Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η αγάπη που σκοτώνει: Όταν το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου ενέπνευσε το Χόλιγουντ

Η αγάπη που σκοτώνει: Όταν το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου ενέπνευσε το Χόλιγουντ

Η ψυχική διαταραχή μέσα από δύο σειρές και μια ταινία...

Η αλήθεια είναι πώς οι περισσότεροι από εμάς δεν γνώριζαν το Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Ωστόσο, το Χόλιγουντ εδώ και κάποια χρόνια έχει εξοικειωθεί με τη συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή.

Μάλιστα, κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει αρκετές σειρές, αλλά και ταινίες, οι οποίες βοηθούν το κοινό να καταλάβει καλύτερα τι σημαίνει το Μινχάουζεν.

Κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές είναι το «The Act», που έκανε πρεμιέρα στο Hulu τον Μάρτιο του 2019, το Run που έκανε πρεμιέρα το 2020, αλλά και το Sharp Objects που προβλήθηκε το 2018.

Οι ταινίες και οι σειρές που μας μίλησαν για το Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου

Η μίνι σειρά «The Act» κυκλοφόρησε το 2018 και αφορούσε την πραγματική ιστορία της Dee Dee Blanchard, η οποία βρέθηκε με ένα μαχαίρι στην πλάτη, σε μία λίμνη αίματος στο υπνοδωμάτιο του σπιτιού που μοιραζόταν με την έφηβη κόρη της, Gypsy Rose, στο Μιζούρι των ΗΠΑ.

Η Gypsy Rose η οποία, σύμφωνα με την Blanchard έπασχε από λευχαιμία, άσθμα και μυϊκή δυστροφία ενώ είχε «νοητικές ικανότητες νηπίου λόγω εγκεφαλικής βλάβης», ήταν άφαντη. Η Gypsy Rose εντοπίστηκε, την επόμενη ημέρα στο Ουισκόνσιν, όπου είχε ταξιδέψει με τον αγαπημένο της.

Όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, στην πραγματικότητα, η κόρη ήταν ενήλικη και δεν έπασχε από κανένα από τα σωματικά ή ψυχικά προβλήματα υγείας που επικαλούνταν η μητέρα της, η οργή για την πιθανή απαγωγή ενός κοριτσιού με αναπηρία διαδέχθηκε το σοκ μπροστά σε μία νοσηρή ανακάλυψη.

Η Dee Dee υποχρέωνε, χρησιμοποιώντας κακοποιητικά -σωματικά και ψυχολογικά- μέσα την Gypsy Rose να παρουσιάζεται ως μικρότερη και να προσποιείται την ανάπηρη και χρόνια άρρωστη σε βαθμό που υποβαλλόταν σε περιττές χειρουργικές επεμβάσεις και λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Τη δολοφονία της μητέρας της ομολόγησε η ίδια η Η Gypsy Rose μερικές μέρες αργότερα. Η Dee Dee Blanchard διαγνώστηκε μετά θάνατον, με το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου.

Βλέποντας την μεγάλη απήχηση που είχε η μίνι σειρά, η γνωστή αμερικανική εταιρεία παραγωγής, LionsGate Films, έβαλε μπροστά για την επόμενη χρονιά τη δημιουργία μιας ταινίας, η οποία θα βασιζόταν ακριβώς πάνω στη «αρρωστημένη» σχέση μιας μάνας με το παιδί της.

«Run»

Το «Run» με πρωταγωνίστρια τη Σάρα Πόλσον (μητέρα) και την Κίρα Άλλεν (κόρη) επρόκειτο να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 8 Μαρτίου του 2020.

H ταινία αφηγείται την ιστορία μιας μητέρας, της Diane και της κόρης της, Chloe. Η κόρη πάσχει από διάφορες ασθένειες, ενώ είναι καθηλωμένη σε ένα καροτσάκι και έχει ανάγκη από τη φροντίδα της μητέρας της.

Ωστόσο, όταν μαθαίνει για ένα νέο χάπι, το οποίο προσθέτει η μητέρα στην αγωγή της, η Chloe ξεκινάει να ανακαλύπτει μια σειρά από μυστικά, βγαλμένα από τον χειρότερο εφιάλτη της.

«Sharp Objects»

Σημειώνεται ότι από το 2018 είχε προβληθεί το Sharp Objects. Πρόκειται για μια σειρά επεισοδίων, όπου το κάθε επεισόδιο είναι μια αυτόνομη ταινία.

Η σειρά καταπιάνεται με ένα παράξενο σύνδρομο που αποτελεί μία επισήμως καταγεγραμμένη αν και δυσχερώς ανιχνεύσιμη ψυχική διαταραχή: Το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024