Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ινδία - Θα ξαναγίνει «εκκολαπτήριο» παραλλαγής του κοροναϊού;

Ινδία – Θα ξαναγίνει «εκκολαπτήριο» παραλλαγής του κοροναϊού;

Στη χώρα όπου πρωτοεμφανίστηκε η παραλλαγή «Δέλτα», μόλις οι μισοί ανήλικες έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου. Με την «Όμικρον» ήδη παρούσα στην Ινδία, οι αρχές δίνουν τώρα πάσης φύσεως κίνητρα για ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού

Ο στόχος των ινδικών αρχών για καθολικό εμβολιασμό των ενηλίκων έως τις 31 Δεκεμβρίου χαρακτηρίστηκε από την αρχή υπερβολικά αισιόδοξος.

Η πραγματικότητα το επιβεβαιώνει.

Μισό και πλέον χρόνο αφότου το δεύτερο κύμα της πανδημίας σκόρπισε τον θάνατο στην ανεμβολίαστη τότε Ινδία -και «εκκολαπτήριο» της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής «Δέλτα»- μόλις το 55% των επιλέξιμων για εμβολιασμό κατοίκων της έχει λάβει και τις δύο δόσεις.

Στο 85% υπολογίζονται όσοι έχουν κάνει μέχρι στιγμής την πρώτη, εκ των οποίων 120 εκατομμύρια άνθρωποι δεν εμφανίστηκαν ή δεν έκλεισαν καν ραντεβού για τη δεύτερη δόση.

Σήμερα, σχεδόν το 40% των ατόμων άνω των 45 ετών -περίπου 140 εκατομμύρια- είναι είτε ανεμβολίαστοι, είτε έχουν κάνει μόνο μία από τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια Ινδοί -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μολύνθηκαν από κοροναϊό στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας- παραμένουν εκτεθειμένοι απέναντι στην COVID-19 και δη στη νέα παραλλαγή «Όμικρον», η οποία έχει ήδη κάνει «απόβαση» στα εδάφη της δεύτερης πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο.

Μεταχρονολογημένη πολιτική κινήτρων

Σε μία κούρσα με τον χρόνο -και με τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης ακόμη να αργεί στη χώρα- οι ινδικές αρχές εγκαινιάζουν τώρα διάφορα προγράμματα κινήτρων για να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν κατά της COVID-19.

Η γκάμα των προσφορών είναι μεγάλη, ανάλογα με την περιοχή και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων.

Σε φτωχικές περιοχές της δυτικής πολιτείας Γκουτζαράτ, για παράδειγμα, οι δημοτικές αρχές δίνουν με κάθε δόση εμβολίου δώρο ένα λίτρο λάδι και κλήρους για κινητά τηλέφωνα.

Σε πόλη της νότιας πολιτείας Ταμίλ Ναντού έβαλαν σε κλήρωση πλυντήρια ρούχων, χύτρες ταχύτητας και μίξερ.

Στον βορρά, στην πολιτεία Χαριάνα, έχουν στήσει κέντρα εμβολιασμού έξω από κέντρα διανομής επιδοτούμενου ρυζιού και δημητριακών.

Ακόμη και στην ινδική πρωτεύουσα, στο Νέο Δελχί, ο πλήρης εμβολιασμών και των δύο γονέων επιβραβεύεται με επιπλέον μοριοδότηση για την εγγραφή των ανήλικων τέκνων τους σε καλούς παιδικούς σταθμούς, που σπανίζουν.

Σε διάφορες περιοχές, κατόπιν συμφωνίας των δημοτικών αρχών με ιδιωτικές επιχειρήσεις, παρέχονται από έκπτωση μισής ρουπίας στο ένα λίτρο βενζίνης, έως δωρεάν βόλτα με τελεφερίκ στους πλήρως εμβολιασμένους.

Στην κεντρική πολιτεία Μάντια Πραντές, πάντως, η πρωτοβουλία τοπικού αξιωματούχου για την παροχή έκπτωσης 10% στην αγορά αλκοόλ με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ακυρώθηκε -ως ακατάλληλη- από την επόμενη κιόλας ημέρα.

Μακρύς και… κακοτράχαλος δρόμος ενόψει

Αν και η πολιτική κινήτρων εκτιμάται ότι ενίσχυσε κατά τι την εκστρατεία εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, η Ινδία -από τις μεγαλύτερες παρασκευάστριες εμβολίων και φαρμάκων στον πλανήτη- έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει.

Ήδη, πληθαίνουν οι φωνές υπέρ μιας πολιτικής αντικινήτρων τους ανεμβολίαστους, με τη επιβολή περιορισμών στην καθημερινότητά τους.

Σημαντικό μέρος του ενήλικου πληθυσμού παραμένει, άλλωστε,  διστακτικό απέναντι στα εμβόλια κατά του κοροναϊού.

Ωστόσο, μεγάλο τμήμα του συνεχίζει να μην έχει εύκολη πρόσβαση στα εμβολιαστικά κέντρα, κυρίως σε απομακρυσμένες και υποανάπτυκτες περιοχές, με αποτέλεσμα η λήψη μιας δόσης να συνεπάγεται την απώλεια ενός – πολύτιμου για τα φτωχά νοικοκυριά- ημερομισθίου.

Ειδικοί υπογραμμίζουν παράλληλα τον παράγοντα της ελλιπούς ενημέρωσης. Το αποτέλεσμα, αναφέρουν, είναι ένας διάχυτος  λανθάνων εφησυχασμός στις τάξεις όσων έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση εμβολίου ή μολύνθηκαν από την παραλλαγή «Δέλτα» κατά το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, την περασμένη Άνοιξη, θεωρώντας ότι έτσι έχουν αναπτύξει επαρκή αριθμό αντισωμάτων.

Στο μεσοδιάστημα -κι ενώ τα κρούσματα της «Όμικρον» αυξάνονται και στα ινδικά εδάφη- οι αρμόδιες εθνικές αρχές δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τον εμβολιασμό των παιδιών και δεν δίνουν προτεραιότητα στη χορήγηση αναμνηστικής δόσης, στην παρούσα φάση.

Αυτό, την ώρα που προκαταρκτική μελέτη στη Βρετανία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca -το οποίο έχει χορηγηθεί, υπό την επωνυμία Covishield, στο 90% των εμβολιασμένων Ινδών- δείχνει ότι το εν λόγω σκεύασμα δεν αποτρέπει την μόλυνση από την «Όμικρον», έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης.

Παράλληλα, μελέτη στη Νότια Αφρική καταδεικνύουν αυξημένες πιθανότητες επαναμόλυνσης από την «Όμικρον» όσων ατόμων έχουν ήδη νοσήσει από προηγούμενες παραλλαγές του κοροναϊού, όπως η «Δέλτα», κυρίαρχη έως τώρα στην Ινδία.

Μόλις προ ημερών, εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής γιατρός της Moderna, Πολ Μπάρντον, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία μιας νέας υπερ-μετάλλαξης από το «πάντρεμα» της Όμικρον και της Δέλτα.

Όταν διατυπώθηκαν, οι επισημάνσεις του εστίαζαν στη Βρετανία, όπου η «Όμικρον» εξαπλώνεται ραγδαία. Ανάλογοι φόβοι, ωστόσο, τώρα εκφράζονται από ειδικούς και στα εδάφη της Ινδίας.

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024