Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το ελληνικό «Πεντάγωνο» πάει για πρώτη φορά στο… Διάστημα

Το ελληνικό «Πεντάγωνο» πάει για πρώτη φορά στο… Διάστημα

Οπως είχε επισημάνει στην πρόσφατη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, στρατηγός Τιερί Μπιρκάρ, οι κοινές δραστηριότητες που θα αναπτύξουν οι στρατοί των δύο χωρών στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας αφορούν εκτός από τα παραδοσιακά και νέα πεδία δράσης, όπως το Διάστημα και ο Κυβερνοχώρος

Για πρώτη φορά έλληνας αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων θα συμμετάσχει προσεχώς ως παρατηρητής σε άσκηση του Γαλλικού Στρατού («AsterX») που αφορά το Διάστημα.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που φανερώνει από τη μία ότι η σύσφιξη των ελληνογαλλικών σχέσεων βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και το «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία» μετά και την πρόσφατη αμυντική συμφωνία των δύο χωρών βρίσκει πιστή εφαρμογή εκτός από την ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα και στο… Διάστημα. Εξάλλου αυτή η συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας και στο Διάστημα δεν είναι καθόλου τυχαία.

Οπως είχε επισημάνει στην πρόσφατη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, στρατηγός Τιερί Μπιρκάρ, οι κοινές δραστηριότητες που θα αναπτύξουν οι στρατοί των δύο χωρών στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας αφορούν εκτός από τα παραδοσιακά και νέα πεδία δράσης, όπως το Διάστημα και ο Κυβερνοχώρος. Μάλιστα, στη συνάντηση που είχε ο Μπιρκάρ με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο συζητήθηκε ο οδικός χάρτης αυτών των στρατιωτικών συνεργασιών και σε αυτά τα καινούργια αντικείμενα.

Ταυτόχρονα όμως η ελληνική συμμετοχή στη μόλις δεύτερη διαστημική άσκηση της Γαλλίας – η πρώτη, η «AsterX 21», είχε διεξαχθεί τον περασμένο Μάρτιο – φανερώνει και την ισχυρή βούληση του ΓΕΕΘΑ και του στρατηγού Φλώρου να οδηγήσουν τον Ελληνικό Στρατό σε νέα πεδία δραστηριοτήτων που είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Διεύθυνση Διαστήματος στο ΓΕΕΘΑ

Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου και μετά από απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) τον περασμένο Δεκέμβριο συγκροτήθηκε νέα Διεύθυνση Διαστήματος του ΓΕΕΘΑ, η οποία αντικατέστησε τη Διεύθυνση Γ5. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις απαιτούν ταχύτητα στην επεξεργασία και μετάδοση πληροφοριών. Γι’ αυτό και η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ αποφάσισε να δώσει βάρος σε αυτά τα νέα αντικείμενα ώστε οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να είναι προετοιμασμένες για το μέλλον.

Με τη δημιουργία του νέου φορέα επιτυγχάνεται η βελτιστοποίηση της αξιοποίησης της πληροφοριακής διάστασης του θεάτρου επιχειρήσεων με τη χρήση τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων, με σκοπό την ταχεία συλλογή πληροφοριών και τη δραστική μείωση του χρόνου λήψης απόφασης.

Η νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Διαστήματος (ΓΕΕΘΑ/Γ5) θα αποτελεί τον αρμόδιο επιτελικό φορέα για θέματα τα οποία αφορούν το Διάστημα και τις συναφείς τεχνολογίες και συνιστά το συμβουλευτικό όργανο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ για την οργάνωση και επιχειρησιακή υποστήριξη των αναγκών της Εθνικής Αμυνας στο πεδίο αυτό, καθώς και για τη σχεδίαση, την οργάνωση και τη διεξαγωγή Διακλαδικών Επιχειρήσεων και Ασκήσεων σε εθνικό, συμμαχικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Οι πρώτες δράσεις και η ημερίδα

Μία από τις πρώτες δράσεις της Διεύθυνσης Διαστήματος ήταν η ημερίδα που συνδιοργανώθηκε προ ημερών από το ΓΕΕΘΑ και την Ενωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ). Αποσκοπούσε στην παρουσίαση δράσεων, προϊόντων, τεχνολογιών και εφαρμογών που αναπτύσσονται στο πεδίο του Διαστήματος, καθώς και στην προώθηση συνεργασιών και αλληλεπιδράσεων για θέματα υψηλής τεχνολογίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι Διαστημική Υπηρεσία διαθέτει και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, όμως η διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ έχει αμιγώς στρατιωτικό – αμυντικό χαρακτήρα.

Και βέβαια δεν θα πρέπει να λησμονείται πως οι πρώτες συνεργασίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα του Διαστήματος γίνονται με τη σύμμαχο και φίλη Γαλλία. Νεοσύστατη – ιδρύθηκε το 2019 – είναι και η Γαλλική Διαστημική Διοίκηση, όμως οι Γάλλοι είναι αποφασισμένοι να μπουν δυναμικά στις στρατιωτικές ασκήσεις στο Διάστημα.

Επιδίωξη του Παρισιού είναι να  υπερασπιστεί τους γαλλικούς δορυφόρους αλλά και να συμμετάσχει στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων γύρω από τη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος. Οι περυσινές πρώτες ασκήσεις των Γάλλων στο πλαίσιο της άσκησης «AsterX» – η ονομασία παραπέμπει στον πρώτο γαλλικό δορυφόρο Asterix από το 1965 – επικεντρώθηκαν στο σενάριο παρακολούθησης ενός δυνητικά επικίνδυνου διαστημικού αντικειμένου αλλά και σε μια απειλή για έναν δορυφόρο.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024