Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Η πανδημία ίσως βρίσκεται στην τελική της φάση, λέει ο επικεφαλής της Moderna

Κοροναϊός: Η πανδημία ίσως βρίσκεται στην τελική της φάση, λέει ο επικεφαλής της Moderna

Ο Στεφάν Μπανσέλ θεωρεί πιθανότερο να εξελιχθεί ο ιός σε πιο ήπιες παραλλαγές. Άλλοι όμως διαφωνούν.

Στην παρούσα φάση θα ήταν «εύλογο» να υποθέσει κανείς ότι πλησιάζουμε την τελική φάση της πανδημίας, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο νέας επικίνδυνης παραλλαγής του κοροναϊού.

«Πιστεύω ότι είναι λογικό σενάριο» απάντησε ο Στεφάν Μπανσέλ σε ερώτηση του CNBC για το εάν πλησιάζουμε το τέλος της κρίσης.

«Υπάρχει 80% πιθανότητα ότι, καθώς εξελίσσεται η Όμικρον ή ο ιός SARS-CoV-2, να βλέπουμε όλο και λιγότερο λοιμογόνους ιούς» εκτίμησε.

Υπάρχει όμως πιθανότητα 20% να εμφανιστούν παραλλαγές πιο επικίνδυνες από την Όμικρον, πρόσθεσε.

Ο Στεφάν Μπανσέλ της Moderna δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας

«Πιστεύω πως ήμασταν τυχεροί πως πλανήτης που η Όμικρον δεν είναι πολύ λοιμογόνος, συνεχίζουμε όμως να βλέπουμε χιλιάδες ανθρώπους να πεθαίνουν καθημερινά λόγω της Όμικρον» δήλωσε ο Μπανσέλ.

Άλλοι επιστήμονες πάντως θεωρούν εξίσου πιθανό το ενδεχόμενο να εξελιχθεί ο ιός σε πιο επικίνδυνα στελέχη.

«Υπάρχει μια διαδεδομένη, υπεραισιόδοξη παρανόηση σύμφωνα με την οποία οι ιοί εξελίσσονται στην πάροδο του χρόνου ώστε να γίνονται πιο ήπιοι» δήλωσε τον Ιανουάριο στο Βήμα ο Άρης Κατζουράκης, καθηγητής Εξέλιξης και Γονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Αυτό δεν ευσταθεί: δεν υπάρχει προκαθορισμένη εξελικτική έκβαση για να γίνει ο ιός πιο ακίνδυνος, ειδικά ιοί όπως ο SARS-CoV-2, στους οποίους το μεγαλύτερο μέρος της μετάδοσης έχει ήδη συμβεί πριν εμφανιστεί σοβαρή νόσος» εξήγησε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε τον Ιανουάριο, όταν πια η Όμικρον είχε επικρατήσει στις περισσότερες χώρες, ότι η πανδημία απέχει μακριά από το τέλος της και ότι θα ήταν επικίνδυνο να θεωρήσει κανείς ότι τα μέτρα μπορούν να χαλαρώσουν.

Διαβάστε επίσης: Πρόωρη η χαλάρωση των μέτρων λένε ειδικοί – «Είναι ενδημική αυταπάτη»

Τον ίδιο μήνα, ο ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι εκτίμησε ότι «παραμένει ανοιχτό το ερώτημα» του εάν το κύμα της Όμικρον είναι το τελευταίο της πανδημίας.

Η Moderna και η Pfizer έχουν ήδη ξεκινήσει κλινικές μελέτες για αναμνηστικές δόσεις που που σχεδιάστηκαν ειδικά για την Όμικρον. Και στις δύο περιπτώσεις το νέο εμβόλιο θα συγκριθεί με το αντίστοιχο υφιστάμενο.

Σύμφωνα όμως με το περιοδικό Nature, οι πρώτες δοκιμές σε πειραματόζωα έδειξαν ότι τα νέα εμβόλια δεν φαίνεται να υπερτερούν σε σχέση με τα υπάρχοντα στην πρόληψη της λοίμωξης από Όμικρον.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024