Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Facebook: H Ρωσία περιορίζει την πρόσβαση κάνοντας λόγο για «λογοκρισία»

Facebook: H Ρωσία περιορίζει την πρόσβαση κάνοντας λόγο για «λογοκρισία»

Η αμερικανική εταιρεία μπλόκαρε τα προφίλ ρωσικών μέσων κατηγορώντας τα για παραπληροφόρηση.

Εν μέσω της εισβολής την Ουκρανία, η ρωσική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι περιορίζει την πρόσβαση στο Facebook με την κατηγορία ότι «λογοκρίνει» τα προφίλ ρωσικών μέσων.

Η ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor ανέφερε ότι το Facebook αγνόησε την εντολή να ξεκλειδώσει τους λογαριασμούς του πρακτορείου ειδήσεων RIA, του τηλεοπτικού καναλιού Zvezda TV και των ιστοτόπων gazeta.ru και lenta.ru –λογαριασμούς που σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία επιδίδονται σε παραπληροφόρηση.

Δείτε επίσης: Live οι εξελίξεις στην Ουκρανία

Παραμένει ωστόσο ασαφές με ποιο τρόπο θα περιοριστεί η πρόσβαση στο Facebook. Πέρυσι, η Ρωσία μείωσε την ταχύτητα πρόσβασης στο Twitter ως μέσο πίεσης για την απομάκρυνση αναρτήσεων που η Ρωσία θεωρεί παράνομες. Πρόστιμα έχουν επιβληθεί για τον ίδιο λόγο και στη Meta, μητρική εταιρεία του Facebook.

«Σε συμφωνία με την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, αρχής γενομένης στις 25 Φεβρουαρίου, μερικός περιορισμός πρόσβασης επιβάλλονται από την Roskomnadzor στο κοινωνικό δίκτυο Facebook» ανακοίνωσε η αρχή χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.

Πιέσεις και στα ρωσικά μέσα

Σε μια προσπάθεια να ελέγξει το αφήγημα της εισβολής στην Ουκρανία, η Μόσχα εντείνει τις πιέσεις και στα ρωσικά μέσα, απειλώντας να μπλοκάρει ρεπορτάζ που περιέχουν «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση.

«Τονίζουμε ότι οι είναι οι επίσημες ρωσικές πηγές αυτές που διαθέτουν και προσφέρουν αξιόπιστες πληροφορίες» ανακοίνωσε την Πέμπτη η Roskomnadzor.

Διαβάστε επίσης: Οι χάκερ της Ουκρανίας καλούνται στο μέτωπο – «Εκατοντάδες» οι εθελοντές 

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Facebook και το Twitter διέθεσαν οδηγίες και εργαλεία που επιτρέπουν στους ουκρανούς χρήστες να διαγράφουν ή να κλειδώνουν τα προφίλ τους ώστε να μην στοχοποιηθούν από τη Ρωσία.

Η Meta Platforms δημιούργησε επίσης κέντρο «ειδικών επιχειρήσεων» για να παρακολουθεί την κρίση στην Ουκρανία και να προλάβει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων ή άλλη κατάχρηση του Facebook.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024