Η εταιρεία που διαχειρίζεται το κατεστραμμένο εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει υποθαλάσσιο αγωγό για την απελευθέρωση ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό.

Μια δεκαετία μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που σάρωσαν τη βορειοανατολική ακτή της Ιαπωνίας, προκαλώντας το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνόμπιλ, σχεδόν 1,3 εκατομμύρια τόνοι μολυσμένου νερού που απαντλήθηκαν από τα υπόγεια της εγκατάστασης έχουν συσσωρευτεί σε δεξαμενές.

Διαβάστε επίσης: Λιώνει το τείχος πάγου γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα

Η αποθήκευση αυτού του όγκου νερού, ο οποίος θα αρκούσε για να γεμίσει 500 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων, κοστίζει 880 εκατ. δολάρια το χρόνο και ο διαθέσιμος χώρος τελειώνει.

Τρίτιο

Περίπου ένα εκατομμύριο τόνοι νερού, από το οποίο θα έχουν απομακρυνθεί όλα τα ραδιοϊσότοπα εκτός από το τρίτιο που είναι αδύνατο να αφαιρεθεί, σχεδιάζεται να απελευθερωθούν στη θάλασσα έξω από τη Φουκουσίμα το 2023.

Το κατεστραμμένο εργοστάσιο δεν χωράει άλλες δεξαμενές για την αποθήκευση μολυσμένου νερού (Kyodo)

Το σχέδιο έχει εγκριθεί από την ιαπωνική κυβέρνηση και έχει τη στήριξη διεθνών οργανισμών, συναντά όμως αντιδράσεις από ιάπωνες αλιείς, καθώς και από την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Η συγκέντρωση τρίτιου στο νερό που πρόκειται να απελευθερωθεί είναι πάντως επτά φορές χαμηλότερη από το όριο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το πόσιμο νερό.

Την Τρίτη, η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco υπέβαλε στη ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας σχέδιο για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα καταλήγει σε βάθος 12 μέτρων, περίπου ένα χιλιόμετρο από την ακτή.

Η απελευθέρωση νερού με τρίτιο, επισημαίνει το Reuters, είναι πρακτική ρουτίνας για πυρηνικά εργοστάσια σε όλο τον κόσμο.

Το τρίτιο, ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου, θεωρείται το λιγότερο τοξικό παραπροϊόν της πυρηνικής ενέργειας.

Είναι δύσκολο έως αδύνατο να απομονωθεί αποτελεσματικά από το νερό επειδή οι φυσικές και χημικές ιδιότητές τους δεν διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με το υδρογόνο του νερού.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr