Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Rafale - Όταν οι «Ριπές» έφθασαν στο σπίτι τους

Rafale – Όταν οι «Ριπές» έφθασαν στο σπίτι τους

«Ελλάδα, θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας»

Το ρολόι έδειχνε 12:44, μεσημέρι Τετάρτης 19 Ιανουαρίου 2022, όταν τα έξι δικινητήρια γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη προσγειώνονταν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Από τον Πύργο Ελέγχου ο αξιωματικός αεροελεγκτής βλέποντας τα νέα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας να πετούν σε σχηματισμούς πάνω από το αεροδρόμιο με άπαντες στην πίστα να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους ψηλά, τους είπε: «Καλώς ήλθατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια»,». Σε δευτερόλεπτα ο αρχηγός του σμήνους των Rafale απάντησε «Ελλάδα, θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας».

Προηγουμένως τα Rafale «έσκισαν» τον Αττικό Ουρανό, περνώντας πάνω από την Ακρόπολη και όταν έφθασαν στην Τανάγρα δεν προσγειώθηκαν αμέσως, αλλά μπήκαν σε σχηματισμούς και πραγματοποίησαν το touch and go (δηλαδή μόλις άγγιξαν οι ρόδες στο διάδρομο οι πιλότοι τράβηξαν τον μοχλό και απογειώθηκαν) με τις μηχανές των αεροσκαφών να μουγκρίζουν. Χαιρέτησαν όσους παρακολουθούσαν την πρώτη τους προσγείωση σε ελληνικό αεροδρόμιο κινώντας τα φτερά των αεροσκαφών δεξιά και αριστερά. Το κάθε ένα από τα έξι που προσγειωνόταν έπαιρνε οδηγίες από τον Πύργο Ελέγχου που για πρώτη φορά γίνονταν σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση: «Γεράκι Red Ένα, προσγείωση στον κεντρικό διάδρομο 28. Αέρας 20 μοίρες 8 κόμβοι». Η προσγείωση ήταν υποδειγματική και τα Rafale, το ένα μετά το άλλο, στάθμευαν στην πίστα του αεροδρομίου, μπροστά από τους επισήμους και δίπλα από ένα Μιράζ-2000 που από χθες η Πολεμική Αεροπορία το απέσυρε από την ενεργό υπηρεσία. Άλλωστε αυτά τα Μιράζ- 2000 υπηρετούσαν από το 1987, έχοντας κάνει περισσότερες από 30.000 ώρες πτήσεις στο ενεργητικό τους, τις περισσότερες αναχαιτίζοντας τους εναέριους εισβολείς στο Αιγαίο και στο FIR Αθηνών.

Η ελληνική σημαία στα χειριστήρια

Οι Έλληνες πιλότοι λίγο πριν ανοίξουν την καλύπτρα του μαχητικού, βγάλουν την κάσκα και φορέσουν το δίκοχο της Αεροπορίας, τοποθέτησαν μέσα στα χειριστήρια του Rafale την ελληνική σημαία. Στάθηκαν υπερήφανα δίπλα από τα αεροσκάφη τους και χαιρέτησαν τη σημαία από το άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην anti G στολή τους έφεραν το σήμα των Rafale και κεντημένη την ελληνική σημαία.

Ο επισμηναγός Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου

Ήταν, προτού εκπαιδευτεί στα Rafale, πιλότος στα Μιράζ 2000-5, με πολλές ώρες πτήσης στο ενεργητικό του, με δεκάδες αποστολές αναχαίτισης και αναγνώρισης τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, πατέρας τριών παιδιών. Τα παιδιά του επισμηναγού Αλέξανδρου Παπακωνσταντίνου τον περίμεναν με ανυπομονησία στην Τανάγρα. Φορούσαν την μάσκα προστασίας, όπως όλοι και μόλις μπόρεσε ο πατέρας τους να τα πλησιάσει όρμησαν πάνω του: «Ο μπαμπάς μου έφερε το Rafale», είπε χαρούμενος ο πιο μικρός της παρέας των παιδιών του επισμηναγού. Και όσοι τον άκουσαν το επιβεβαίωσαν με χειροκρότημα, κάνοντας τον μικρό Παπακωνσταντίνου να καμαρώνει για τον πατέρα του. Ο επισμηναγός είναι υπασπιστής του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Προτού φύγει για την Γαλλία, ο υπουργός του χάρισε ένα σταυρουδάκι και ένα ζευγάρι γυαλιά, όμοια μ΄αυτά που φορούν οι πιλότοι του Top Gun, όπως του είπε

Κλείνουν την πόρτα σε κάθε απειλή

Δεν υπάρχει εκσυγχρονισμός χωρίς πατριωτική θωράκιση με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, είπε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ότι το πτητικό και το καταδυτικό (για τους βατραχανθρώπους) επίδομα για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας απαλλάσσονται από φορολόγηση. «Η Ελλάς θα παρακολουθεί πάντοτε την πρόοδο με την ελπίδα ότι με τα αεροπλάνα μας θα ανυψωθεί και η εθνική ιδέα», είπε χρησιμοποιώντας τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου, όταν πριν από 110 χρόνια παρελάμβανε τα πρώτα μαχητικά αεροπλάνα (γαλλικής και αυτά κατασκευής). Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του και απευθυνόμενος στην Τουρκία, είπε: «Με την ίδια αποφασιστικότητα που κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, η Ελλάδα κρατά ανοιχτή και την πόρτα του διαλόγου».

Βηματοδότης

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024