Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Το υπερβαρικό οξυγόνο υψηλής πίεσης πιο αποτελεσματικό στους ασθενείς Covid-19 με σοβαρή δύσπνοια

Κοροναϊός – Το υπερβαρικό οξυγόνο υψηλής πίεσης πιο αποτελεσματικό στους ασθενείς Covid-19 με σοβαρή δύσπνοια

Ο κοροναϊός στους ασθενείς Covid-19 με σοβαρή δύσπνοια φαίνεται να αντιμετωπίζεται καλύτερα με υπερβαρική θεραπεία.

Το οξυγόνο υψηλής πίεσης (υπερβαρικό) φέρνει πιο γρήγορα αποτελέσματα από ό,τι η στάνταρντ θεραπεία στους νοσηλευόμενους ασθενείς με σοβαρή δύσπνοια λόγω της Covid-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημόνων από την Αργεντινή. Η μικρή κλινική δοκιμή τους δείχνει ότι με το υπερβαρικό οξυγόνο χρειάζονται κατά μέσο όρο μόνο τρεις μέρες, αντί για εννέα, για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα της δύσπνοιας λόγω έλλειψης επαρκούς οξυγόνου (υποξαιμίας).

Τι είναι η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο

Στη θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο οι ασθενείς αναπνέουν οξυγόνο μέσα σε ένα θάλαμο με πίεση υψηλότερη από την ατμοσφαιρική στο επίπεδο της θάλασσας. Αυτή η μέθοδος χορήγησης οξυγόνου θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματική σε ασθενείς με βαριά Covid-19. Η χρήση φορητών υπερβαρικών θαλάμων επιτρέπει να αποφεύγεται η μεταφορά των ασθενών σε άλλον χώρο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μαριάνα Κανελότο της Ένωσης Υπερβαρικής Ιατρικής και Έρευνας της Αργεντινής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επείγουσας ιατρικής «Emergency Medicine Journal», μελέτησαν 40 ενήλικες με μέση ηλικία 55 ετών και με Covid-19. Οι ασθενείς, που είχαν εισαχθεί σε τρία νοσοκομεία του Μπουένος Άιρες με σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες, χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία έκανε τη συνήθη θεραπεία και η άλλη έλαβε υπερβαρικό οξυγόνο. Κανένας ασθενής δεν είχε προηγουμένως κορεσμό οξυγόνου πάνω από 90% παρά τη χορήγηση σε αυτούς συμβατικού οξυγόνου.

Ποια είναι η κλασική θεραπεία

Η στάνταρντ θεραπεία συνίστατο σε αντιβιοτικά, δεξαμεθαζόνη, παρακεταμόλη και χορήγηση οξυγόνου με μάσκα. Η υπερβαρική θεραπεία συνίστατο σε πέντε ή περισσότερες χορηγήσεις οξυγόνου υψηλής πίεσης με διάρκεια 90 λεπτών κάθε φορά.

Μέσα στις επόμενες 30 μέρες από την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο, η υπερβαρική θεραπεία δεν μείωσε την ανάγκη διασωλήνωσης ούτε την πιθανότητα θανάτου. Όμως η διαφορά στο επίπεδο κορεσμού του οξυγόνου πριν και μετά τη θεραπεία ήταν σημαντική στους ασθενείς που πήραν υπερβαρικό οξυγόνο. Οι ασθενείς αυτοί εμφάνισαν πιο άμεση βελτίωση και η αναπνοή τους αποκαταστάθηκε σε φυσιολογική σε πολύ πιο σύντομο διάστημα (3 αντί 9 μέρες, άρα στο ένα τρίτο του χρόνου), σε σχέση με εκείνους που είχαν κάνει τη στάνταρντ θεραπεία, χωρίς την εμφάνιση σημαντικών παρενεργειών.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «οι περιπτώσεις σοβαρής Covid-19 που χρειάζονται μηχανικό αερισμό, έχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου. Συνεπώς, χρειάζονται νέες θεραπευτικές στρατηγικές και η νέα μελέτη παρέχει στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο, η οποία θα μπορούσε να καταστεί διαθέσιμη σε διάφορες συνθήκες χάρη στους φορητούς υπερβαρικούς θαλάμους. Οι τελευταίοι καθιστούν περιττή τη μεταφορά των ασθενών σε άλλα σημεία του νοσοκομείου, κάτι που θα ενέτεινε και τον κίνδυνο μετάδοσης του κοροναϊού».

Χρειάζονται πάντως μεγαλύτερες μελέτες που θα επιβεβαιώσουν τη χρησιμότητα της υπερβαρικής θεραπείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024