Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία - Σχολείο θα εκτοξεύσει νανοδορυφόρο στο διάστημα

Ισπανία – Σχολείο θα εκτοξεύσει νανοδορυφόρο στο διάστημα

Οι μαθητές δούλεψαν μαζί με μια διακεκριμένη επιστήμονα από την Αργεντινή που ζει και εργάζεται στο Ισραήλ, την Δρ. Άνα Β. Έλερ.

Ένα δημόσιο σχολείο στην Ισπανία έχει έρθει στο προσκήνιο με το πρόγραμμα που «τρέχει» και το οποίο έχει στόχο να στείλει ένα νανοδορυφόρο στο διάστημα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μάλιστα, θα κοστίσει ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ο νανοδορυφόρος, που κατασκευάζεται στο σχολείο «Οι Mούσες» (Las Musas), στη Μαδρίτη, είναι ένα σχέδιο που προχωράει με γοργά βήματα προς την τελική του επίτευξη, χάρη σε μια Αργεντινή επιστήμονα που ζει και εργάζεται στο Ισραήλ που διευθύνει αυτή την εκπαιδευτική δράση.

Πώς θα φτιαχτεί ο νανοδορυφόρος

Μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του Ισραήλ, η SpacePharma, θα παρέχει τεχνολογία αιχμής, ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας της Ισπανίας (INTA), θα συνεργαστεί σε τεχνικά ζητήματα. Η Πρεσβεία του Ισραήλ και το υπουργείο Παιδείας, έχουν συνεισφέρει μέρος αυτού του ποσού όπως επίσης και διαφορετικές ιδιωτικές εταιρείες, τόσο από την Ισπανία όσο και από το Ισραήλ.

Ποια είναι η Αργεντινή επιστήμονας

Η Αργεντινή επιστήμονας, Δρ. Άνα Β. Έλερ που ζει κι εργάζεται στο Τελ Αβιβ, βρέθηκε πρόσφατα στο σχολείο, Las Musas, για να συναντηθεί προσωπικά με τους 29 μαθητές με τους οποίους σχεδίαζε τον νανοδορυφόρο επί ένα ολόκληρο χρόνο μέσω τηλε-εκπαίδευσης. Έναν νανοδορυφόρο που έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί στο διάστημα στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

SpYsat Urania, το όνομα του νανοδορυφόρου

Δύο μαθήματα την εβδομάδα με τηλεδιάσκεψη και οργάνωση εργασίας σαν να πρόκειται για νεοφυή επιχείρηση (κάθε μαθητής αναλαμβάνει έναν θέμα: στέλεχος, επικοινωνία, μάρκετινγκ, logistic), έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα: ο νανοδορυφόρος, που βαφτίστηκε SpYsat Urania και έχει ύψος 35 εκατοστά, έχει ήδη σχήμα και αποστολή καθώς θα είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή ενός μικροβιολογικού πειράματος που ψάχνει λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στο διάστημα.

«Όταν οι αστροναύτες επιστρέφουν έχουν χάσει μυϊκή μάζα, όραση, και το δέρμα τους σπάει… Γι’ αυτό διεξάγεται έρευνα σε όλο τον κόσμο αλλά και σε αυτό το σχολείο ώστε να βρεθούν λύσεις που θα κάνουν το σώμα μας να αντέχει στα διαπλανητικά ταξίδια», εξηγεί η Έλερ με ενθουσιασμό.

Το βιογραφικό της Έλερ, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, αναφέρει ότι είναι φυσικός και αστροφυσικός, καθώς και πτυχιούχος Αστρονομίας με μεταπτυχιακό στη Γεωφυσική και τις Πλανητικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Είναι επίσης αυτή που προώθησε την ανάπτυξη νανοδορυφόρων σε εκπαιδευτικά κέντρα στο Ισραήλ.

«Τώρα έχει γίνει πολύ δημοφιλές εκεί, αλλά στην αρχή ήταν κάτι αδιανόητο», σημειώνει.

Φωτογραφίες: elpais.com / JUAN BARBOSA

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024