Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πάτρα: Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα πρόωρα συμπεράσματα - Θεριεύει το φάντασμα της αυτοδικίας

Πάτρα: Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα πρόωρα συμπεράσματα – Θεριεύει το φάντασμα της αυτοδικίας

Οι έρευνες για την υπόθεση του θανάτου των τριών κοριτσιών στην Πάτρα βρίσκονται σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα συμπέρασμα

Η τραγική ιστορία του θανάτου των τριών κοριτσιών στην Πάτρα μονοπωλεί δικαίως το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Την ώρα που η έρευνα των αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς ξεκινούν οι καταθέσεις των γιατρών που παρακολουθούσαν τα παιδιά και εν αναμονή των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων της μικρής Τζωρτζίνας, η έκταση που έχει πάρει το θέμα και τα ερωτηματικά γύρω από την υπόθεση έχουν τροφοδοτήσει ένστικτα αυτοδικίας, χωρίς καν ακόμα να υπάρχει ένα συμπέρασμα για τα αίτια των θανάτων.

Ο δικηγόρος της οικογένειας που προσπαθεί να διαχειριστεί από τη μία το πένθος της αλλά και τον κυκεώνα των εξελίξεων, γνωστοποίησε σήμερα ότι η μητέρα των κοριτσιών δέχεται απειλές στα social media που μάλιστα έφταναν μέχρι το σημείο του λιντσαρίσματος. Συγκεκριμένα ο κ. Γιάννης Κόττας ανέφερε ότι εστάλη μήνυμα με παραλήπτες τους γονείς από μία κυρία (σ.σ.: το όνομα της οποίας γνωρίζουν οι συνήγοροι) και στο οποίο «καλεί κόσμο να μεταβούν έξω από το σπίτι της οικογένειας να βρουν τη μητέρα και να τη λιντσάρουν»!

Από τη θλίψη στη «δίψα» για εκδίκηση

Το εύλογο ενδιαφέρον της κοινωνίας για να δοθούν απαντήσεις στα ερωτηματικά θανάτου των τριών κοριτσιών κινδυνεύει να δώσει τη θέση του σε αυτόκλητους «υπερασπιστές» της μνήμης τους, μέσα από διαρροές που ωστόσο απέχουν ακόμα πολύ από το να στοιχειοθετηθούν σε κατηγορίες. Κι αν ο καθένας από το σπίτι του μπορεί να υιοθετεί τον ρόλο του ντετέκτιβ, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι σε μια συντεταγμένη πολιτεία η έρευνα έχει ανατεθεί σε πολύ συγκεκριμένες αρχές που ακόμα δεν έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους.

Ο δικηγόρος της οικογένειας σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε εκτιμήσει ότι η εξέλιξη στο έγκλημα των Γλυκών Νερών, μπορεί να μας έχει οδηγήσει στο να αναζητούμε παντού υποθέσεις Μπάμπη Παναγιωτόπουλου, και συνέστησε αυτοσυγκράτηση και υπομονή από όλους. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς ή η άκριτη πρόσληψη υπερπληθώρας πληροφοριών, που άλλες επιβεβαιώνονται και άλλες όχι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καταστάσεις που το μέτρο χάνεται.

Ο κίνδυνος της αυτοδικίας ως λύση

Ωστόσο το πρόβλημα είναι πιο βαθύ. Στην έξαρση εγκλημάτων που έρχονται στο φως το τελευταίο διάστημα, στην αγριότητά τους, στο ότι πολλά από αυτά αφορούν κακοποιήσεις παιδιών αλλά και στη διαχείριση τους από την πολιτεία και τα ΜΜΕ, ελλοχεύει ο κίνδυνος μέρος της κοινωνίας να ζητά «αίμα» ή να αισθάνεται νομιμοποιημένο να λειτουργεί ως αυτόκλητος τιμωρός με ολέθριες συνέπειες. Ένα έγκλημα όσο αποτρόπαιο και να είναι δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται εκτός του πλαισίου του κράτος δικαίου, γιατί τότε η βία θα διαιωνίζεται αντί να εξαλείφεται και ο πέλεκυς θα πέφτει επί δικαίους και αδίκους.

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Για να επανέλθουμε στην υπόθεση της Πάτρας, ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα «εύκολα» συμπεράσματα. Πρώτη από όλους η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών Αγγελική Τσιόλα, που με δήλωσή της αναφέρει ότι «τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι προανακριτικές διαδικασίες, οποιαδήποτε τοποθέτηση επί του θέματος, ιατρών που δεν έχουν ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα περιστατικά -προέδρων ιατρικών συλλόγων, ιδιωτών ιατροδικαστών, οι οποίοι τοποθετούνται, χρησιμοποιώντας τίτλους προέδρων -αντιπροέδρων – γραμματέων κ.ο.κ – μόνο σύγχυση μπορεί να επιφέρει, αλλά και δημιουργία εντυπώσεων με απότοκη παραπλάνηση της κοινής γνώμης».

Στο ίδιο μήκος κύματος δικαστικός λειτουργός της Πάτρας αναφέρει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι διαρροές από την ΕΛ.ΑΣ. έχουν κάνει ζημιά καθώς αναφέρονται πληροφορίες που απέχουν από την πραγματικότητα, όπως η πληροφορία ότι έχουν ζητηθεί εκταφές, γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται. «Κάποιοι βλέπουν πολύ Netflix! Εδώ θα δούμε δηλαδή serial killer! Γίνεται μία έρευνα, ό,τι δείξουν τα στοιχεία», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «η έρευνα γίνεται… μην τυχόν και προκύψει κάτι».

«Αυτό που ζητείται είναι οι νεκροψίες, για να δούμε τι αναγράφεται ως αιτία θανάτων. Θα εξεταστούν οι νεκροτόμοι, που έκαναν αυτοψίες στα παιδιά. Επίσης, αν οι ιστολογικές εξετάσεις παραπέμπουν σε κάτι. Το ίδιο και οι παθολογοανατόμοι αν βλέπουν κάτι».

Σε αντίθεση, δε, με το πρόωρο δριμύ «κατηγορώ» προς την οικογένεια, αναφέρει χαρακτηριστικά «Θα δούμε, τελευταίους… αν χρειαστεί, τους γονείς. Αυτό το κουτσομπολιό, το ατελείωτο, δεν μας αφορά»!

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σε επίσημη ανακοίνωση προχώρησε σήμερα και η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. που αναφέρει ότι όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση: «Η Ελληνική Αστυνομία με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό διερευνά την υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών από την Πάτρα, ύστερα από παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών. Διευκρινίζεται ότι όσα αναφέρονται σε ΜΜΕ για την εξέλιξη των ερευνών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει θα δώσουν καρπούς το επόμενο διάστημα, και τότε θα φωτιστούν τα αίτια που τα τρία μικρά κορίτσια έχασαν τη ζωή τους. Μέχρι τότε δεν πρέπει να χαθεί ο σεβασμός στην μνήμη τους.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024