και του χαμηλού κόστους, συγκριτικά με τις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη.

Η Ρωσία και οι γύρω χώρες αντιστοιχούν σήμερα στο 10% των εθελοντών που συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες παγκοσμίως, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο εκτιμήσεις αναλυτών. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών GlobalData, στην Ουκρανία εκκρεμούν 592 κλινικές μελέτες.

Η εισβολή που συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα δημιούργησε ανθρωπιστική κρίση, καθώς οι Ρώσοι βομβάρδισαν νοσοκομεία και περιόρισαν την πρόσβαση του πληθυσμού σε τρόφιμα, νερό και τρόφιμα. Πάνω από δύο εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι σήμερα.

«Ορισμένα νοσοκομεία εγκαταλείπονται από τις αρχές επειδή απλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν» δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Μάικ Ράιαν, διευθυντής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι κλινικές δοκιμές δεν καλύπτονται από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση κατά της Ρωσίας, στης οποίας το έδαφος διενεργούνται σήμερα 842 δοκιμές.

Διαβάστε επίσης: Ο ΠΟΥ ζητά από την Ουκρανία να καταστρέψει προληπτικά τους παθογόνους παράγοντες σε εργαστήριά της

Τις περισσότερες κλινικές μελέτες στην Ουκρανία διενεργεί η MSD (Merck στις ΗΠΑ), η οποία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την εγγραφή εθελοντών σε Ουκρανία και Ρωσία, συνεχίζει όμως την προσπάθεια για αποστολή φαρμάκων.

Η Roche, η οποία πραγματοποιεί 33 μελέτες στην Ουκρανία, οι οποίες αντιστοιχούν στο 1,5% των εθελοντών της εταιρείας παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι αναζητεί νοσοκομεία σε γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ρουμανία για την ολοκλήρωση των δοκιμών.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για αυτούς τους ασθενείς και αναζητούμε λύση για τη διασφάλιση της συνεχιζόμενης πρόσβασης των ασθενών σε θεραπείες, ακόμα και αν έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία για άλλες χώρες» δήλωσε εκπρόσωπος της Roche.

Η Johnson & Johnson επίσης σταμάτησε τις εγγραφές συμμετεχόντων σε Ουκρανία, Ρωσία και Λευκορωσία.

Αναστολή των εγγραφών στην Ουκρανία ανακοίνωσε και η Pfizer, η οποία πραγματοποιεί στη χώρα 27 κλινικές μελέτες .

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024