Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Αναδύθηκε χωριό - φάντασμα λόγω ξηρασίας

Ισπανία: Αναδύθηκε χωριό – φάντασμα λόγω ξηρασίας

Στο λασπωμένο έδαφος, που έχει ραγίσει από την ξηρασία, οι τουρίστες βρήκαν μερικώς κατεστραμμένες στέγες, τούβλα και ξύλινα συντρίμμια.

‘Ενα χωριό φάντασμα αναδύθηκε στα ισπανο-πορτογαλικά σύνορα, καθώς λόγω της ξηρασίας μια τεχνητή λίμνη σχεδόν άδειασε.

Το θέαμα είναι συγκλονιστικό προσελκύοντας πλήθη τουριστών και παλιών κατοίκων του χωριού που πήγαν να δουν από κοντά απόκοσμα μέρη, τα  ερείπια και τα  κομμάτια μιας ζωής που «πάγωσε».

Καθώς η στάθμη της λίμνης έπεσε στο 15% της χωρητικότητάς του, αποκάλυψε τα ίχνη της ζωής του χωριού Αθερέδο (Aceredo) στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας της Ισπανίας, που πλημμύρισε το 1992 για να δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη Άλτο Λινδόσο (Alto Lindoso).

«Είναι σαν να παρακολουθώ μια ταινία. Έχω ένα αίσθημα θλίψης», δήλωσε στο CNN, ο 65χρονος συνταξιούχος Μαξιμίνο Περέζ Ρομέρο από την A Coruna. «Η αίσθησή μου είναι ότι αυτό θα συμβεί με την πάροδο των ετών λόγω της ξηρασίας και της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

Στο λασπωμένο έδαφος, που έχει ραγίσει από την ξηρασία, οι τουρίστες βρήκαν μερικώς κατεστραμμένες στέγες, τούβλα και ξύλινα συντρίμμια. Κάποτε αποτελούσαν πόρτες ή δοκάρια. Μία βρύση με νερό τρέχει ακόμη από έναν σκουριασμένο σωλήνα.

Πηγή εικόνας: CNN

Κιβώτια με άδεια μπουκάλια μπύρας ήταν στοιβαγμένα δίπλα σε αυτό που κάποτε ήταν καφετέρια και ένα σχεδόν καταστραμμένο παλιό αυτοκίνητο σκούριαζε δίπλα σε έναν πέτρινο τοίχο.

Η Μαρία ντελ Κάρμεν Γιάνεθ, δήμαρχος της κοινότητας Λόμπιος, στο οποίο ανήκει το χωριό Αθερέδο, απέδωσε την κατάσταση στην έλλειψη βροχόπτωσης τους τελευταίους μήνες, ιδίως τον Ιανουάριο, αλλά και στην «επιθετική εκμετάλλευση» από την πορτογαλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας ΕDP, η οποία διαχειρίζεται την τεχνητή λίμνη.

Την 1η Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, διέταξε έξι τεχνητές λίμνες, συμπεριλαμβανομένης της Άλτο Λινδόσο, να σταματήσουν σχεδόν τη χρήση νερού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την άρδευση, λόγω της επιδεινούμενης ξηρασίας.

Η EDP δήλωσε στο Reuters ότι τα χαμηλά επίπεδα της λίμνης, οφείλονται στην ξηρασία, αλλά ότι διαχειρίζεται τους υδάτινους πόρους «αποτελεσματικά» και ότι είναι πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις.

Τα ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα των τεχνητών λιμνών δεν είναι καινούργια. Πέρυσι, πολλά ισπανικά χωριά διαμαρτυρήθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιούσαν τις λίμνες, μετά από μια ταχεία άντληση από μια λίμνη στη δυτική Ισπανία. Η εταιρεία ωστόσο δήλωσε ότι ακολουθούσε τους κανόνες.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος δείχνουν ότι οι τεχνητές λίμνες της Ισπανίας βρίσκονται στο 44% της χωρητικότητάς τους, πολύ κάτω από τον μέσο όρο του 61% περίπου κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά εξακολουθούν να είναι πάνω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν κατά την ξηρασία του 2018, όπως αναφέρει η ertnews.gr.

Ο Χοσέ Αλβάρεζ, πρώην οικοδόμος από το Λόμπιος, ένιωσε ένα μείγμα νοσταλγίας και μοιρολατρίας όταν θυμήθηκε τις ημέρες που δούλευε στο Αθερέδο.

«Είναι τρομερό, αλλά είναι αυτό που είναι. Έτσι είναι η ζωή. Κάποιοι πεθαίνουν και κάποιοι ζουν», είπε στο CNN.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024