Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μοναξιά φέρνει στους ηλικιωμένους ο αυτοπεριορισμός του κοροναϊού

Μοναξιά φέρνει στους ηλικιωμένους ο αυτοπεριορισμός του κοροναϊού

Όσοι πιστεύουν ότι έχουν χειρότερη υγεία από αυτήν που πραγματικά έχουν αυτοπεριορίζονται περισσότερο για να προστατευτούν με τίμημα την μοναξιά και την απομόνωση δείχνει ευρεία μελέτη στην Ευρώπη

Οι ηλικιωμένοι Ευρωπαίοι είναι πιθανότερο να τηρούν περισσότερο τους κανόνες προστασίας από την πανδημία εάν νομίζουν ότι είναι πιο άρρωστοι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Ερευνητές που μελέτησαν τα αποτελέσματα έρευνας για την υγεία βάσει αναφορών από 24.000 Ευρωπαίους κατοίκους ηλικίας 50 ετών και άνω, διαπίστωσαν ότι όσοι υποβιβάζουν την κατάσταση της υγείας τους συνήθως προσαρμόζουν ανάλογα και τη συμπεριφορά τους μπροστά στο φόβο της COVID-19. Η κατάσταση αυτή όμως, θα μπορούσε να οδηγήσει τα άτομα αυτά σε αυξημένη κοινωνική απομόνωση και μοναξιά, επισημαίνουν οι ίδιοι ερευνητές.

Σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο European Journal of Public Health.

Ο χρόνος που θα διαρκέσει η πανδημία, αλλά και οι επιπτώσεις της σχετίζεται και με τον τρόπο που ο πληθυσμός εφαρμόζει τα μέτρα ελέγχου της εξάπλωσης του ιού και των παραλλαγών του. Οι ερευνητές επιχείρησαν την κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τις μεγαλύτερες γενιές να αποδέχονται ή να απορρίπτουν τα μέτρα προστασίας.

Η επικεφαλής συγγραφέας Σόνια Σπίτζερ από το Κέντρο Δημογραφίας και Διεθνούς Ανθρώπινου Κεφαλαίου Wittgenstein, το οποίο αποτελεί συνεργασία του Διεθνούς Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Συστημάτων Ανάλυσης (IIASA), της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών (OeAW) και του Πανεπιστημίου της Βιέννης, ανέφερε ότι η μελέτη είχε στόχο να ανακαλύψει αν η κατάσταση υγείας των ηλικιωμένων όπως την αντιλαμβάνονται οι ίδιοι, επηρεάζει την εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας.

«Βασιζόμαστε σε άτομα που τηρούν τα μέτρα για να μειώσουμε τις επιπτώσεις που προκαλεί αυτή η πανδημία στην κοινωνία, επομένως μας ενδιέφερε να μάθουμε τι επίδραση έχει η αυτοαξιολόγηση της υγείας τους, στην τήρηση των μέτρων», εξήγησε η ίδια.

Διαβάστε επίσης: Μειωμένη κινητικότητα και πτώσεις στους ηλικιωμένους λόγω κοροναϊού

Η μελέτη SHARE για την υγεία, τη γήρανση και τη συνταξιοδότηση στην Ευρώπη βασίστηκε σε δεδομένα από την αυτοαναφερόμενη εντύπωση υγείας σε σύγκριση με τεστ σωματικής απόδοσης χρησιμοποιώντας δεδομένα δημοσκοπήσεων από ερωτηθέντες σε 13 ευρωπαϊκές χώρες.

«Ανακαλύψαμε ότι οι ερωτηθέντες που πίστευαν ότι ήταν λιγότερο υγιείς από ό,τι συνέβαινε στην πραγματικότητα, μείωναν συχνότερα την κινητικότητά τους για να συμμορφωθούν με κανόνες που στοχεύουν στη συντόμευση της πανδημίας», σημειώνει η επίσης συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια του IIASA, Ντανιέλα Βέμπερ και πρόσθεσε: «Μπορεί ωστόσο να υπάρχει και ένα μειονέκτημα: παρότι όσοι έχουν αυξημένη αντίληψη της ευαισθησίας τους απέναντι στη νόσο βοηθούν στην πρόληψη της μετάδοσης καθώς μετακινούνται λιγότερο για ψώνια και παραμένουν στο σπίτι, αυτή η ομάδα θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιμετωπίσει αυξημένη απομόνωση και μοναξιά».

Ταυτόχρονα όμως, η έρευνα έδειξε ότι κι εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι πιο υγιείς από ό,τι πραγματικά είναι, δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να αγνοήσουν τους κανόνες.

Διαβάστε επίσης: Τετραπλάσια η μοναξιά που νιώθουν οι νέοι με την πανδημία

«Στις αρχές της πανδημίας επικρατούσε η αντίληψη ότι οι ηλικιωμένοι δεν ακολουθούσαν τους κανόνες περιορισμού της πανδημίας, όμως τα ευρήματα έδειξαν πως η αντίληψη αυτή δεν ήταν σωστή», σημείωσε η Σπίτζερ.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη τους μπορεί να βοηθήσει σε μελλοντικές εκστρατείες για την υγεία, και τη διαμόρφωση των κατάλληλων μηνυμάτων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Έτσι, η Σπίτζερ τόνισε πως «ενώ αρχικά υπήρχε η αντίληψη ότι τα εμβόλια θα εξαλείψουν την πανδημία, τώρα με τα κρούσματα να αυξάνονται και την άρνηση κάποιων να εμβολιαστούν, παραμένει σημαντικό να γνωρίζουμε ποιος ακολουθεί τις συμβουλές για την πανδημία, ποιος όχι και γιατί».

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024