Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Ο εμβολιασμός της εγκύου προστατεύει και το μωρό μετά τη γέννηση

Κοροναϊός: Ο εμβολιασμός της εγκύου προστατεύει και το μωρό μετά τη γέννηση

Μειωμένος κίνδυνος σοβαρής Covid-19 σε βρέφη των οποίων οι μητέρες εμβολιάστηκαν κατά την εγκυμοσύνη.

Ο εμβολιασμός των εγκύων κατά της Covid-19 προστατεύει από σοβαρή λοίμωξη του μωρού μετά τη γέννηση, ειδικά αν ο εμβολιασμός έγινε στα τελικά στάδια της κύησης, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές,.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής για τις εγκύους και ότι τα αντισώματα των εμβολιασμένων μητέρων περνούν στο βρέφος μέσω του θηλασμού.

Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός της εγκύου προσφέρει όντως προστασία σε νεογνά που δεν μπορούν τα ίδια να εμβολιαστούν.

Ερευνητές των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και διαφόρων παιδιατρικών νοσοκομείων εξέτασαν δεδομένα για 379 βρέφη κάτω των οκτώ μηνών που χρειάστξκαν νοσηλεία μεταξύ Ιουλίου 2021 και Ιανουαρίου 2022. Τα 176 νοσηλεύτηκαν λόγω Covid-19 και τα υπόλοιπα για άλλους λόγους υγείας.

Η ανάλυση έδειξε ότι ο εμβολιασμός της εγκύου μειώνει κατά 61% τον κίνδυνο να χρειαστεί το βρέφος νοσηλεία λόγω κοροναϊού.

Το ποσοστό αυξάνεται στο 80% για τα βρέφη γυναικών που εμβολιάστηκαν το πολύ 21 εβδομάδες πριν από τον τοκετό.

Για τα μωρά των οποίων οι μητέρες είχαν εμβολιαστεί σε προηγούμενα στάδια της κύησης η αποτελεσματικότητα πέφτει στο 32%, αν και οι ερευνητές τονίζουν ότι το νούμερο μπορεί να απέχει από την πραγματικότητα λόγω του μικρού δείγματος στη συγκεκριμένη ομάδα γυναικών.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε την προστασία τόσο της μητέρας όσο και του νεογνού» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η δρ Ντέινα Μίνι-Ντέλμαν των CDC. «Όταν μια έγκυος είναι πρόθυμη να εμβολιαστεί θα πρέπει να το κάνει άμεσα» συνέστησε.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει εξάλλου ότι οι έγκυες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς Covid-19, και ότι η λοίμωξη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανεβάζει τον κίνδυνο αποβολής και άλλων επιπλοκών.

Τα CDC συστήνουν εμβολιασμό για όλες τις εγκύους, τις θηλάζουσες μητέρες, όσες προσπαθούν να συλλάβουν ή ενδέχεται να μείνουν έγκυες στο μέλλον.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός κατά την εγκυμοσύνη δεν σχετίζεται με πρόωρο τοκετό ή λιποβαρή νεογνά.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024