Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Γαλανόλευκη Ελλάς»: Μια «αγκαλιά» αθλητισμού και πολιτισμού για την ομογένεια της Γερμανίας

«Γαλανόλευκη Ελλάς»: Μια «αγκαλιά» αθλητισμού και πολιτισμού για την ομογένεια της Γερμανίας

Ο σύλλογος «Γαλανόλευκη Ελλάς» που κρατά ζωντανό τον πολιτισμό, τη γλώσσα, την αγάπη για την πατρίδα

«Kι είτε με τις αρχαιότητες είτε με ορθοδοξία των Eλλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο Γαλαξία».

Αυτό το όμορφο στιχάκι τραγουδούσε ο «Νιόνιος», ο Διονύσης Σαββόπουλος θέλοντας να αναδείξει τον σπουδαίο ρόλο που παίζουν οι ομογενειακές οργανώσεις ανά τον κόσμο.

Οργανώσεις, σωματεία, ποδοσφαιρικές ομάδες ή άλλες αθλητικές δραστηριότητες που φέρνουν τους Ελληνες της διασποράς πιο κοντά, που ενώνουν τους συμπατριώτες μας σε όλες τις χώρες του πλανήτη, που κρατούν ζωντανή τη γλώσσα, τη θρησκεία, την ίδια αγάπη για την πατρίδα.

Μια τέτοια προσπάθεια έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια στο Αμβούργο. Ενας αθλητικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1981, πριν από 40 χρόνια δηλαδή και που κρατά ψηλά τα χρώματα της… γαλανόλευκης.

Είναι η «Γαλανόλευκη Ελλάς», ένας σύλλογος που δεν δραστηριοποιείται μόνο στον αθλητισμό αλλά και στον πολιτισμό.

Σήμερα ο σύλλογος αυτός, υπό την προεδρία του Ελληνα επιχειρηματία Αλκιβιάδη Θωμά (από το 1995), η «Γαλανόλευκη Ελλάς» διαθέτει ποδοσφαιρικό τμήμα με 4 ομάδες ανδρών, παλαίμαχων και νεανίδων αλλά και με τμήμα μπάσκετ που διακρίνεται κάθε χρόνο κι έχει βάλει στόχο να γίνει ο πρώτος ξένος σύλλογος που θα αγωνιστεί στη Β’ Εθνική.

Η «Γαλανόλευκη Ελλάς», δεν είναι απλά ένας σύλλογος με ομάδες που αγωνίζονται. Είναι ο συνδετικός κρίκος των χιλιάδων ομογενών της περιοχής που ζουν, εργάζονται και διαπρέπουν στη Γερμανία.

Όπως λέει ο κ. Θωμάς, ο σύλλογος μοιάζει με τη «μάνα» που αγκαλιάζει τα παιδιά της, όλους τους Ελληνες που βρίσκονται στην περιοχή και θέλουν να κρατήσουν τις ρίζες τους ζωντανές.

Και κυρίως, που θέλει να ενισχύσει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

Όχι μόνο μέσα από τις αθλητικές οργανώσεις που συμμετέχουν, αλλά και από τις πολιτιστικές δραστηριότητες που έχουν έντονο ελληνικό χρώμα.

«Ο σύλλογός μας είναι σήμερα γνωστός σε όλη τη Γερμανία για τις αθλητικές και πολιτιστικές του δραστηριότητες. Εχει αναγνωριστεί η δουλειά που κάνουμε παντού. Το 1997 βραβευτήκαμε από τη γερμανική ομοσπονδία για τη δουλειά που κάναμε χωρίς καμιά ανταμοιβή. Το 2002 ο αντιπρόεδρος, Θ. Νικολίνας, πήρε επίσης το ίδιο βραβείο ενώ και το 2007 βραβεύτηκε η αντιπρόεδρος Ιω. Σιούζου», τονίζει ο κ. Θωμάς.

Το παιδικό τμήμα

Όταν το 2002 η ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα έπαιξε στο Αμβούργο αγώνα προετοιμασίας, η «Γαλανόλευκη Ελλάς» ανέλαβε την οργάνωση της ελληνικής αποστολής.

40 χρόνια μετά την ίδρυση του συλλόγου, και 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό, η «Γαλανόλευκη Ελλάς» του Αμβούργου έχει ένα όραμα.

Να κτιστεί το δικό τους κτίριο το οποίο θα στεγάζει όλους τους ελληνικούς συλλόγους του Αμβούργου, αλλά και όσους αγαπούν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Ο κ. Αλκιβιάδης Θωμάς έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό έναν «μαραθώνιο» συναντήσεων για να βρεθούν εκείνοι που θα θελήσουν να στηρίξουν την ελληνική αυτή κοιτίδα πολιτισμού και αθλητισμού. Το κόστος των 600 χιλιάδων ευρώ για το ιδιόκτητο κτίριο δεν μπορεί να καλυφθεί από τις δωρεές των ομογενών μας.

Γιατί η φλόγα της ελληνικής ψυχής πρέπει να μείνει αναμμένη στην περιοχή του Αμβούργου, σε όλη τη Γερμανία. Η «Γαλανόλευκη Ελλάς», ένας σύλλογος που έχουν αγαπήσει όλοι οι Ελληνες της διασποράς κι όχι μόνο, είναι το απτό παράδειγμα για το πώς «των Ελλήνων οι κοινότητες μπορούν να φτιάξουν άλλο Γαλαξία».

Για το πώς οι δεσμοί της πατρίδας, της γλώσσας, του πολιτισμού μπορούν να μην αλλοιωθούν όταν η ίδια στέγη φιλοξενεί τους πάντες, όταν η ίδια «αγκαλιά» χωράει τους πάντες.

Ποιος είναι ο Αλκιβιάδης Θωμάς

Ενας επιτυχημένος επιχειρηματίας, γέννημα της Θεσπρωτίας, είναι στο τιμόνι του συλλόγου.

Ο Αλκιβιάδης Θωμάς, γεννήθηκε στον Αγιο Βλάσσιο Θεσπρωτίας κι έφυγε από την Ελλάδα σε ηλικία 9 ετών με την οικογένειά του. Ο πατέρας του, εργάτης στο λιμάνι του Αμβούργου, κατάφερε να μεγαλώσει τον Αλκιβιάδη και να τον σπουδάσει. Ο κ. Θωμάς ήταν για χρόνια πρόεδρος του Hanse Aerospace, του μεγαλύτερου συνδέσμου εταιρειών αεροναυπηγικής της Γερμανίας

Η εταιρεία αυτή τη στιγμή έχει παρουσία στο Αμβούργο (από το 2010) και στην Πάτρα (από το 2013)

Στην Πάτρα απασχολούνται περισσότεροι από 30 μηχανικοί αυτή τη στιγμή (κυρίως μηχανολόγοι αεροναυπηγοί).

Θα μπορούσε να ανοίξει το 2013 την εταιρεία σε μια άλλη χώρα πιο κοντινά στη Γερμανία (π.χ. Πολωνία, Ρουμανία κ.λπ.) με πιο ευέλικτα και δελεαστικά συστήματα εργασίας αλλά προτίμησε μέσα στην κρίση την Ελλάδα για να ενισχύσει και να βοηθήσει τη χώρα του και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή όπου η οικονομία της Ελλάδας κατέρρεε και οι επενδύσεις ήταν μηδαμινές.

Ο κ. Θωμάς πήρε το ρίσκο λόγω της αγάπης του για τον τόπο, να στήσει ένα γραφείο σε μια πόλη με ισχυρή παρουσία και διακρίσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Η εταιρεία του ALTHOM φτιάχνει ουσιαστικά εγχειρίδια (technical dοcumentation ή manuals) για τις αεροπορικές εταιρείες όλου του κόσμου, όπως η Airbus, EFW, Liebherr, Autoflug, SITEC κλπ και αναπτύσσει εφαρμογές για ΑΠΕ και ειδικότερα για ανεμογεννήτριες.

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024