Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής

Η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής

Ενα απ’ τα πιο επιστημονικοφανή επιχειρήματα των αντιρρησιών είναι ότι «ναι, υπάρχει κλιματική αλλαγή, όμως δεν είναι ανθρωπογενής αλλά οφείλεται στους γεωπλανητικούς κύκλους θερμότητας/ψύχους».

Γράφει ο δρ Θεοδόσιος Π. Τάσιος*

Αφού για όλα πλέον υπάρχει και μια άποψη αντίθετη προς την κρατούσα επιστημονική αντίληψη, στην περίπτωση του έσχατου κινδύνου της Ανθρωπότητας (εκτός κι απ’ τους ιούς), που είναι η Κλιματική Αλλαγή, εύλογο ήταν να ακούγονται και αντίθετες απόψεις, τριών δε προελεύσεων: α) Συζητήσιμες απόψεις επί πολύ ειδικών θεμάτων του όλου προβλήματος. β) Επιστρατευόμενες απόψεις μερικών επιστημόνων που εργάζονται σε πανίσχυρους φορείς συμφερόντων εξόρυξης και εμπορίας ορυκτών καυσίμων. Και γ) Διακηρύξεις σαλεμένων αντιρρησιών εκ πεποιθήσεως. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες πάντως συνιστούν μια μειονότητα (εκτιμάται γύρω στο 3%) των αρμοδίων επιστημόνων παγκοσμίως – κάνουν όμως δυσαναλόγως οξύτερον θόρυβο, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τους Ψεκασμένους και με τους Αντιεμβολιαστές.

Ο δρ Θεοδόσιος Π. Τάσιος

Ενα απ’ τα πιο επιστημονικοφανή επιχειρήματά τους είναι ότι «ναι, υπάρχει κλιματική αλλαγή – όμως, δεν είναι ανθρωπογενής, αλλ’ οφείλεται στους Γεω-Πλανητικούς κύκλους θερμότητας/ψύχους. Δεν εκπλησσόμεθα ότι τώρα αρχίζει νέα περίοδος Αναθέρμανσης του Πλανήτη».

Υπενθυμίζω ότι κατά τα χιλιοτεκμηριωμένα δεδομένα της Επιστήμης, η Υπερθέρμανση οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου (πιο αδιαπέραστο στρώμα COστην ατμόσφαιρα, το οποίο συγκρατεί τη γήινη θερμότητα), με διάφορες καταστροφικές συνέπειες – μία των οποίων είναι και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών και (αμεσότερα) οι φρικτές απρόβλεπτες καταιγίδες.

Τα υπόλοιπα άρθρα στο αφιέρωμα του ΒΗΜΑ-Science για την ψευδοεπιστήμη

Ετούτο εδώ το άρθρο δεν είναι μια επιστημονική ανακοίνωση, έχει όμως τον πρακτικό σκοπό, με τη βοήθεια της Επιστήμης, να ανατρέψει την περί Γεω-Πλανητικών κύκλων παπαρδέλα.

Και ιδού τα σύντομα σχόλιά μας:

♦ Ας αρχίσομε απ’ τις εκπομπές CO2. Τετρακόσιες χιλιάδες χρόνια τώρα, η μέγιστη εκπομπή CO2 ήταν γύρω στα 280 ppm. Τώρα απότομα έγινε 400 ppm (όπως μπορεί κανείς να δει στο παρακάτω γράφημα). Πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν διπλασιάζεται η μελλοντική ικανότητα παγίδευσης θερμότητας πάνω στον πλανήτη.

♦ Το γεγονός αυτό από μόνο του ερμηνεύει το γιατί η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αναμένεται ότι θα αυξάνεται με ταχύτητα περίπου 3 C/100 έτη [1]. Και πόση ήταν η μέγιστη ταχύτητα αύξησης θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια όλων των γεω-πλανητικών κύκλων; Ηταν πάντοτε ίση με 0,1 C/100 έτη [2], δηλαδή τριάντα φορές μικρότερη! Επομένως, η Αναθέρμανση του Πλανήτη ουδεμίαν σχέση έχει με τους γεω-πλανητικούς κύκλους. Αυτά!

♦ Πάμε τώρα στη στάθμη των θαλασσών. Σύμφωνα με την εξέλιξή της μετά τον τελευταίο γεω-πλανητικό κύκλο, ο οποίος έχει φθάσει στην κορύφωσή του κατά τα τελευταία 5.000 έτη [3], θα αναμενόταν μια γεω-πλανητική πτώση της στάθμης των θαλασσών – κι όχι μια άνοδος. Ωστόσο, ακόμη και αν δεχθούμε τη δυσμενέστερη κλίση των τελευταίων 7.000 ετών, αυτή αντιστοιχεί σε ταχύτητα ανόδου στάθμης θάλασσας, ίση με 1mm ανά έτος [4]. Δηλαδή, μέχρι το έτος 2100, το χειρότερο σενάριο θα ήταν άνοδος 0,08m, έναντι του 1,00m που με βεβαιότητα πλέον αναμένεται (γράφημα παρακάτω) αν δεν λάβομε δραστικά μέτρα.

Γι’ άλλη μια φορά, η πραγματική εξέλιξη είναι 13 φορές μεγαλύτερη από εκείνην που, κατά μέγιστον, θα μπορούσε δήθεν να ερμηνευθεί με τους γεω-πλανητικούς κύκλους [4]. Και διερωτώμαι πώς είναι δυνατόν η παρούσα γενιά να είμαστε τόσο ανήθικοι ώστε να αδιαφορούμε για τη σίγουρη καταστροφή που προκαλούμε ήδη από τώρα στον εαυτό μας αλλά κυρίως στα εγγόνια και τα δισέγγονά μας εν ονόματι μιας ψευδο-επιστήμης;

Ευχαριστώ τον Καθηγητή Δημήτριο Λάλα για την βιβλιογραφική άρδευση.

*Ο κ. Θεοδόσιος Π. Τάσιος είναι ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ

[1] Nature. 2016 Oct 13;538(7624):226-228. doi: 10.1038/nature19798. Epub 2016 Sep 26. Evolution of global temperature over the past two million years. Snyder CW

[2] https://eesc.columbia.edu/courses/ees/climate/labs/vostok/, http://www.climatedata.info/proxies/ice-cores/

[3] Bintanja, R., R.S.W. van de Wal, J. Oerlemans, 2005: Modelled atmospheric temperatures and global sea levels over the past million years, Nature, 437, 125-128.[

[4]https://serc.carleton.edu/integrate/teaching_materials/coastlines/student_materials/908, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Holocene_Sea_Level.png Compiled by Robert Rohde, Berkeley

Έντυπη έκδοση Το Βήμα

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024