Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΚΙΝΑΛ: Με συνταγή «αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ»

ΚΙΝΑΛ: Με συνταγή «αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ»

Εμφαση στην ακρίβεια και τα προβλήματα που «διευρύνουν τις ανισότητες» δίνει η Χαριλάου Τρικούπη

Τα τελευταία χρόνια, εν μέσω κορωνοϊού, το Κίνημα Αλλαγής είχε πάρει πάνω του την αντιπολίτευση της καθημερινότητας – ασκούσε, δηλαδή, κριτική στα προβλήματα που παρουσιάζονταν και δυσκόλευαν τη ζωή των πολιτών, ενίοτε προσφέροντας και λύσεις που θα μπορούσε να υιοθετήσει η κυβέρνηση. Πράγμα που πολλές φορές έγινε, επίσημα και ανεπίσημα.

Αυτή την «αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ» επαναφέρει τώρα η Χαριλάου Τρικούπη, καθώς τα αυξημένα κρούσματα στέλνουν αναπόφευκτα τις οργανωτικές διαδικασίες κάποιον καιρό πίσω.

Τον τόνο είχε δώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, κάνοντας αναφορά στην πανδημία, την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή, οι οποίες «διευρύνουν τις ανισότητες».

Την περίοδο των Χριστουγέννων, δε, πολλές νομαρχιακές επιτροπές ανά την Ελλάδα πρόσφεραν είδη ανάγκης σε οικογένειες που τα χρειάζονταν – μια πρωτοβουλία που συμβολικά έδειχνε σε ποιους θέλει να δώσει βάση το κόμμα το επόμενο διάστημα.

Η τελευταία παρέμβαση έχει να κάνει με τους πολίτες που στέκονται στις ουρές για τα τεστ, αλλά και την ελάφρυνση της οικονομικής επιβάρυνσης που υφίστανται.

Οι κεντροαριστερές προτάσεις αφορούσαν την αύξηση σημείων των τεστ σε δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ), τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους, αλλά και τη διάθεση περισσότερων δωρεάν self tests ανά ΑΜΚΑ. Από τη Χαριλάου Τρικούπη τόνισαν επίσης πως στη διαδικασία ελέγχου, εκτός από τις δημόσιες δομές, μπορούν να ενεργοποιηθούν και όσοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν προσωπικό, ενώ πρότειναν ως ανώτατη τιμή για τα rapid tests τα 7 ευρώ και για τα αντίστοιχα μοριακά τα 40 ευρώ, τουλάχιστον για το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Ωστόσο, οι παρεμβάσεις δεν αφορούν μόνο την πανδημία, αλλά και την οικονομία. Σε κοινή δήλωσή τους ο βουλευτής Γιώργος Μουλκιώτης και ο αρμόδιος γραμματέας Θεόδωρος Χρονόπουλος ασκούν κριτική για τις μειώσεις των συντάξεων αναπηρίας και των συντάξεων χηρείας: «Αμεσο αποτέλεσμα της κυνικής κυβερνητικής παρέμβασης είναι η μηνιαία μείωση των συντάξεων έως και 268 ευρώ για δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση χτυπάει τις πιο ευάλωτες κατηγορίες συνταξιούχων και τους φτωχοποιεί», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Βολές στην κυβέρνηση

Ενα από τα σημεία με τα οποία θα ασχοληθούν πολύ το επόμενο διάστημα στη Χαριλάου Τρικούπη είναι και η ακρίβεια, καθώς έπειτα από επαφές που είχαν στελέχη με παράγοντες της αγοράς διατυπώθηκε η εκτίμηση πως οι αυξήσεις που έρχονται θα δυσκολέψουν ιδιαίτερα τους πολίτες.

Καθόλου τυχαία, η τελευταία κοινοβουλευτική παρέμβαση πριν από το κλείσιμο της Βουλής από το Κίνημα Αλλαγής ήταν σχετική επερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς.

Οι κεντροαριστεροί βουλευτές καταλόγισαν στην κυβέρνηση ότι έχει αφήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις «έρμαια της εκτόξευσης του κόστους ενέργειας και των συνεχών ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και αγαθά», ενώ επαίρεται για τους «ρυθμούς ανάπτυξης» της χώρας.

Παράλληλα, έβαλαν στο κάδρο και τις αυξήσεις στο ρεύμα και την ενέργεια, προβλέποντας ότι η ενεργειακή κρίση θα επιδεινωθεί, καθώς η Ελλάδα «είναι πλήρως εξαρτημένη στις εισαγωγές ενέργειας».

Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, «οι έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ήδη τέσσερις φορές περισσότερο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, με τη χώρα να έχει την υψηλότερη μέση ετήσια τιμή ρεύματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 2021, ενώ για τις μεγάλες αυξήσεις δεν έχει έρθει ακόμη ο λογαριασμός».

Από τη Χαριλάου Τρικούπη κατηγορούν την κυβέρνηση πως κάνει παρεμβάσεις που στην πραγματικότητα καλύπτουν ένα πολύ μικρό μέρος της πραγματικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών, ενώ αφήνουν εντελώς αβοήθητες τις επιχειρήσεις.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024