Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απώλεια βάρους - Τι είναι το φαινόμενο «γιο-γιο» και πώς αντιμετωπίζεται

Απώλεια βάρους – Τι είναι το φαινόμενο «γιο-γιο» και πώς αντιμετωπίζεται

Δεν είναι τόσο αθώο όσο ακούγεται. Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε.

Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» ασχολείται σήμερα με το θέμα της απώλειας βάρους.

Πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται με το ξαναπαίρνουν τα κιλά που χάνουν. Κι ενώ η προσπάθεια να τα χάσουν τους φαίνεται μεγάλη, πολλές φορές δεν καταλαβαίνουν καν πως τα ξαναπαίρνουν.

Επιστημονικά, αυτό ονομάζεται φαινόμενο «γιο-γιο» και παρά το ότι έχουμε εξοικειωθεί με αυτό, δεν είναι καθόλου αθώο για την υγεία μας.

Για το θέμα μίλησαν οι κ.κ. Ελένη Καρακάση, ηθοποιός, και Αμαλία Φιλίππου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος.

«Δεν είναι τόσο αθώο όσο ακούγεται το φαινόμενο «γιο – γιο». Είναι οι αυξομειώσεις βάρους, μετά από αποτυχημένη προσπάθεια απώλειας. Είναι ένα φαινόμενο με μεγάλες ψυχολογικές προεκτάσεις. Έχει να κάνει με το ότι προσπαθήσαμε, μπήκαμε στη διαδικασία μιας δίαιτας, χάσαμε τα κιλά, τα ξαναπήραμε, και μετά ξαναπροσπαθήσαμε», εξήγησε η κ. Φιλίππου.

«Όταν τελείωσα το σχολείο ήμουν 100 κιλά, στο 1,60 ύψος που έχω. Δεν είχα κάνει δίαιτα. Μου άρεσε το φαγητό, έτρωγα, ήταν η διέξοδός μου. Ξεκίνησα το ’91 την πρώτη δίαιτα. Σε διάστημα ενός χρόνου είχα χάσει 35 κιλά. Έχω βιώσει το να με κοιτάζω στον καθρέφτη, να έχω πάει 49 κιλά, και με έβλεπα χοντρή», είπε από την πλευρά της η Ελένη Καρακάση.

«Η εμμονική σχέση με τη ζυγαριά είναι πηγή πολλών κακών. Είναι καλό να υπάρχει αναζήτηση του ιδανικού βάρους, χωρίς να γίνεται εμμονή και να κάνουμε ακρότητες. Πολλοί άνθρωποι έχουν προβληματική σχέση με το φαγητό, θεωρούν ότι στο φαγητό βρίσκουν παρηγοριά. Αυτό πρέπει να το διαχειριστεί το άτομο, γιατί οδηγεί αναπόφευκτα σε προβλήματα με το βάρος μας», τόνισε η κ. Φιλίππου.

«Πολύς κόσμος λανθασμένα έχει στο μυαλό του ότι όσο πιο στερητική δίαιτα ξεκινήσει και χάσει γρήγορα τα κιλά, χάνει λίπος. Ωστόσο, αυτό που χάνουν είναι νερό και μυϊκός ιστός. Όταν ξεκινάς μια πολύ στερητική δίαιτα, δεν μπορείς να τη διατηρήσεις για πολύ. Αργά ή γρήγορα θα επιστρέψεις στο να τρως όπως έτρωγες. Αυτό είναι το πρώτο βήμα στο φαινόμενο γιο-γιο», πρόσθεσε η ίδια.

«Σε λίγες ημέρες κλείνω τα 49. Βλέπω ότι πλέον χάνω πολύ δύσκολα. Αλλά κάνοντας διατροφή σωστή, χάνω λίπος. Αλλά δεν έχανα βάρος. Στη ζυγαριά έβλεπα το ίδιο», ανέφερε η αγαπημένη ηθοποιός από την πλευρά της.

«Τα βασικά βήματα για να “σπάσουμε” το φαινόμενο γιο-γιο είναι αρχικά το άτομο να εντοπίσει που έκανε λάθος μέχρι τώρα, μετά να θέσει ρεαλιστικούς στόχους, να κάνει αλλαγές που μπορεί να εντάξει στο πρόγραμμά του για να μπορέσει να τις κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση της προσπάθειάς του από ειδικό», εξήγησε η κ. Φιλίππου.

«Οι αυξομειώσεις είναι ένα σοκ για τον οργανισμό. Η αύξηση λίπους στο σώμα μας αυξάνει το ρίσκο για διάφορα νοσήματα», πρόσθεσε.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024