Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς να δείτε την Ψυχρή Πανσέληνο, την τελευταία του 2021

Πώς να δείτε την Ψυχρή Πανσέληνο, την τελευταία του 2021

Το χειμερινό ηλιοστάσιο ευθύνεται για το γεγονός ότι η Ψυχρή Πανσέληνος είναι η μεγαλύτερη του έτους

Η Ψυχρή Πανσέληνος του Δεκεμβρίου, η μεγαλύτερη πανσέληνος του έτους, θα κάνει το ντεμπούτο της απόψε το βράδυ (18/12). Πρόκειται για το τελευταίο γεμάτο φεγγάρι της χρονιάς το οποίο θα είναι ορατό μέχρι και το πρωί της Δευτέρας (20/12), σύμφωνα με τη NASA.

Μόλις μια μέρα αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου, θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο όπου ο Βόρειος Πόλος θα βρεθεί στην πιο απομακρυσμένη κλίση του – 23,5 μοίρες – από τον ήλιο. Το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι η μικρότερη περίοδος ηλιακού φωτός από οποιαδήποτε άλλη ημέρα του έτους.

Στην πραγματικότητα, το χειμερινό ηλιοστάσιο ευθύνεται για το γεγονός ότι η Ψυχρή Πανσέληνος είναι η μεγαλύτερη του έτους, σύμφωνα με τη NASA. Κατά τη διάρκεια μιας πανσελήνου, ο ήλιος, η Γη και το φεγγάρι ευθυγραμμίζονται σε μια νοητή γραμμή 180 μοιρών. Η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη είναι λίγο διαφορετική από την τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο, οπότε είναι συνήθως λίγο ψηλότερα ή χαμηλότερα από τη σκιά της Γης όταν συμβαίνει η ευθυγράμμιση, γεγονός που επιτρέπει στις ακτίνες του ήλιου να φωτίσουν την πλευρά του φεγγαριού που βλέπει προς τη Γη.

Όμως, το χειμερινό ηλιοστάσιο ανατρέπει λίγο αυτά τα γεγονότα. Όταν η πορεία του ήλιου εμφανίζεται χαμηλά στον ουρανό κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου, «η πορεία της πανσελήνου, απέναντι από τον ήλιο, εμφανίζεται ψηλότερα στον ουρανό», ανέφερε η NASA.

Η Ψυχρή Πανσέληνος ονομάστηκε έτσι για προφανείς λόγους, καθώς αυτή η εποχή του έτους φέρνει μεγάλες, κρύες νύχτες. Άλλες παλιές ευρωπαϊκές ονομασίες της πανσελήνου αυτής είναι το «Φεγγάρι της Βελανιδιάς» (Oak Moon) και το «Φεγγάρι πριν από το Γιούλ» (Moon before Yule), την τριήμερη γιορτή του χειμερινού ηλιοστασίου που γιορταζόταν στην προχριστιανική Ευρώπη.

Η ονομασία «Φεγγάρι της Βελανιδιάς» μπορεί να παραπέμπει στους Δρυίδες, έναν αρχαίο λαό που ζούσε στη σημερινή Βρετανία και Γαλλία. Οι Δρυίδες λέγεται ότι μάζευαν γκι από βελανιδιές, σύμφωνα με ένα κείμενο του πρώτου αιώνα μ.Χ. Το γκι, ένα αειθαλές παρασιτικό φυτό που αναπτύσσεται σε άλλα δέντρα, είναι συχνά ορατό τους χειμερινούς μήνες, όταν τα δέντρα-ξενιστές χάνουν τα φύλλα τους. Οι μικροί, κολλώδεις λευκοί καρποί εμφανίζονται από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων της Καλιφόρνιας.

Πηγή Live Science

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024