Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
5G - Καβγάς στις ΗΠΑ για τις «ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές» στα αεροπλάνα

5G – Καβγάς στις ΗΠΑ για τις «ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές» στα αεροπλάνα

Tο σήμα των νέων δικτύων ίσως επηρεάζει τα ραδιοϋψόμετρα, όργανα που δείχνουν το ύψος πτήσης.

Δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα της κυβέρνησης να αναβάλλουν το λανσάρισμα των δικτύων 5G λόγω φόβων για παρεμβολές στα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροσκαφών.

Την Παρασκευή, το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) ζήτησαν από την AT&T και τη Verizon να αναβάλλουν το πολύ για δύο εβδομάδες την εμπορική διάθεση της υπηρεσίας, μετά την προειδοποίηση της Airbus και της Boeing ότι το 5G θα μπορούσε να έχει «τεράστιες αρνητικές συνέπειες για την αεροπορική βιομηχανία».

Η ανησυχία εστιάζεται στην «ζώνη C» του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που χρησιμοποιείται στο 5G, της οποίας τα δικαιώματα χρήσης κόστισαν στις εταιρείες κινητής 80 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την FAA το σήμα της ζώνης C ίσως προκαλεί παρεμβολές σε ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα όπως τα ραδιοϋψόμετρα, όργανα που  δείχνουν το ύψος πτήσης.

Η AT&T και Verizon δήλωσαν την Κυριακή ότι δεν θα αναπτύξουν εξοπλισμό 5G γύρω από αεροδρόμια για διάστημα έξι μηνών, απέρριψαν όμως άλλους περιορισμούς στη χρήση της ζώνης C.

Το σήμα της ζώνης C του 5G ίσως επηρεάζει την ένδειξη για το ύψος πτήσεις(Frans Zwart, CC BY-NC-ND)

Υποστηρίζουν μάλιστα πως η αποδοχή του αιτήματος για αναβολή «θα ήταν ανεύθυνη παραίτηση του λειτουργικού ελέγχου που απαιτείται για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών δικτύων επικοινωνίας παγκόσμιας κλάσης».

Οι δύο εταιρείες θα ορίσουν πάντως «ζώνες αποκλεισμού» γύρω από τα αεροδρόμια, πρακτική που εφαρμόζεται προληπτικά στη Γαλλία.

«Οι νόμοι της φυσικής είναι ίδιοι στις ΗΠΑ και τη Γαλλία» έγραψαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δύο εταιρειών σε κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Μεταφορών.

«Εφόσον οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν άδεια να πραγματοποιούν καθημερινά πτήσεις στη Γαλλία, τότε οι ίδιες συνθήκες λειτουργίας θα πρέπει να τους επιτρέπουν να κάνουν το ίδιο και στις ΗΠΑ».

Η FAA υποστηρίζει από την πλευρά της ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη Γαλλία εκπέμπουν σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας συγκριτικά με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, τα γαλλικά δίκτυα χρησιμοποιούν στο 5G τμήμα του φάσματος που βρίσκεται πιο μακριά από το φάσμα των ραδιοϋψομέτρων.

Η Verizon διαβεβαιώνει ότι αρχικά θα χρησιμοποιεί το ίδιο εύρος φάσματος με τη Γαλλία και θα ορίσει μεγαλύτερες ζώνες αποκλεισμού στις ΗΠΑ για να αντισταθμίσει τις διαφορές των δύο χωρών στα επίπεδα ισχύος.

Αναβολή στο λανσάρισμα του 5G ζήτησαν επίσης τα συνδικάτα των πιλότων και των αεροσυνοδών, αναφέρει το Reuters.

Η διαμάχη μπορεί να οδηγηθεί στα δικαστήρια, καθώς η ένωσης της αμερικανικής αεροπορικής βιομηχανίας Airlines for America είχε απειλήσει με προσφυγή αν δεν αναβληθεί το λανσάρισμα του 5G.

H FAA δήλωσε πως εξετάζει τα επιχειρήματα της AT&T και της Verizon και πως παραμένει αισιόδοξη για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Η ένωση CTIA της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας ανέφερε από την πλευρά της ότι το 5G χρησιμοποιείται ήδη σε 40 χώρες χωρίς ενδείξεις κινδύνου για τα αεροσκάφη.

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024