Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οχι άλλο χρυσωμένο χάπι

Οχι άλλο χρυσωμένο χάπι

Το να ακούμε ότι πρέπει να θυσιάσουμε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις για να έχουμε ένα Πάσχα ελευθερίας ακούγεται σαν κακό ανέκδοτο!

Λίγο πριν από τις Απόκριες του 2020 ελήφθη η σοφή απόφαση να απαγορευθούν οι κοσμαγάπητες καρναβαλικές εκδηλώσεις προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του άγνωστου τότε SARS-CoV-2. Λίγο αργότερα θα μπαίναμε στο πρώτο lockdown. Αλλη μια σοφή απόφαση καθώς αντιμετωπίζαμε ένα παθογόνο για το οποίο κανείς δεν είχε πρότερη ανοσία και τα φάρμακα και τα εμβόλια εναντίον του ήταν ανύπαρκτα. Χάρη στην πειθαρχία που επιδείξαμε όλοι, ο Ιούνιος του 2020 μας βρήκε τροπαιοφόρους: ναι, είχαμε θυσιάσει τις Απόκριες και το Πάσχα, αλλά το R (ο ρυθμός αναπαραγωγής) του ιού έτεινε στο μηδέν.

Από τότε και μετά όμως άρχισαν οι συνεχείς ματαιώσεις: βλέπετε, κυβέρνηση και ειδικοί (για λόγους που μόνο εκείνοι γνωρίζουν) μπήκαν σε ένα γαϊτανάκι διαβεβαιώσεων οι οποίες αποδεικνύονταν ψευδείς ξανά και ξανά. Αλήθεια, πίστεψε κανείς τον Νοέμβριο του 2020 ότι ένα μικρής διάρκειας lockdown θα μας εξασφάλιζε ελευθερία τα Χριστούγεννα; Και παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, οι επίσης χαμένες Απόκριες του 2021 δεν εξασφάλισαν ένα Πάσχα χωρίς περιορισμούς.

Το να ακούμε λοιπόν τώρα ότι πρέπει να θυσιάσουμε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις για να έχουμε ένα Πάσχα ελευθερίας ακούγεται σαν κακό ανέκδοτο! Παρακαλώ πολύ μην παρεξηγηθούμε: με 140.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα, με την ιδιαίτερα μολυσματική παραλλαγή Ομικρον να επικρατεί και με ένα αυξανόμενο ιικό φορτίο στην Πάτρα (όπως προκύπτει από τα λύματα της πόλης), η απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων είναι μονόδρομος. Η ένστασή μας είναι στην ατυχή προσπάθεια που γίνεται να χρυσωθεί το χάπι με την υπόσχεση ότι μας περιμένουν καλύτερες πασχαλινές ημέρες.

Προφανώς και θέλουμε να ζήσουμε καλύτερες ημέρες, πασχαλινές, καλοκαιρινές, φθινοπωρινές, χειμωνιάτικες! Αλλά όπως βεβαιώνουν όλοι οι σοβαροί επιστήμονες παγκοσμίως, κανείς δεν μπορεί να κάνει μακροχρόνιες προβλέψεις για την πανδημία. Για την ακρίβεια, τα μαθηματικά μοντέλα αρχίζουν να έχουν μεγάλα ποσοστά αβεβαιότητας για διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων! Αλλά δεν χρειάζεται να καταφύγουμε σε μαθηματικά μοντέλα για να αντιληφθούμε τα αυτονόητα: ότι με τους συγκεκριμένους πανδημικούς δείκτες και μόνο τον μισό ελληνικό πληθυσμό να έχει εμβολιασθεί και με την τρίτη δόση, η μάσκα και οι αποστάσεις θα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας για καιρό. Οσοι μάς χρυσώνουν το χάπι υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, δοκιμάζουν τις αντοχές μας και εν τέλει υποδαυλίζουν την αντίδραση που ενισχύει τη διασπορά του ιού και επιμηκύνει την πανδημία.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024