Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Η καταιγίδα Ομικρον που δεν προβλέφθηκε και η συνάντησή της με την Δέλτα

Κοροναϊός – Η καταιγίδα Ομικρον που δεν προβλέφθηκε και η συνάντησή της με την Δέλτα

Για το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, περισσότερο αν όχι τον ίδιο φόβο, δεν προκαλεί η εκρηκτική αύξηση των μολύνσεων όσο η άγνοια αρκετών ειδικών να αντιληφθούν αυτή την εφιαλτική σύζευση των δύο μεταλλάξεων, την Όμικρον και της Δέλτα.

Τη νύχτα η Ελλάδα ερημώνει. Μακριά από τις μεγαλουπόλεις, όπου τα φώτα των διερχόμενων αυτοκινήτων σκιαγραφούν μία πλασματική εικόνα ότι όλα κυλούν ωραία και γιορτινά, η μουσική στα καφέ της επαρχίας ηχεί εδώ και μέρες ολοένα και πιο σιγά, ακολουθώντας τα βήματα των λιγοστών θαμώνων που απομακρύνονται για να κλειστούν στα σπίτια τους νωρίς το βράδυ.

Ψαλτοπούλου – Η παραλλαγή Όμικρον έχει φέρει και πάλι το άγνωστο μπροστά μας

Για το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, περισσότερο αν όχι τον ίδιο φόβο, δεν προκαλεί η εκρηκτική αύξηση των μολύνσεων όσο η άγνοια αρκετών ειδικών να αντιληφθούν αυτή την εφιαλτική  σύζευση των δύο μεταλλάξεων πάνω από τα κεφάλια εκατομμυρίων ανθρώπων, που σε ελάχιστο χρονικό διάστημα συσσωματώθηκε σε ένα πρωτόγνωρα λοιμογόνο τσουνάμι που ξεχύθηκε και καταπίνει τη χώρα.

Φράνσις

Την Πέμπτη, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η χρονιά που στην αρχή της όλοι είχαν διακηρύξει το τέλος της πανδημίας αλλά διαψεύστηκαν οικτρά, η χώρα εμφάνισε 35.580 κρούσματα, τα πραγματικά εκτιμώνται σε άνω των 50.000. Ο Φράνσις Φουκουγιάμα έχει κάθε λόγο να μην αισθάνεται μόνος πια.

Το μέγεθος και η ταχύτητα των μολύνσεων που αποδίδεται στην παραλλαγή Ομικρον, είναι πρωτόγνωρα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο και μέσα σε λίγα 24ωρα ο κόσμος που έτρεξε να σχηματίσει ουρές έξω από διαγνωστικά κέντρα, σπαταλώντας στο κρύο τέσσερις και πέντε ώρες να έρθει η σειρά του, πληροφορήθηκε ότι τα διαπιστούμενα 50, 70. 100, κρούσματα της παραλλαγής Ομικρον, έγινα ξαφνικά δεκάδες χιλιάδες, αποτελώντας το 70% των νέων μολύνσεων.

Ηδη πριν από τα Χριστούγεννα η διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων είχε αρχίσει να επηρεάζει καταλυτικά την κίνηση στην αγορά, όχι μόνο των εμπορικών καταστημάτων αλλά και εκείνων της εστίασης. Περισσότερο στις επαρχιακές πόλεις και κομωπόλεις, λιγότερο αλλά εμφανέστατα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα αλλά και την παραμονή, όχι μόνο εξέλιπαν τα αλλοτινά ψώνια της τελευταίας στιγμής – για πολλούς δεν υπήρχαν ούτε της πρώτης –  αλλά και ο κόσμος που περίμενε έξω από ζαχαροπλαστεία για να πάρει ένα γλυκό επειδή θα πήγαινε σε επίσκεψη ήταν πολύ λιγότερος από πέρυσι.

Μόνοι τους

Ηταν λιγότερος ο κόσμος που σταματούσε με το αυτοκίνητο για να πάρει ένα καφέ στο χέρι για τη βόλτα. Υιοθετώντας τη μόνη παραδοσιακή αποτελεσματική άμυνα απέναντι στην πανδημία, μεγάλο τμήμα του εγχώριου πληθυσμού εφάρμοσε τις βασικές αρχές του λοκντάουν και αραίωσε τις επισκέψεις του, τον αριθμό των ανθρώπων που δέχτηκε στο σπίτι του. Αμέτρητες συγκεντρώσεις για την ονομαστική εορτή ανήμερα και την επομένη των Χριστουγέννων ματαιώθηκαν.

Κάτι περισσότερο από 24 ώρες πριν εκπνεύσει η χρονιά που κανείς δεν θέλει να θυμάται ο τρόμος είναι διάχυτος και κανείς δεν μπορεί να τον δαμάσει γιατί αυτό που έχει καταπέσει στη χώρα μοιάζει με σύγκρουση πλανητικών διαστάσεων που γεννά τέτοιο ωστικό κύμα το οποό κανείς δεν ξέρει πού και πότε θα ξεθυμάνει.

Βάλτωσαν

Τα προγνωστικά μοντέλα που είχαν βαλτώσει στα 10.000 κρούσματα αναθάρρησαν και προβλέπουν πάνω από 50.000 μολύνσεις τη μέρα ενώ κάποιοι ειδικοί διατείνονται πως όλοι θα μολυνθούν, ειδικά οι ανεμβολίαστοι.

Rapid test – Ακρίβεια και στα τεστ στην Ελλάδα – Πόσο κοστίζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ

Αλλοι ειδικοί επιστημολάτρες υποστηρίζουν ακόμη πως πρόκειται για μια καταστροφή με ερείσματα στους ανεμβολίαστους και τάσσονται κατά ενός λοκντάουν που θα συμπαρασύρει αδίκως όλους τη στιγμή που το ανάθεμα πέφτει σε εκείνους που δεν έκλεισαν ποτέ ραντεβού για τη πρώτη δόση.

Η Μίνα Γκάγκα λέει πως έχουμε να κάνουμε με  κάτι που μεταδίδεται πολύ γρήγορα και είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε. Ο τρόπος να το κάνουμε  είναι να φοράμε μάσκες, και λόγω εορτών να αποφύγουμε τις επαφές, εάν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα, να κάνουμε τεστ.

Ποτέ πριν

Η Βάνα Παπαευαγγέλου λέει ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών εκτινάχθηκε κοντά στις 9.000 νέα κρούσματα, ενώ περισσότεροι από 53.000 άνθρωποι νοσούν. «Ποτέ δεν είχαμε ξαναδεί τέτοια κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.  Τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως νέους ηλικίας 18-34 ετών».

Τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Η πληρότητα στς ΜΕΘ κοροναϊού είναι 91% στην Αθήνα, 96% στη Θεσσαλονίκη. Περίπου 380.000 κάτοικοι άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει καν την πρώτη δόση, ενώ ακόμα 100.000 παρότι έχουν κλείσει περισσότερους από 6 μήνες από την δεύτερη δόση δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση.

Ενδείξεις και ανησυχία

Ο Γκίκας Μαγιροκίνης λέει για τους ανεμβολίαστους ότι η πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με τον ιό θα είναι υπερ-πολλαπλάσια τους ερχόμενους μήνες, γ’ι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να κλείσουν ραντεβού για πρώτη δόση άμεσα. «Αν είχαμε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού δεν θα χρειαζόμασταν μέτρα. Αυτό είναι ξεκάθαρο».

Πρώτες ενδείξεις, μη επαρκώς τεκμηριωμένες, θέλουν τη νέα παραλλαγή να είναι λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα, η οποία κυριαρχεί στο 30% και πλέον των νέων κρουσμάτων. Στοιχείο καθόλου καθησυχαστικό για έναν ιό που κανείς δεν ξέρει πώς συμπεριφέρεται γιατί απλά είναι χαοτικά ακατόνητος.

Η άσχημη ψυχολογική κατάσταση και οι ψαλιδισμένες προοπτικές οικονομικής σταθεροποίησης και ευημερίες σε αρκετές επαγγελματικές ομάδες, επανακάμπτουν. Μέτρα σχεδιάζονται και από τα αρμόδια επιτελεία διαρρέει η θελησιαρχία της διευρυμένης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, όμως κάποιες πρώτες παρενέργειες αχνοφέγγουν στους πρωτεργάτες του τείχους ανοσίας.

Πόσες ακόμη δόσεις, και μέχρι πότε;

Διαβάστε επίσης: ΕΜΑ – Εγκρίθηκε θεραπεία για την πνευμονία λόγω κοροναϊού – Η μελέτη διεξήχθη και στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης: Παυλάκης – Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από άλλες μεταλλάξεις μετά την νόσηση με Όμικρον

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024