Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Virgin Galactic: Η εταιρεία διαστημικού τουρισμού δέχεται ξανά κρατήσεις για πτήσεις αναψυχής

Virgin Galactic: Η εταιρεία διαστημικού τουρισμού δέχεται ξανά κρατήσεις για πτήσεις αναψυχής

Το εισιτήριο για μια γρήγορη απόδραση στο όριο του Διαστήματος τιμάται 450.000 δολάρια.

Η Virgin Galactic, εταιρεία διαστημικού τουρισμού που ίδρυσε ο μεγιστάνας του ομίλου Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον, είδε τη μετοχή της να ανεβαίνει κατά πάνω από 10% την Τρίτη μετά την ανακοίνωση ότι δέχεται και πάλι κρατήσεις για υποτροχιακές πτήσεις αναψυχής.

Οι επίδοξοι ταξιδιώτες πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα εισιτήρια των 450.000 δολαρίων, ποσό που περιλαμβάνει προκαταβολή 150.000 δολ.

«Σχεδιάζουμε να έχουμε τους πρώτους 1.000 πελάτες μας όταν αρχίσει η εμπορική υπηρεσία αργότερα φέτος» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Galactic Μάικλ Κολγκρέιζιερ.

Διαβάστε επίσης: Ποιος θέλει να γίνει αστροναύτης; 24 Έλληνες μεταξύ των υποψηφίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

Η τιμή της μετοχής είχε πέσει κατά 66% από τον Οκτώβριο, όταν η εταιρεία ανέβαλε τις εμπορικές πτήσεις για το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

O Ρίτσαρντ Μπράνσον πανηγύρισε για την πρωτιά του στο Διάστημα πέρυσι το καλοκαίρι (Reuters)

Τον περασμένο Ιούλιο ο Μπράνσον έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που πετά στο Διάστημα με δικό του σκάφους, αν και το σκάφος του βγήκε για λίγο εκτός πορείας και κινδύνεψε να προχωρήσει σε αναγκαστική προσγείωση.

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) διέταξε την καθήλωση του σκάφους μέχρι να ολοκληρωθεί έρευνα, τον Σεπτέμβριο όμως έδωσε το πράσινο φως για επανέναρξη των πτήσεων.

Εκτόξευση στο όριο του Διαστήματος

Οι πελάτες της Virgin Galactic θα απογειώνονται από το «Spaceport America» στην έρημο του Νιου Μέξικο.

Το σκάφος του Μπράνσον, SpaceShipTwo, απογειώνεται στερεωμένο κάτω από τα φτερά ενός μητρικού σκάφους που το μεταφέρει σε ύψος 15 χιλιομέτρων.

Μετά την απελευθέρωσή του, το SpaceShipTwo πυροδοτεί τον πυραυλοκινητήρα του και φτάνει κοντά στο επίσημο όριο του Διαστήματος σε ύψος 100 χιλιομέτρων.

Το σκάφος δεν αναπτύσσει αρκετά μεγάλη ταχύτητα για να βγει από την ατμόσφαιρα ή να τεθεί σε τροχιά και περιορίζεται σε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν υποτροχιακές πτήσεις.

Στο απόγειο της πτήσης, οι επιβαίνοντες παρέμειναν για τρία λεπτά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, πριν το σκάφος προσγειωθεί τελικά σαν αεροπλάνο κοντά στο σημείο από όπου αναχώρησε.

Η αναδυόμενη αγορά διαστημικού τουρισμού ωστόσο έχει προσελκύσει και άλλους μεγιστάνες.

Λίγες ημέρες μετά την εκτόξευση του Μπράνσον, ο δισεκατομμυριούχος της Amazon Τζεφ Μπέζος πραγματοποίησε κι αυτός σε υποτροχιακή πτήση με το σκάφος New Shephard της διαστημικής εταιρείας του, Blue Origin.

To New Shephard, το οποίο είναι πλήρως αυτόνομο και δεν χρειάζεται πιλότο, διαφέρει από το σκάφος της Virgin καθώς εκτοξεύεται και επιστρέφει κατακόρυφα.

Για ακόμα πλουσιότερους τουρίστες του Διαστήματος, η SpaceX προσφέρει τη δυνατότητα αποστολών σε τροχιά, ή ακόμα και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και γύρω από τη Σελήνη.

Ο Τζάρεντ Άιζακμαν, δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Shift4 Payments, μίσθωσε πέρυσι σκάφος της SpaceX για την πρώτη κρουαζιέρα σε τροχιά.

Την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει σε ακόμα τρεις αποστολές της SpaceX, με την πρώτη να καταρρίπτει το ρεκόρ ύψους για σκάφος σε γήινη τροχιά.

Η συνεργασία θα κορυφωθεί με την πρώτη επανδρωμένη πτήση του Starship, του σκάφους που ανέπτυξε η εταιρεία του Ίλον Μασκ για αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024