Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O Γιώργης Χριστοδούλου μιλάει στο in.gr για το δικό του «Καμπαρέ των ζώων»

O Γιώργης Χριστοδούλου μιλάει στο in.gr για το δικό του «Καμπαρέ των ζώων»

Η παράσταση «Το καμπαρέ των ζώων» βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο-cd το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μάρτης

Δεινόσαυροί, νυχτοπούλια, πάντα και δελφίνια στο κέντρο της Αθήνα; Τι κάνουν όλα τα ζώα μαζεμένα κάθε Κυριακή στην Κυψέλη; Μα φυσικά φτιάχνουν το δικό του Καμπαρέ.

Και όλα εκεί έτοιμα να το υποστηρίξουν και να παρουσιάσουν το δικό τους ξεχωριστό νούμερο. Όλα αυτά με την καθοδήγηση του Γιώργη Χριστοδούλου που ανεβαίνει στη σκηνή του Red Jasper Cabaert Theatre και φτιάχνει ένα πρωτότυπο θέαμα ειδικό για παιδιά.

Η παράσταση «Το καμπαρέ των ζώων» βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο-cd το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μάρτης.

Ένα διαφορετικό, τραγουδιστό μάθημα φυσικής ιστορίας για παιδιά από 4 ετών, διάρκειας μίας ώρας και κάτι, ξεναγεί τους μικρούς θεατές στον θαυμαστό κόσμο των ζώων και του δάσους.

Ο Γιώργης Χριστοδούλου μίλησε στο in.gr για την απόφαση του να ασχοληθεί με τραγούδια για παιδιά αλλά και την ανταπόκριση που είχε η παράσταση στους μικρούς θεατές.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το Καμπαρέ των Ζώων;

Στην Ελλάδα έχουμε από τον καιρό ακόμα της Λιλιπούπολης μια μικρή αλλά σταθερή παραγωγή μουσικών άλμπουμ  για παιδιά με πολύ χαριτωμένα τραγούδια, από τα οποία, όμως, λείπει το εκπαιδευτικό στοιχείο. Ένα βιβλίο-δίσκος που θα μαθαίνει στα παιδιά τη συμπεριφορά, τα χαρακτηριστικά και τα γνωρίσματα των ζώων μου φάνηκε μια καλή αφορμή για να ξεκινήσω μια περιπέτεια στην οποία ήθελα πολύ καιρό να μπω.

Πώς αποφάσισες να καταπιαστείς με τραγούδια για παιδιά;

Φαίνεται πως το είχα ανάγκη. Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά, βρισκόμουν σε παρέες φίλων με παιδιά και παρατήρησα πως τα μικρά έρχονταν σε μένα, μου μιλούσαν, ζητούσαν να παίξουμε, περίμεναν να τραγουδήσω κάτι με το γιουκαλίλι, μου ζητούσαν επίμονα δύο τραγούδια που είχα πει το 2010 σ’ ένα πολύ σημαντικό παιδικό δίσκο, το Φτερό του Δράκου (εκδ. Μικρή Άρκτος). Έπειτα, κάνοντάς τους το χατίρι διέκρινα και σε μένα μια άλλη πλευρά, πιο χαρούμενη, πιο αισιόδοξη και φωτεινή. Έχοντας ήδη την πείρα των συναυλιών αποκλειστικά για παιδιά, στον Ιανό  ή παλαιότερα στο Αερικό και αλλού, αποφάσισα να ασχοληθώ σοβαρά με ένα κύκλο τραγουδιών αποκλειστικά για παιδιά πρωτοσχολικής και προσχολικής ηλικίας, τον οποίο, όμως  θα μπορούν να τον ακούσουν, αν θέλουν μόνα τους ή μαζί με τους γονείς τους.

Υπάρχει άραγε μουσική και δημιουργία μόνο για παιδιά;

Στην Ελλάδα η  αθόρυβη και σταθερή ανοδική πορεία επιτυχίας της Λιλιπούλης, όλα αυτά τα χρόνια  έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη στις προσδοκίες όλων των γενεών που ακολούθησαν για ένα παιδικό τραγούδι διασκεδαστικό, μελωδικό, με μεστές ερμηνείες και καλό γούστο. Από τότε, εμφανίστηκαν άλμπουμ που δικαίωναν αυτές τις προσδοκίες αλλά και μερικά, όπως συμβαίνει πάντα, πυροτεχνήματα, που δεν άντεξαν στον χρόνο. Κρατάω τις πιο όμορφες δουλειές ανθρώπων όπως του Νίκου Κυπουργού και της Λένας Πλάτωνος οι οποίοι έχουν γράψει ακόμα και όπερες και σκηνικές καντάτες για παιδά, της Τατιάνας Ζωγράφου, του Άγγελου Αγγέλου, της Παυλίνας Παμπούδη, του Χρίστου Παπαδόπουλου, του Δημήτρη Μπασλάμ, του Γιώργου Χατζηπιερή, του Φοίβου Δεληβοριά πιο πρόσφατα. Ακόμα, θα εκπλαγείτε αν ψάξετε κομμάτια μεγάλων συνθετών κλασικής μουσικής τα οποία έχουν γραφτεί για παιδιά – είναι μικρά κομψοτεχνήματα. Τα ξαναθυμήθηκα φτιάχνοντας μια λίστα η οποία ακούγεται όσο ο κόσμος περιμένει στο Red Jasper Cabaret Theater να ξεκινήσει η παράστασή μας: Claude Debussy, Poulenc, Mozart.

Τι είναι αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστό αυτό το καμπαρέ;

Πρώτα απ’ όλα οι καλεσμένοι του: Σαβίνα Γιαννάτου, Αργύρης Μπακιρτζής, Μαριώ, Δημήτρης Μυστακίδης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Διογένης Δασκάλου, Manouchedrome, o Βασίλης Νικολαΐδης και άλλοι. Όλοι τους είπαν αποδέχτηκαν αμέσως την πρόσκλησή μου και έδωσαν ο καθένας την δική του χαρακτηριστική και πολύ ταιριαστή πινελιά στα τραγούδια. Ύστερα, οι ιδιαίτερα ευρηματικοί στίχοι του Αριστείδη Μάραντου και τέλος, θέλω να πιστεύω η μουσική, η οποία ηχογραφήθηκε ζωντανά στο στούντιο, όπως έκαναν σε παλιότερες δεκαετίες, Αυτό, για μένα δίνει στα τραγούδια έναν ξεχωριστό, δροσερό αέρα.

Ήταν από την αρχή στόχος να έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα;

Βεβαίως, απλώς μου έλλειπε ένας εμπνευσμένος συνεργάτης όπως ο Αριστείδης Μάραντος, ο οποίος κατάλαβε ακριβώς αυτό που είχα στο μυαλό μου και ανταποκρίθηκε με όρεξη. Γι΄αυτό και όλα τα τραγούδια γράφτηκαν πολύ γρήγορα, σε διάστημα δύο μηνών.

Πόσο δύσκολη είναι η παρουσίαση μιας τέτοιας δουλειάς;

Η εποχή μας, τελευταία, μας έχει κάνει όλους λιγότερο διαθέσιμους να γοητευτούμε από ένα όραμα, από έναν στόχο, από την ομαδική δουλειά. Το γενικό ρεύμα επιβάλλει τη λογική: γρήγορο κέρδος, σίγουρα αποτελέσματα, λίγος κόπος. Όλο και λιγότεροι επενδύουν χρόνο, σκέψη, χρήματα σε ένα όραμα. Ακόμα και οι συνεργάτες επιλέγονται σχεδόν πάντα με γνώμονα το αν είναι «γνωστοί από την τηλεόραση». Δεν το κρίνω, απλώς το διαπιστώνω.

Εδώ τα πράγματα έγιναν διαφορετικά, χωρίς βιασύνη. Η πρόθεσή μου ήταν να προσεγγίσω, όχι σταρ, αλλά ανθρώπους που πιστεύουν ακόμα πως και το «ένα μικρό λιθαράκι» μπορεί να κάνει τη διαφορά και να στηρίξει ακόμα και ένα ολόκληρο τοίχο, αν είναι στη σωστή θέση βαλμένο.

Τι ανταπόκριση έχει στα παιδιά;

Μεγάλη και, φυσικά χαίρομαι γι΄ αυτό, Η πρώτη έκδοση μόλις εξαντλήθηκε, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και έχουμε ήδη προγραμματίσει τη δεύτερη. Όμως, το πιο γοητευτικό κομμάτι είναι πάντα οι ζωντανές εμφανίσεις. Το νέο Red Jasper Cabaret Theater που στεγάζεται στην παλιά  β’ σκηνή του θεάτρου Κεφαλληνίας στην Κυψέλη, μού δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσω τα τραγούδια σ’ έναν χώρο απόλυτα ταιριαστό με το ύφος του δίσκου. Στα παιδιά αρέσει αυτή η αμεσότητα και τα γοητεύει η μουσική που φτιάχνεται εκείνη την ώρα μπροστά τους από το φλάουτο, την κιθάρα, το πιάνο. Κάποια από τα τραγούδια ήδη τα ξέρουν και τα τραγουδούν κάτω από τις μασκούλες τους –  αυτές οι στιγμές χαράς, είναι τροφή για την ψυχή τους. Σε αυτή την εποχή τις έχουν ανάγκη κι εμείς οφείλουμε να τους τις προσφέρουμε συχνά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ποιο είναι το αγαπημένο τους ζωάκι/τραγούδι;

Φυσικά  τα πιο μεγάλα σε μέγεθος, ο Δεινόσαυρος, ο Ρινόκερος, το Πάντα… Όμως αγαπούν και την Τσίχλα με το γρήγορο tempo, τα Νυχτοπούλια,  το Δελφίνι που είναι καλαματιανό και άλλα .

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024