Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Meta Platforms: Απειλεί να αποσύρει το Facebook και το Instagram από την Ευρώπη

Meta Platforms: Απειλεί να αποσύρει το Facebook και το Instagram από την Ευρώπη

Πιέσεις για νέο θεσμικό πλαίσιο μεταφοράς δεδομένων στις ΗΠΑ.

Tο Facebook και το Instagram θα μπορούσαν να πάψουν να είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη αν μπλοκαριστεί η μεταφορά των δεδομένων χρήσης στις ΗΠΑ, αποκαλύπτει έγγραφο της Meta Platforms.

Στην ετήσια έκθεσή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η Meta προειδοποιεί ότι, αν δεν υπάρξει νέο νομικό πλαίσιο για τη μεταφορά δεδομένων, η εταιρεία «πιθανότατα» δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει στην Ευρώπη πολλά από τα «πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες της», συμπεριλαμβανομένου του Facebook και του Instagram.

H εταιρεία υποστηρίζει ότι η υπερατλαντική μεταφορά δεδομένων είναι απαραίτητη τόσο για τη λειτουργία των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης όσο και για την προβολή στοχευμένων διαφημίσεων.

Διαβάστε επίσης: 

H μεταφορά δεδομένων επιτρεπόταν από την ευρω-αμερικανική συμφωνία Privacy Shield, η οποία όμως κρίθηκε άκυρη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2020 λόγω παραβίασης του κανονισμού GDPR για τα προσωπικά δεδομένα.

Εκτός από το Privacy Shield, η Meta χρησιμοποιεί επίσης ως νομική βάση τις λεγόμενες τυποποιημένες συμβατικές ρήτρες, οι οποίες όμως έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών.

Σχολιάζοντας την είδηση, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο Bloomberg ότι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ θα απαιτήσει χρόνο, «δεδομένης της πολυπλοκότητας των θεμάτων που συζητήθηκαν και της ανάγκης να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ ιδιωτικότητας και εθνικής ασφάλειας».

O αντιπρόεδρος της Meta Νικ Κλεγκ δήλωσε από την πλευρά του στην βρετανική εφημερίδα CityAm ότι η Ευρώπη θα πρέπει να θεσπίσει νέο πλαίσιο για τη μεταφορά των δεδομένων των χρηστών.

«Καλούμε τις ρυθμιστικές αρχές να υιοθετήσουν μια αναλογική και πραγματιστική προσέγγιση προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η αναστάτωση για τις χιλιάδες επιχειρήσεις που, όπως το Facebook, βασίζονταν σε αυτούς τους μηχανισμούς καλή τη πίστη για τη μεταφορά δεδομένων με ασφαλή τρόπο» είπε.

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν η Meta σκοπεύει να κάνει πράξη την απειλή της, ή αν πρόκειται για μπλόφα προκειμένου να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ.

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024