Στην καθημερινότητά μας έχουν μπει τα rapid και τα self-test, ανεξάρτητα αν έχουμε εμβολιαστεί ή όχι, προκειμένου να προστατεύσουμε τους γύρω μας. Η εφαρμογή τους αποδεικνύεται καθημερινά εξαιρετικά χρήσιμη, στην περίπτωση που έχουμε κολλήσει κοροναϊό και πρόκειται να βρεθούμε σε κλειστούς χώρους με αρκετό κόσμο, όπως για παράδειγμα στη δουλειά ή το σχολείο.

Στο μεταξύ όμως, η πανδημία αλλάζει και το σύστημα υγείας, που χρειάστηκε νέους εξοπλισμούς για να καταφέρει να κάνει την κατάσταση στα νοσοκομεία διαχειρίσιμη, αλλά και για να μπορούν οι γιατροί να προχωρούν σε ασφαλείς διαγνώσεις και ταυτόχρονα να προστατεύονται και οι ίδιοι.

«Νέοι εξοπλισμοί και διαγνωστικά μέσα, ήταν τα «όπλα» του συστήματος υγείας στην πανδημία, ιδίως στο πρώτο και δεύτερο κύμα», εξηγεί στο in.gr ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) Κώστας Μαριάκης, σημειώνοντας ότι «για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, πέρα από τις γνωστές μάσκες και τα αναλώσιμα, την πρώτη χρονιά της πανδημίας, χρειαστήκαμε νέους εξοπλισμούς για να καλύψουμε τις ανάγκες σε αναπνευστήρες, μόνιτορ που παρακολουθούν τις ΜΕΘ, τα εργαστήρια των νοσοκομείων χρειάστηκαν μηχανήματα γρήγορης, αλλά και απλής PCR μοριακής ανίχνευσης.

Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν τα rapid τεστ, ενώ χρειάστηκαν και οι ρινοφαρυγγικοί στυλεοί για τη λήψη δειγμάτων που θα ελεγχθούν για την ανίχνευση του ιού. Τελευταία παρουσιάστηκαν τα self τεστ, κάνοντας τα διαγνωστικά τεστ να έχουν γίνει μέρος της ζωής μας πλέον».

Τα γρήγορα τεστ, σύμφωνα με τον κ. Μαριάκη δεν φαίνεται να έχουν ουσιαστική διαφορά μεταξύ τους, καθώς η βασικότερη διαφορά είναι η συσκευασία του ενός για τα self-test, έναντι των rapid test, και η λήψη ρινικού δείγματος αντί ρινοφαρυγγικού.

Το πιο σημαντικό όμως σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΣΕΙΒ, είναι ότι τα self-test πρέπει να φέρουν στη σήμανσή τους, εκτός από το σήμα CE, και έναν τετραψήφιο κωδικό έγκρισης, «πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει και είναι απαράδεκτο». Εξηγώντας τη θέση του, ο κ. Μαριάκης τονίζει πως «Ένας ιδιώτης για να μπορεί να αυτοελεγχθεί,  χρησιμοποιώντας το self-test , θα πρέπει αυτό ( το self-test) να φέρει μαζί με το σήμα CE και τον προβλεπόμενο τετραψήφιο κωδικό. Μόνο που στα φαρμακεία, τα self-test έχουν τον κωδικό αυτό σε ελάχιστες περιπτώσεις. Ήδη κυκλοφορούν 10-14 είδη self-test και από αυτά μόνο τα μισά πληρούν αυτή την προϋπόθεση. Αντίστοιχα , ο ΕΟΦ είχε εκδώσει μια λίστα με 7 προϊόντα self-test με το τετραψήφιο κωδικό, όμως ελάχιστα από αυτά κυκλοφορούν στα φαρμακεία, γιατί είναι ακριβότερα και κανένας δεν ελέγχει».

Με την πάροδο του χρόνου και τις προσπάθειες των παραγωγών εταιρειών, όλα τα γρήγορα τεστ εμφανίζουν ολοένα και μεγαλύτερα ποσοστά ειδικότητας και ευαισθησίας, με αποτέλεσμα να μην χάνονται θετικά περιστατικά, περιπτώσεις δηλαδή ατόμων που έχουν προσβληθεί από κοροναϊό και μπορούν να τον μεταδώσουν. Τα ψευδή αποτελέσματα συνήθως είναι ψευδώς θετικά, οπότε με τον μοριακό έλεγχο που ακολουθεί, ξεκαθαρίζει το ζήτημα, χωρίς να επιτρέπεται η περαιτέρω διασπορά του ιού. Επιπλέον, δεν είναι δύσκολη η διενέργεια του τεστ, οπότε το μόνο που έχει πλέον σημασία είναι το ποιο ποιοτικό  τεστ θα χρησιμοποιηθεί.

Εκείνο που επεσήμανε καταλήγοντας ο κ. Μαριάκης, είναι οι διαγωνισμοί που προχωρούν μέσω ΕΚΑΠΥ, και αφορούν τα rapid test. Γι΄ αυτούς , ο γραμματέας του ΣΕΙΒ υπογράμμισε ότι ο χρόνος παράδοσης που ζητείται είναι ασφυκτικός, δεδομένου ότι η διαδικασία παραγωγής, ελέγχου, αποστολής και εκτελωνισμού, είναι εξαιρετικά χρονοβόρος και απαιτεί τουλάχιστον ένα μήνα, ενόσω ο διαγωνισμός που έχει ξεκινήσει και αφορά 9,5 εκατ. τεμάχια, ζητά την παράδοση του 40% της προμήθειας σε διάστημα 20 ημερών.

TAGS:

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr