Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όμικρον – Μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας βλέπουν οι τελευταίες μελέτες

Όμικρον – Μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας βλέπουν οι τελευταίες μελέτες

Η νέα παραλλαγή δείχνει πιο ήπια σε σχέση με τη Δέλτα. Υπάρχουν όμως και τα άσχημα νέα.

Η παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει στο νοσοκομείο σε σχέση με τη Δέλτα, δείχνουν οι τελευταίες μελέτες, αν και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία κινδυνεύουν με μεγάλη επιβάρυνση λόγω συρροής κρουσμάτων.

Την ώρα που η Όμικρον εξαπλώνεται με εκθετικό ρυθμό στη Βρετανία, με τα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε 2-3 ημέρες, οι περισσότερες χώρες σπεύδουν να χορηγήσουν αναμνηστικές δόσεις, παρόλο που η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής δείχνει μειωμένη.

Ηπιότερη νόσος

Ανάλυση προκαταρκτικών δεδομένων από την βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (UKSHA) έδειξε ότι οι ασθενείς της Όμικρον είναι 31-45 τοις εκατό λιγότερο πιθανό να προσέλθουν σε νοσοκομείο και 50-70 τοις εκατό λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία.

Τα ευρήματα όμως πάσχουν από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας λόγω του μικρού αριθμού που νοσηλεύονται με Όμικρον στη Βρετανία και τα σχετικά λίγα κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σε μεγαλύτερες ηλιακές ομάδες, τόνισε η υπηρεσία.

Διαβάστε επίσης: Μαγιορκίνης – Πιθανόν να φτάσουμε τα 12.000 κρούσματα τη μέρα μετά τις γιορτές

Παρόλα αυτά, τα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με άλλες αναλύσεις που παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα.

Αυξημένη το τελευταίο διάστημα η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα (Eurokinissi)

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που παρακολούθησαν 22.205 κρούσματα της Όμικρον ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία ήταν 68% μικρότερος από ότι θα περίμενε κανείς με βάση τη συμπεριφορά της Δέλτα.

Ερευνητές του Imperial College αναθεώρησαν την αρχική τους εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία η Όμικρον είναι εξίσου πιθανό να οδηγήσει στο νοσοκομείο, και ανακοίνωσαν ότι ο κίνδυνος νοσηλείας είναι μειωμένος κατά 40 με 50 τοις εκατό.

Διαβάστε επίσης: «Αναποτελεσματικά» στην Όμικρον τα μονοκλωνικά αντισώματα που παρέλαβε η Ελλάδα

Είχε προηγηθεί αδημοσίευτη μελέτη από τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με την οποία οι ασθενείς της Όμικρον είναι 80% λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία σε σχέση με τα κρούσματα της Δέλτα και άλλων παραλλαγών.

Ακόμα και όσοι χρειάστηκαν νοσηλεία στη Νότιο Αφρική ήταν 70% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρή νόσο, ανακοίνωσαν οι ερευνητές του νοτιοαφρικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Νοσημάτων.

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν ο μειωμένος κίνδυνος είναι εγγενές χαρακτηριστικό της Όμικρον, ή αν οφείλεται στα εμβόλια και τις προηγούμενες λοιμώξεις που μειώνουν την πιθανότητα σοβαρής νόσου.

Δυσοίωνες ενδείξεις για τα εμβόλια

Ο κίνδυνος νοσηλείας δείχνει μειωμένος, ωστόσο η Όμικρον δείχνει να διαφεύγει, τουλάχιστον εν μέρει, από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια και η προηγούμενη λοίμωξη.

Ουρές έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα του Λονδίνου καθώς η Όμικρον καλπάζει (Reuters)

Οι υποψίες ενισχύθηκαν από πέντε μελέτες που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή στο περιοδικό Nature.

Η σημαντικότερη από τις πέντε μελέτες, με επικεφαλής τον Ντέβιντ Χο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, εξέτασε τα εμβόλια των Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Διαβάστε επίσης: Η «Όμικρον» καθηλώνει τα αεροπλάνα – Ακυρώθηκαν πάνω από 1.600 πτήσεις παγκοσμίως

Οι εργαστηριακές έρευνες έδειξαν μειωμένη ικανότητα των αντισωμάτων να εξουδετερώνουν την Όμικρον, ακόμα και μετά την αναμνηστική δόση. Μειωμένη ήταν επίσης η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων σε άτομα που είχαν αναρρώσει από Covid-19.

Διαπιστώθηκε ότι τα αντισώματα όλων των εμβολιασμένων έχουν σημαντικά μειωμένη αποτελεσματικότητα για εξουδετέρωση της Όμικρον σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές. Τα αντισώματα των αναρρωσάντων από Covid-19 έχουν ακόμη μικρότερη αποτελεσματικότητα να εξουδετερώσουν την Όμικρον.

Έτσι, ο καθηγητής Χο εκτίμησε ότι απαιτούνται νέα εμβόλια προσαρμοσμένα στην Όμικρον, στα οποία ήδη εργάζονται οι φαρμακοβιομηχανίες.

Όπως είπε, «δεν είναι πολύ υπερβολικό να σκεφτούμε ότι ο κοροναϊός βρίσκεται πλέον μόνο μία ή δύο μεταλλάξεις μακριά από το να γίνει τελείως ανθεκτικός στα σημερινά αντισώματα, είτε τα μονοκλωνικά που χρησιμοποιούνται ως θεραπείες, είτε στα αντισώματα που γεννιούνται από τον εμβολιασμό ή από λοίμωξη με προηγούμενες παραλλαγές».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024