Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία - Επέστρεψε στα θλιβερά ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων από κοροναϊό

Βραζιλία – Επέστρεψε στα θλιβερά ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων από κοροναϊό

Σχεδόν το 70% των Βραζιλιάνων έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως και αυτήν την εβδομάδα άρχισαν να χορηγούνται δόσεις εμβολίων στα παιδιά μεταξύ πέντε και ένδεκα ετών.

Η Βραζιλία κατέγραψε νέο ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κοροναϊό σε 24 ώρες, με 137.103 περιπτώσεις να ανακοινώνονται χθες Τρίτη από το υπουργείο Υγείας.

Εξαιτίας των γιορτών

Το ίδιο διάστημα διαπιστώθηκαν άλλοι 351 θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της πάθησης που προκαλεί ο ιός, με άλλα λόγια ο βαρύτερος απολογισμός θυμάτων μέσα σε μια ημέρα από τη 17η Νοεμβρίου.

Η γιγαντιαία χώρα των 213 εκατομμυρίων κατοίκων, που θρηνεί τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο πίσω από τις ΗΠΑ σε απόλυτα μεγέθη, μετρά μέχρι τώρα 621.517 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 23.211.894 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Τον Ιανουάριο καταγράφηκε έκρηξη των κρουσμάτων, εξαιτίας των εορτών του τέλους του έτους και της έλευσης της πιο μολυσματικής παραλλαγής Ομικρον.

Η Βραζιλία μοιάζει έτσι να βιώνει, με κάποια καθυστέρηση, την κλιμάκωση της κρίσης στην Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική.

Το προηγούμενο ρεκόρ κρουσμάτων στο τεράστιο κράτος της Λατινικής Αμερικής είχε καταγραφεί την 23η Ιουνίου και ήταν 115.228.

Ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος μολύνσεων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση βρισκόταν χθες βράδυ στις 83.204.

Συγκριτικά, στα τέλη της περασμένης χρονιάς δεν ξεπερνούσε τις 8.000.

Η κορύφωση

«Η κορύφωση» του τρέχοντος νέου κύματος «αναμένεται να καταγραφεί τον Φεβρουάριο και η κατάσταση κατόπιν αναμένεται να σταθεροποιηθεί εκ νέου», εκτίμησε σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο η Εθελ Μασιέλ, επιδημιολόγους του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της πολιτείας Εσπίριτου Σάντου (UFES).

«Ομως δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος θα είναι ο αντίκτυπος του καρναβαλιού», στα τέλη του Φεβρουαρίου, προειδοποίησε η ίδια.

Τα καρναβάλια έχουν ακυρωθεί στις περισσότερες βραζιλιάνικες μητροπόλεις, όμως εξακολουθεί να πλανάται η αβεβαιότητα για το εάν θα γίνουν οι παραδοσιακές παρελάσεις των σχολών σάμπας στο Ρίο.

Σε όλη τη χώρα, οι Βραζιλιάνοι είναι αναγκασμένοι να στήνονται σε ενίοτε τεράστιες ουρές για να υποβληθούν σε τεστ, σε εργαστήρια ή σε φαρμακεία.

Τα αποτελέσματα σε ορισμένες περιπτώσεις δεν βγαίνουν παρά τέσσερις ημέρες αργότερα.

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν λάβει άδεια να εκτελούν εκ νέου πτήσεις, είναι όμως αναγκασμένες να μειώνουν τους αριθμούς των πληρωμάτων τους, εξαιτίας της έκρηξης των κρουσμάτων (και) στο προσωπικό τους.

Μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με την κυρία Μασιέλ, «η πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας είναι ήδη μεγάλη και οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για να διαπιστώσουμε τον αντίκτυπο των μολύνσεων κατά τη διάρκεια των γιορτών του τέλους του έτους στις εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Πάντως, η ειδικός δεν φοβάται νέο φονικό κύμα όπως αυτό που σάρωσε τη Βραζιλία πριν έναν χρόνο, «όταν ο εμβολιασμός δεν βρισκόταν παρά στην αρχή του», και εκτιμά πως η χώρα θα αντιμετωπίσει «το κύμα της Ομικρον».

Σχεδόν το 70% των Βραζιλιάνων έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως και αυτήν την εβδομάδα άρχισαν να χορηγούνται δόσεις εμβολίων στα παιδιά μεταξύ πέντε και ένδεκα ετών, παρά την έξαλλη αντίδραση από τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρο.

Ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους, ο οποίος εξακολουθεί να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της πανδημίας, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να εμβολιαστεί η κόρη του Λάουρα, ένδεκα ετών. Καυχιέται ότι ούτε ο ίδιος έχει εμβολιαστεί.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024